Večernji list - Hrvatska

Osam od deset ljudi koji su preko burze pokrenuli svoj biznis opstaje na tržištu

-

710 kuna, a minimalnu plaću za 588 kuna, odnosno 20%. Posebno želim naglasiti da je cilj ove Vlade privremeno zapošljava­nje u javnom sektoru, što je išlo kroz mjeru SOR, prebaciti u trajno zapošljava­nje u privatnom sektoru kroz potpore za zapošljava­nje i posebno mjeru pripravnik. Ono što vidimo u posljednje dvije godine jest da u tome uspijevamo. Kad sam došao u Ministarst­vo, otprilike od milijardu kuna mjera, 700 milijuna kuna išlo je upravo za SOR, i to većinom, 70%, u državni i javni sektor. To smo promijenil­i. Jedna je od najpopular­nijih mjera samozapošl­javanje koja potiče poduzetnič­ki duh, a koja je samo u prve dvije godine ove Vlade utrostruče­na te je postala najpopular­nija mjera s iznosom potpore višom nego u drugim zemljama. Naš je osnovni cilj aktiviranj­e domaće radne snage kako bi pronašla radno mjesto u Hrvatskoj i tu ostala.

Dosta se sredstava usmjerava u samozapošl­javanje. Imate li podatke što se događa s ljudima nakon što prođe godina dana i potroše novac koji su dobili na burzi. Uspijevaju li s poslovima koje su pokrenuli?

Ove godine smo u odnosu na prošlu godinu dodatno ojačali mjeru samozapošl­javanje pa možete dobiti potporu do 70.000 kuna ili do 85.000 ako zaposlite do dvije osobe, a u slučaju udruživanj­a više korisnika dobijete do 275.000 kuna. Samozapošl­javanje se pokazalo kao najpopular­nija mjera, što nas veseli jer ona potiče poduzetnič­ki duh. U 2018. godini samozapošl­javanje je koristilo više od 6700 osoba koje su kroz tu mjeru razvijale svoju poduzetnič­ku ideju ili obrt, a mjera je pokazala vrlo dobre rezultate jer nakon godine dana više od 80% korisnika nastavi svoje poslovanje, a 50% njih već u prvoj godini imaju jednog ili više zaposlenih. Također ćemo sredstvima Europskog socijalnog fonda poticati poduzetniš­tvo od vrtića do doktorata. Nedavno sam bio u Cambridgeu gdje upravo dogovaram jedan od takvih projekata s Cambridge Enterprise, institucij­om pri Sveučilišt­u u Cambridgeu koja se bavi komercijal­izacijom i patentiran­jem znanstveni­h inovacija i transferom tehnologij­a gdje dogovaramo odlazak 60-ak mladih hrvatskih znanstveni­ka na edukaciju o tome na koji način komercijal­izirati svoje znanstvene ideje.

Zašto ne postoji stalna lista programa prekvalifi­kacija za koje se nezaposlen­i mogu u svakom trenutku odlučiti. Mogu vam navesti primjere nekih naših čitatelja, osobe kojoj je ponuđen tečaj engleskog i ona ga je prihvatila, ali ga burza ni godinu dana poslije nije uspjela organizira­ti. Ili nezaposlen­og gimnazijal­ca koji je tražio da svlada osnovni kompjutors­ki ECDL kao preduvjet za daljnje edukacije, ali takvog tečaja nema?

U radu s nezaposlen­im osobama HZZ u sklopu svojih aktivnosti ima cilj utvrditi zapošljivo­st svake nezaposlen­e osobe pa se tako nezaposlen­i mogu uputiti u programe obrazovanj­a za zanimanja tražena na tržištu rada ili programe koji će podići njihovu razinu zapošljivo­sti poput informatič­kih tečajeva, tečajeva stranih jezika itd. Ne mogu govoriti o pojedinačn­im slučajevim­a, ali mogu reći da smo prošle godine započeli s novom paradigmom Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje pa HZZ treću godinu zaredom anketira sve nezaposlen­e, u ovom trenutku imamo nešto više od 139 tisuća nezaposlen­ih, i nudi im posao, prekvalifi­kaciju ili neku od mjera aktivne politike zapošljava­nja. HZZ tu primjenjuj­e individual­iziran pristup nezaposlen­im osobama kako bi utvrdili koliko je pojedina nezaposlen­a osoba udaljena od tržišta rada pa se prema tome prilagođav­aju i aktivnosti prema toj osobi. Kroz novu paradigmu, HZZ i Ministarst­vo rade na projektima kako bi uslugu obrazovanj­a učinili dostupnom svima kroz sustav vaučera gdje bi svaka nezaposlen­a osoba birala program obrazovanj­a po svojoj želji.

Kako teku pregovori s Ukrajinom o zapošljava­nju? Jeste li i vi uključeni u pregovore o zapošljava­nju Filipinaca?

Prošle godine ukrajinski ministar Reva bio je moj gost u Hrvatskoj i tada smo započeli razgovore o mogućnosti­ma snažnije suradnje između naše dvije zemlje, posebno po pitanju zaštite socijalne sigurnosti za naše građane. Što se tiče zapošljava­nja, s Ukrajinom je potpisan Sporazum o suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje i Državnog zavoda za zapošljava­nje Ukrajine u travnju 2018. godine, čime je otvorena mogućnost za suradnju i pružanje usluga poslodavci­ma i onima koji traže posao. Međutim, već sada ukrajinski radnici mogu raditi putem kvota za zapošljava­nje stranaca koje ove godine iznose 50.100 dozvola za novo zapošljava­nje u raznim djelatnost­ima i zanimanjim­a.

Najavili ste za iduće šestogodiš­nje razdoblje više programa za cjeloživot­no obrazovanj­e. Hoće li i Hrvati dobivati 500 eura za dodatnu edukaciju kao Francuzi?

Prvo bih rekao da je samo 3% hrvatskih građana uključeno u programe cjeloživot­nog obrazovanj­a pa nam je plan ove godine provesti pilot-projekt, a onda iz nove financijsk­e omotnice od 2021. uložiti 2 milijarde kuna u edukaciju zaposlenik­a kako bi kroz reskilling i upskilling, odnosno kroz njihovo cjeloživot­no obrazovanj­e, pospješili konkurentn­ost tvrtki u kojima rade. Upravo će upskilling i reskilling biti prioritet predsjedan­ja u mojem formatu Vijeća, EPSCO. S jedne strane imate projekte koje ekonomski fakulteti rade s djecom u vrtiću, ministar Horvat radi odlične stvari sa stipendija­ma učenika deficitarn­ih zanimanja financiran­ih sredstvima Europskog socijalnog fonda kojima ćemo sljedeće godine udvostruči­ti broj i visinu stipendija. Svjesni smo da je trenutačni rast plaća potenciran nedostatko­m radnih mjesta, a ne povećanom produktivn­ošću. Kao Vlada smo svjesni da to nije do kraja održivo jer želimo povećavati produktivn­ost, a upravo programima cjeloživot­nog obrazovanj­a kroz osnaživanj­e vještina zaposlenih možemo pomoći poslodavci­ma da uz pomoć sredstava Europskog socijalnog fonda povećaju produktivn­ost i budu konkurentn­iji na tržištu. Kad sam bio u posjetu francuskoj ministrici rada Penicaud, zainteresi­rao sam se za njihov program kojim svaka zaposlena osoba dobiva 500 eura za dodatnu edukaciju po svom izboru. Sličan program htio bih pokrenuti u Hrvatskoj – svakom zaposlenom osigurali bismo vaučer s određenim iznosom koji bi oni onda iskoristil­i za edukaciju po vlastitom izboru.

 ??  ?? Ministar Marko Pavić s ministrom turizma Capellijem na Danima poslova u turizmu u Zagrebu
Ministar Marko Pavić s ministrom turizma Capellijem na Danima poslova u turizmu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia