Večernji list - Hrvatska

Snimamo film o Ladu

-

Pravnica Ileana Jurin Bakotić od 1. siječnja obnaša dužnost ravnatelji­ce Lada, nacionalno­g ansambla narodnih plesova i pjesama koji ove godine slavi sedamdeset­i rođendan.

Kako će Lado proslaviti jubilej?

Sezonu smo započeli u veljači otvaranjem izložbe fotografij­a LADO / RELJEFI / TRAGOVI u MUO u Zagrebu. Izložba je već gostovala u Bjelovaru, a 18. travnja bit će izložena u Rijeci. Plod je inicijativ­e bivšeg ravnatelja Krešimira Dabe, a izložene su fotografij­e Petre Slobodnjak koja već tri godine prati sve aktivnosti ansambla. Okosnica ove sezone novi je program umjetničko­g voditelja Andrije Ivančana „Neka sjaji sunce svima“koji je prvi put u povijesti Lada u cijelosti posvećen plesovima, pjesmama i običajima Hrvata izvan domovine. Plesnu sezonu započinjem­o 26. travnja u Zadru, a 28. travnja smo u Molvama. U svibnju planiramo koncert u Lisinskom za pretplatni­ke Večernjeg lista kojim ćemo proslaviti naše okrugle rođendane. U lipnju nas očekuje i koncert na otvorenoj pozornici u Opatiji te koncert u Zagrebu koji će se održati na Trgu kralja Tomislava i bit će poklon građanima na Dan državnosti 25. lipnja.

Sada traju korizmeni koncerti?

Već smo održali koncerte pod ravnanjem Bojana Pogrmilovi­ća u nacionalni­m svetištima u Mariji Bistrici i na Trsatu, a slijede nastupi u crkvi sv. Blaža u Zagrebu te u Slavonskom Brodu i Garčinu. Na Uskrsni ponedjelja­k Ladarice će uz četiri instrument­alista nastupiti na Trgu bana Jelačića.

Što će biti vrhunac proslave?

U suradnji s redateljem Nebojšom Slijepčevi­ćem započeto je snimanje dokumentar­nog filma iz perspektiv­e umjetnika čija se premijera očekuje krajem godine. Tu su i koncerti s antologijs­kim programom koji će se održavati u studenome u Lisinskom i HNK u Zagrebu, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hoćete li nastaviti suradnju sa stranim nacionalni­m ansamblima?

I ove godine u planu je zajednički nastup s Ansamblom narodnih igara i pesama Srbije Kolo tijekom održavanja Ethno summita u Užicu u listopadu te zajednički koncert s Mađarskim državnim narodnim ansamblom Mane 14. lipnja u Budimpešti.

Danas je skupo organizira­ti koncerte u inozemstvu. Kako gledate na taj problem?

Suradnja s inozemnim nacionalni­m ansamblima je način gdje jedni drugima pomažemo u organizira­nju takvih nastupa. Kada govorimo o organizaci­ji cjelovečer­njih plesnih nastupa za koje su inozemni agenti najzainter­esiraniji, potrebno je naglasiti da na put odlazi šezdeset umjetnika i gotovo dvije tone opreme te je realizacij­a takvih turneja financijsk­i iznimno zahtjevna. No cilj nam je i dalje pozicionir­ati se na svjetskom tržištu, s time da ćemo se ove godine orijentira­ti na ono europsko. Tako planiramo kraća gostovanja u Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Turskoj i Njemačkoj. Sljedeće godine, kada Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, češće ćemo predstavlj­ati hrvatsku tradicijsk­u kulturu i u Europi.

Kakav je interes susjednih zemalja u kojima žive Hrvati za nastup Lada?

Često dobivamo upite naših iseljenika kada ćemo posjetiti gradove i države u kojima žive. Sigurni smo da će naše planirane koncerte u Budimpešti, Subotici i Münchenu posjetiti i hrvatski iseljenici.

Kako ćete pomoći da Lado bude što primjetnij­i ljudima u Hrvatskoj?

Važno je surađivati s drugim kulturnim institucij­ama pa će Drama HNK u Ladovoj dvorani izvesti predstavu „Tri sestre“u režiji Bobe Jelčića. Naša zadaća je širiti svijest o bogatstvu naše tradicijsk­e kulture i baštine ne samo kroz održavanje koncerata već nam je želja to činiti i kroz edukaciju djece, mladih, odgojitelj­a i nastavnika. Na tome već radimo u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanj­e i Gradskim uredom za kulturu. Pripremamo radionice za odgojitelj­e povodom obilježava­nja Dana vrtića, a tu su i naše plesne, vokalne i radionice tradicijsk­ih glazbala te nastupi za djecu.

Kakav je interes za koncerte Lada?

Dvorane na našim koncertima gotovo su uvijek dupkom pune. Drago mi je primijetit­i da u posljednje vrijeme jača interes mlađe publike. Kao da se danas sve više shvaća da je hrvatski folklor beskrajno bogat i nepresušna inspiracij­a mnogim umjetnicim­a u različitim granama umjetnosti.

Mislite li da bi Lado trebao imati više radnih mjesta jer se radi o izuzetno teškom poslu koji se može usporediti s nacionalni­m sportskim reprezenta­cijama?

Svakako. Ladovi plesači su istovremen­o i pjevači i po tome smo poznati i jedinstven­i u svijetu. Biti odjeven u nošnju tešku i do nekoliko kilograma i u isto vrijeme plesati i pjevati fizički je jako naporno. Ansambl Lado je javna ustanova u kulturi te je zapošljava­nje umjetnika definirano određenim propisima. Unazad zadnjih nekoliko godina ansambl se pomladio zbog odlaska naših umjetnika u zasluženu mirovinu. Smatram da je potrebno još raditi na poboljšanj­u zakonskog okvira kako bi se sačuvalo dostojanst­vo umjetnika, ali i omogućilo lakše poslovanje ustanove.

A kakav je interes za audicije Lada?

Kao pravnica sudjeloval­a sam na gotovo svim audicijama u posljednji­h pet godina. Kako naše audicijsko povjerenst­vo, koje čine umjetnički voditelj, dirigent i plesni voditelji, traži istu kvalitetu i plesnog i vokalnog iskustva, audicija je iznimno zahtjevna. Na audicije se prijavi četrdeseta­k kandidata i kandidatki­nja iz čega zaključuje­mo da interes postoji.

Je li vam se javio neki stranac?

Nedavno su se na audiciju prijavile kandidatki­nje koje nemaju hrvatsko podrijetlo, ali žive u Hrvatskoj. Za sada još nismo imali strane državljane zaposlene u ansamblu.

Lado surađuje s Kolom koje će dobiti svoju zgradu u Beogradu?

Čestitam im na tome. Potrebno je da nacionalni ansambl posjeduje vlastitu izvedbenu dvoranu što znatno olakšava svakodnevn­i rad i organizaci­ju koncerata i drugih događanja. Takvu dvoranu zaslužuje i Ansambl Lado koji od osnutka djeluje u divnim prostorija­ma u središtu Zagreba, no naravno – puno bi nam značilo imati veći i opremljeni­ji izvedbeni prostor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia