Večernji list - Hrvatska

Bez odgovornog ponašanja nema odgovorne štednje

- Hana Ivković Zagreb

Na samom jugu Hrvatske, u sunčanom Metkoviću, učenici petih i šestih razreda Osnovne škole Stjepana Radića sudjeloval­i su u posljednjo­j radionici projekta Mala akademija financija. Radi se, podsjećamo, o projektu kojem je idejnizače­tnik Udrugadruš­tavaza upravljanj­e mirovinski­m fondovima i mirovinski­m osiguravaj­ućim društvima.

Docentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Andrea Lučić, zainteresi­ranim je đacima objašnjava­la štosukamat­e,kakofunkci­oniranovac, koja je razlika između debitne i kreditne kartice te zašto je potrebno štedjeti. Tako im je objasnila zašto banane, primjerice, nisu dobre kao sredstvo o razmjene za bicikl, pogotovo ako smo, kao što je objasnio Frane, za njega dobili čak 30 kila ovog voća.

- A što ćemo onda sa svim tim bananama i još bitnije, kako će te banane izgledati za dva tjedna? upitala je učenike docentica Lučić, nakon čega su djeca shvatila da će banane istrunuti i da je zato dobro imati tiskani ili kovani novac kao opće prihvaćeno sredstvo plaćanja koje se neće nikad pokvariti.

Djeca su pokazala da postoje neke stvari o kojima već znaju. Na pitanja o tome odakle novac dolazi odgovarali su kao iz topa, naveli su barem desetak različitih valuta, a čak su znali i kako funkcionir­a kamata.

- To je kad dobiješ u kredit jednu kunu i onda kad vratiš nije jedna, nego jedna i pol, jer bankama treba dati – odgovorio je mali Frane, mada je pogriješio što se tiče količineka­matejer,objasnilaj­edocentica Lučić, one ipak nisu tako visoke.

- Ipak se radi o malim postocima, od dva pa do nekih deset posto – istaknula je.

Mališane je posebno iznenadilo čuti koliko jedna osoba koja svaki dan pije kavu od 10 kuna potroši u pet godina. Nagađanja su bila dobra: neki su govorili 800 kuna, neki 1500... No, nitko od njih nije bio ni blizu jer je točan iznos bio zaista astronomsk­i: 18.000 kuna!

- Što biste vi mogli kupiti za 18.000 kuna?

No, mada su naučili da je štednja dobra i da treba odgovorno trošiti svoj džeparac, nisu baš shvatili što im je učiniti ako slučajno zapnu i ostanu bez novce. Treba li pitati onda mamu ili tatu za još novca? – upitala ih je Lučić na što su oni jednoglasn­o odgovorili – da. No, ispravila ih je docentica, da to nije bio točan odgovor.

- Mama i tata ne mogu uvijek biti tu kad nam nestane novca. Trebamo naučiti sami biti odgovorni s našimfinan­cijama–objasnilai­mje.

Kao i svi sudionici projekta, i učenici škole u Metkoviću za svoj su trud dobili diplomu, a za dobar posao poslasticu – voće i ukusne muffine.

 ??  ?? Tim Radičevci
Tim Radičevci
 ??  ?? Mentorica tima Radičevci, Nikolina Vugdelija
Mentorica tima Radičevci, Nikolina Vugdelija
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia