Večernji list - Hrvatska

U Rijeci već imaju pjesmu za povratak na novu ‘kinesku’ Kantridu

Predsjedni­k Rijeke Damir Mišković potpisao je s Kinezima sporazum o mogućoj gradnji stadiona

-

Kad se počelo nagađati da bi se ipak moglo krenuti u gradnju novog stadiona Kantrida, dečki u Rijeci već su složili pjesmu o povratku navijača na taj kultni stadion. Možda je za pjesmu prerano, ali od jučer je nova Kantrida ipak korak bliža. Naime, u petak je u Dubrovniku, u okviru posjeta brojne kineske delegacije na međunarodn­om summitu, potpisan Memorandum o razumijeva­nju oko projekta izgradnje budućeg stadionsko­g kompleksa Kantrida između predstavni­ka tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. i predstavni­ka kineskog TIEC-a (Top Internatio­nal Engineerin­g Corporatio­n).

Predsjedni­k Rijeke Damir Mišković stavio je svoj potpis na taj sporazum. Ne treba miješati pojmove, nije ovo još ugovor o gradnji, ali recimo da je to obostrano pismo namjere. I to je veliki korak ka početku gradnje, sad je samo važno da naši administra­tivni, birokratsk­i ‘majstori’ sve ne zakomplici­raju.

Investicij­a od 50 milijuna eura

Podsjetimo, kineski investitor­i nedavno su boravili tri dana u Opatiji, ali pregovori o gradnji Kantride traju već dugo.

– Oko godinu dana radilo se na ovom potpisanom sporazumu, cijeli ovaj posao ne traje od jučer – kazao je u Dubrovniku Damir Mišković.

U Rijeci je bilo mnogo skepse oko toga hoće li se Kantrida ikada izgraditi, pogotovu jer je Rijeka dobila na Rujevici krasan kamp, ali i stadion koji je povećan gradnjom sjeverne tribine i zadovoljav­a i kapaciteto­m uvjete za europske utakmice. Kad se Kantrida i napravi, baza Rijeke ostat će Rujevica, zacijelo bi se na njoj i igrale neke manje utakmice, a nova Kantrida bila bi perjanica.

Kad su se radile prve procjene, govorilo se o investicij­i od oko 50 milijuna eura, s time da bi pola novca bilo utrošeno na sami stadion kapaciteta između deset i 12.000 mjesta, a ostalo bi otišlo na druge sadržaje, možda trgovački centar, hotel, druge popratne sadržaje...

Kako bilo, Rijeka bi mogla brzo, dođe li do konačnog ugovora s kineskom tvrtkom i ne bude li naša birokracij­a preveliki ‘kočničar’, dobiti pravi lijepi, moderni stadion.

Zagreb se nije (po)javio

Za kineske investicij­e navodno je zainteresi­rana i Velika Gorica, njen gradonačel­nik također je krenuo u ‘akciju stadion’. No nigdje nismo mogli zamijetiti da je i netko iz Grada Zagreba došao na takvu ideju, oni će možda i dalje u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom sami u investicij­u na spomenutoj lokaciji u novozagreb­ačkom Blatu, uz povlačenje sredstava iz Uefe.

Sportski i nogometno gledano, bilo bi lijepo da sve te spomenute ideje budu realiziran­e, kao što se već radi na novom stadionu i kampu u Osijeku, da u zemlji svjetskih doprvaka imamo normalne, moderne stadione. Zaslužuju to naš nogomet, ali i navijači, kako reprezenta­cije koja bi onda mogla igrati po cijeloj državi, tako i klubova.

 ??  ?? Predsjedni­k Rijeke Damir Mišković sa svojom delegacijo­m u Dubrovniku potpisao je sporazum s velikom kineskom tvrtkom
Predsjedni­k Rijeke Damir Mišković sa svojom delegacijo­m u Dubrovniku potpisao je sporazum s velikom kineskom tvrtkom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia