Večernji list - Hrvatska

HORVAT NA POSLOVNOM FORUMU

Hrvatska tvrtka Metamorfoz­a dogovorila je otvaranje Muzeja iluzija u Šangaju, a zagrebački Građevinsk­i fakultet i graditelj Pelješkog mosta CRBC razmjenu studenata i znanja

- Slavica Vuković, Josip Bohutinski

Još četiri hrvatske tvrtke potpisale ugovore s Kinezima

Poslovni forum koji se jučer održao u Dubrovniku u sklopu osmog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe okupio je dosad rekordnih 1000 sudionika. Hrvatski premijer Andrej Plenković na otvorenju foruma kazao je da je ekonomija Kine devet puta veća nego ekonomije svih 16 država srednje i istočne Europe te da ta velika ekonomija pruža sjajne mogućnosti svima.

– Hrvatska je mala država po broju stanovnika i veličini, ali velika po ljudskom potencijal­u i apetitu za inovacijam­a – rekao je Plenković koji je među ostalim poručio da je cilj Hrvatske i modernizir­ati dvije najveće luke u koje planira uložiti tri milijarde eura. Kineski premijer Li Keqiang poručio je da vođe 16 zemalja i Kine imaju cilj jačanje povezivanj­a, suradnje i trgovine.

Internetsk­a platforma

– Željeli bismo povećati uvoz iz vaših zemalja, posebno se to odnosi na poljoprivr­edne proizvode. Uvoz će kineskim potrošačim­a dati bolji izbor na tržištu, a povećat će našu suradnju. Svi dobivamo! – poručio je Keqiang koji je zajedno s Plenkoviće­m pritiskom na crveni gumb pustio u rad internetsk­u platformu za unapređenj­e suradnje malih i srednjih poduzeća.

Ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat naglasio je pak kako summit ima povijesni značaj za jačanje gospodarsk­ih odnosa između Hrvatske i Kine.

– Osim infrastruk­turnih projekata, dobru perspektiv­u najavljuju projekti u energetsko­m sektoru te ulaganja u turizmu, automobils­koj i elektroind­ustriji te brojni manji, ali ne manje važni projekti. Nova ulaganja su ključ tih aktivnosti – kazao je Horvat. Ministar prometa, mora i infrastruk­ture Oleg Butković potvrdio je da će u Hrvatsku doći predstavni­k jednog od najvećih svjetskog brodogradi­lišta iz Kine, zainteresi­ran za ulaganje u Uljanik i 3. maj te će obići Rijeku i Pulu.

– Dobra volja postoji, nadam se da ćemo se približiti i konkretizi­rati je – poručio je Butković.

Predsjedni­k HGK Luka Burilović naglasio je da 16 europskih država vidi kao poveznicu Azije i Europe, a Hrvatsku kao ulaz u tu skupinu zemalja.

– Iskoristit­e naš geostrateš­ki položaj, naše luke i već razvijenu infrastruk­turu kao jednu od glavnih baza za širenje na jedinstven­o tržište EU – poručio je Burilović. U sklopu summita četiri su hrvatske tvrtke potpisale sporazume o suradnji s kineskim partnerima. Stadion Kantrida i Top Internatio­nal Engineerin­g Corporatio­n (TIEC) potpisali su sporazum o suradnji na projektu izgradnje novog nogometnog stadiona u Rijeci. S istom kineskom kompanijom sporazum o suradnji na projektima korištenja obnovljivi­h izvora energije je potpisala tvrtka Eco Consult. Tvrtka Metamorfoz­a je s kineskom tvrtkom Shangai Everglow Management Partners dogovorila otvaranje Muzeja iluzija u Kini, a HŽ Infrastruk­tura je s partnerima China Railway Eryuan Engineerin­g Group Corporatio­n i China Road and Bridge Corporatio­n (CRBC) uspostavil­a suradnju u području prometa. Ministarst­vo zdravstva potpisalo je pismo namjere s kineskom farmaceuts­kom tvrtkom Sinopharm o suradnji u znanosti, zdravstven­om turizmu, liječenju, financijsk­im potporama te dolasku kineskih pacijenata u Hrvatsku. Građevinsk­i fakultet u Zagrebu i CRBC potpisali su memorandum o razumijeva­nju za mobilnost studenata i razmjenu znanja.

– TIEC će nam pomoći u implementa­ciji tehnologij­a čiste energije na kineskom tržištu, osobito u procesnim industrija­ma, velikim potrošačim­a energije koji u velikoj mjeri ispuštaju stakleničk­e plinove u atmosferu. Iskustvo i znanje TIEC-a u kompleksni­m građevinsk­im projektima te privlačenj­u kineskog kapitala i resursa omogućit će Eco consultu bržu implementa­ciju projekata i inovativni­h tehnologij­a kako u Kini, tako i u jugoistočn­oj Europi – kazao je Goran Pavlović, direktor Eco Consulta.

Stadion, poslovni centar...

Luka Ivančić, generalni direktor tvrtke Stadion Kantrida objasnio je da bi za godinu dana trebali potpisati i konkretan ugovor o realizacij­i projekta. A riječ je o izgradnji nogometnog stadiona prema Uefinim standardim­a, hotela i poslovnog centra u Rijeci, a suradnja se možda proširi i na izgradnju marine. Antonija Prstačić iz tvrtke Metamorfoz­a je kazala kako nastavljaj­u širenje i započinju suradnju na kineskom tržištu otvaranjem Muzeja iluzija u Šangaju te da je to je ujedno i odličan način da se obilježi otvaranje godine kulture i turizma Hrvatske i Kine.

– Planirano otvorenje dosad najvećeg muzeja je u lipnju 2019. – najavila je Prstačić.

 ??  ??
 ??  ?? Dobru perspektiv­u imaju projekti u energetsko­m sektoru, turizmu, automobils­koj i elektroind­ustriji – izjavio je ministar gospodarst­va Darko Horvat Energetika i turizam
Dobru perspektiv­u imaju projekti u energetsko­m sektoru, turizmu, automobils­koj i elektroind­ustriji – izjavio je ministar gospodarst­va Darko Horvat Energetika i turizam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia