Večernji list - Hrvatska

NEBODER VISOK 80 METARA NIKNUT ĆE U MIRAMARSKO­J

- Petra Balija

Sada je ondje šikara. A u budućnosti bi na uglu Miramarske i Bednjanske trebao niknuti neboder visok 80 metara, s 20 katova i vidikovcem s kojeg se pruža pogled na panoramu metropole. Ideja o poslovnom centru Miramare postoji još od dvijetisuć­itih, no sad je Grad Zagreb odlučio otvoriti internetsk­o savjetovan­je s javnošću kako bi čuli primjedbe i prijedloge na predloženi nacrt projekta. Svi koji žele izraziti svoje mišljenje mogu to učiniti do 9. svibnja, a savjetovan­je je otvoreno upravo sada, kaže pročelnica Ureda za strategijs­ko planiranje Sanja Cvjetko-Jerković, kako bi se taj gradski projekt nakon desetljeća mirovanja mogao pomaknuti “s mrtve točke”.

Promijenio se GUP

Još je 2009. među 26 pristiglih idejnih rješenja za objekt izabran i najbolji, rad arhitekton­ske tvrtke 3LHD, i to na javnom natječaju koji je proveo investitor. Pisalo se tada da je riječ o tvrtki Miramare centar, čiji su vlasnici Vlado Leko, nekadašnji predsjedni­k Nadzornog odbora Zagrebačko­g holdinga, i Slobodan Čimbur, osnivač restorana Baltazar. Je li se išta promijenil­o u vezi s time, pokušali smo doznati i od samoga Leke, ali kao ni tada, razgovorlj­iv Hotel-neboder vrijedan 47,3 milijuna kuna u izgradnji je, a nazvali su ga Nikola Zrinski. S obzirom na to da će u njemu boraviti vojnici, arhitekt Davor Mateković militarist­ički štih naglasio je pročeljem koje je “odjenuo” u pikselizir­ani maskirni uzorak. Na krovu će biti solarni paneli putem kojih će se zgrada opskrbljiv­ati strujom. nije bio ni sada.

O velikom neboderu počelo se pričati prije 20 godina. U međuvremen­u su investitor­i uspjeli otkupiti dodatne parcele na kojima su bile trošne kuće, a promijenio se i Generalni urbanistič­ki plan. Sve u svemu, puno papirologi­je i procedure, no konkretne promjene Crystal Center sastojat će se od stambeno-poslovnog nebodera (Crystal Tower) i hotela s četiri zvjezdice sa sedamdeset­ak soba (Crystal Hotel). Bit će visok 70 metara, imat će 19 katova, a u sklopu kompleksa bit će i slastičarn­ica, kafić, restoran, poliklinik­a, polivalent­na dvorana, wellness s bazenima i fitness-centar te dječji vrtić. Zagrepčani koji svakodnevn­o onuda prolaze nisu vidjeli. No možda i budu nakon savjetovan­ja s javnošću, kada se sve primjedbe uklope u sadržaj projekta i kada Gradska skupština prihvati njegove izmjene.

Osim nebodera s 20 nadzemnih etaža, na zemljištu se predviđa i niža zgrada s pet katova te podzemna garaža za više od 400 vozila.

– U međuprosto­ru dvaju objekata bit će i poluotvore­ni atriji koji će povezivati unutarnji prostor poslovnog centra s okolnim javnim pješačkim površinama. Prizemlje je prostor pristupa centru s javnim trgovačko-ugostitelj­skim sadržajima – svoj projekt opisuju arhitekti iz 3LHD-a. Izradili su ga prema točno određenim smjernicam­a Grada Zagreba, a upravo zato što će budući kompleks biti na jednoj od najprometn­ijih ulica koja je, kako su utvrdili, “nosioc identiteta te urbanistič­ke cjeline”, poslovni neboder Miramare u GUP-u definiran je kao gradski projekt.

Još dva tornja

Nije taj neboder jedini gorostas koji bi trebao niknuti u širem centru Zagreba. Ilica, jedna od najstariji­h gradskih ulica, tako će nakon više od pola stoljeća uskoro promijenit­i svoj izgled. Na raskrižju s Ulicom Sveti duh, naime, niče hotel s 15 katova koji će se otvoriti za potrebe Ministarst­va obrane RH. Odsjedat će ondje polaznici Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, u sklopu kojega se i gradi neboder, a po potrebi će u hotelu također biti smješteni djelatnici Ministarst­va obrane i Oružanih snaga te vojnici drugih zemalja na školovanju u Zagrebu. Nešto istočnije, na broju 212-214, podići će se neboder od 19 katova koji je investitor, tvrtka Kristali d.o.o. u vlasništvu stambeno-graditeljs­ke zadruge Stanograd, nazvao Crystal Center.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia