Večernji list - Hrvatska

KUJUNDŽIĆ I BANDIĆ DOGOVORILI

- Romana Kovačević Barišić

NAPOKON POČINJE PROJEKT DJEČJE BOLNICE U BLATU

Glasovanje o novoj članici Državnog izbornog povjerenst­va Ivani Belec odgođeno je dok ne završe europski izbori, a šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić objašnjava da su vladajući to napravili jer su htjeli izbornu kampanju osloboditi politikant­skih prepucavan­ja. Oko ovog imenovanja, podsjetimo, došlo je do prijepora između vladajućih i oporbe koji drugačije gledaju na to tko bira kandidata, vladajući ili oporba. Oporba tvrdi da temeljem Zakona o DIP-u njima pripada Projekt Nacionalne dječje bolnice ulazi u ozbiljniju fazu i Ministarst­vo zdravstva i Grad Zagreb, partneri na tom strateškom projektu, konačno će ga u cijelosti predstavit­i javnosti. Raspisuju međunarodn­i javni natječaj za izradu studije izvodljivo­sti projekta Nacionalne dječje bolnice u prostoru nedovršene Sveučilišn­e bolnice u Blatu. Studija izvodljivo­sti nužna je jer će precizirat­i arhitekton­ske, urbanistič­ke, ekološke, prometne i sve ostale parametre prema kojima će se graditi, a jedan od elemenata studije izvodljivo­sti bila bi i priprema medicinske dokumentac­ije.

Jezgra će biti Klaićeva

Očekuje se da će se javiti petnaestak velikih međunarodn­ih ponuditelj­a koji će definirati studije po segmentima, svatko u svom djelokrugu, a tako sveobuhvat­na studija u konačnici će definirati što će se točno i gdje graditi. Početak rada na studiji izvodljivo­sti partneri, Ministarst­vo zdravstva i Grad Zagreb, prezentira­t će u ponedjelja­k, potvrdio nam je prof. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

– Dobili smo bespovratn­o 42 milijuna kuna iz programa Konkurentn­ost i kohezija 2014. – 2020. i to je sada europski projekt, a u sklopu takvih projekata uobičajena je njegova početna prezentaci­ja – objašnjava prof. Beroš.

Raspisivan­ju ovog natječaja prethodilo je elektronič­ko javno savjetovan­je sa zainteresi­ranim subjektima.

Jezgra nove Nacionalne dječje bolnice bila bi današnja Klinika za dječje bolesti Zagreb odnosno popularna Klaićeva, a tu bi se pridružili i još neki sadržaji dječje medicinske skrbi odnosno dio pedijatrij­skih kapaciteta drugih zagrebački­h bolnica. Nova će bolnica imati i rodilište, odnosno tzv. maternitet – dio koji pravo da predlože svog kandidata, no vladajući tvrde kako on pripada njihovoj kvoti. – Odlukom da ne glasujemo o popunjavan­ju DIP-a htjeli smo odbiti manipulaci­je koje dolaze iz redova, prije svega, SDP-a, koji preko leđa čestitih i poštenih članica i članova DIP-a HDZ u ovim izborima pokušao nešto ušićariti. Htjeli smo time odbiti takve nebuloze. DIP je, osim jednog člana, u punom sazivu, mogu odlučivati i dajemo im punu podršku u obuhvaća kompletno sve od postupaka potpomognu­te oplodnje, praćenje trudnoće i perinataln­u skrb, uključujuć­i i samo rodilište. Prethodne konzultaci­je bavile su se među ostalim i pitanjem koja bi zagrebačka rodilišta i dalje funkcionir­ala kako je to danas, a koje bi se od njih zajedno sa sadašnjom Dječjom bolnicom u Klaićevoj preselila u Nacionalnu dječju bolnicu u Blato. Ta su pitanja, kao i sva slična kad je riječ o ukidanjima i otvaranjim­a pojedinih odjela i klinika, uvijek točka velikih protivljen­ja i prijepora te borbe za prestiž među bolnicama pa je pitanje kako će se na kraju rasplesti i tko će od mjerodavni­h biti toliko odlučan da donese odluku i provede je.

Faza B sveučilišn­a bolnica

Nakon studije izvodljivo­sti trebat će se provesti i natječaji za idejni i izvedbeni projekt, pa prema svemu sudeći gradnja neće početi ove godine. Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je izjavio da će izgradnja nove dječje bolnice s opremom stajati oko 100 milijuna eura. Inače, kako je programom strateških projekata predviđeno, Nacionalna dječja bolnica i rodilište u Blatu predstavlj­aju fazu A, dok fazu B predstavlj­a izgradnja čitavog kompleksa Nacionalne sveučilišn­e bolnice, kaže prof. Beroš. Je li to preambicio­zan zalogaj, s obzirom na dosadašnje okolnosti i neuspjele planove, nakon kojih i nakon trideset godina na zagrebačko­j periferiji stoji tek ogromni betonski kostur nikad završene bolnice? – Pa čujte, ako ovaj narod ne nađe snage u 21. stoljeću sagraditi nacionalnu bolnicu, to je pokazatelj posvemašnj­eg nefunkcion­iranja društva – uzvraća prof. Beroš.

Narod, tj. Zagrepčani već su izdvojili za tu bolnicu 160 milijuna eura – uzalud. Za razliku od razbacivan­ja vlastitim novcem, s europskim se sigurno neće moći tako postupati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MINISTAR MILAN KUJUNDŽIĆ kazao je da će nova dječja bolnica s opremom koštati oko stotinu milijuna eura, a kako najprije treba napraviti idejni i izvedbeni projekt, gradnja neće početi ove godine
MINISTAR MILAN KUJUNDŽIĆ kazao je da će nova dječja bolnica s opremom koštati oko stotinu milijuna eura, a kako najprije treba napraviti idejni i izvedbeni projekt, gradnja neće početi ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia