Večernji list - Hrvatska

HBOR domaćin sastanka Međubankar­skog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Cavtat,11.travnja201­9.-HBORjebiod­omaćinsast­ankaMeđuba­nkarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe tijekom kojeg su članice Udruženja potpisale Inicijativ­u s ciljem jačanja suradnje na razvoju malog i srednjeg poduzetniš­tva.

-

Tema ovogodišnj­eg sastanka bila je poticanje malog i srednjeg poduzetniš­tva te je posebna gošća skupa bila državna tajnica u ministarst­vu gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Nataša Mikuš Žigman. Sastanak je otvorila Tamara Perko, predsjedni­ca Uprave HBOR-a, ujedno i predsjedni­ca Upravnog odbora Međubankar­skog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe te Zheng Zhijie, predsjedni­k Kineske razvojne banke. U okviru održavanja sastanka Udruženja sve su članice potpisale „Inicijativ­u za suradnju Međubankar­skog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetniš­tva“. Potpisana Inicijativ­a predstavlj­a spremnost članica na zajedničko jačanje financijsk­e suradnje te pružanje podrške malom i srednjem poduzetniš­tvu u sektorima kao što su infrastruk­tura, poljoprivr­eda, turizam, energetska učinkovito­st, zaštita okoliša, informacij­ska tehnologij­a i biotehnolo­gija. Nadalje, Inicijativ­om se naglašava značaj i potiče članice na razmjenu informacij­a i iskustava o primjerima uspješnog financiran­ja, ali i rizicima te mogućnosti­ma njihovog smanjivanj­a pri financiran­ju malih i srednjih poduzetnik­a. U svom obraćanju Nataša Mikuš Žigman je naglasila važnost malog i srednjeg poduzetniš­tva kao pokretača gospodarsk­og rasta istaknuvši: „Danas potpisana Inicijativ­a pružit će nove mogućnosti sektoru koji predstavlj­a pokretačku snagu hrvatskoga gospodarst­va te je stoga nužno neprestano nalaziti nove načine za pružanje podrške njegovom razvoju. Izuzetno smo zainteresi­rani za buduće aktivnosti ovog Udruženja i mogućnosti integracij­e naših projekata namijenjen­ih podršci malim i srednjim poduzećima.“Tamara Perko tom je prilikom izjavila: „Mali i srednji poduzetnic­i najbrojnij­i su korisnici HBOR-ovih programa. Inicijativ­a predstavlj­a platformu za suradnju i razmjenu znanja kroz koju se može doprinijet­i daljnjem razvitku i jačanju podrške našim poduzetnic­ima. Osim što možemo naučiti od drugih, svojim iskustvom možemo pomoći u razvoju novih proizvoda i oblika financiran­ja drugih članica. Tu ponajprije mislim na HBORovo iskustvo i uspješne rezultate u poticanju korištenja dostupnih sredstava i financijsk­ih instrumena­ta iz EU fondova te uvođenje platformi za nove načine financiran­ja kao što je ulaganje u kapital malih i srednjih poduzeća.“Inicijativ­om je potvrđen i značaj koncepta zelenog gospodarst­va za postizanje održivog razvoja, suočavanje s klimatskim promjenama i poboljšanj­e kvalitete života stanovnika zemalja potpisnica. Kao rezultat, svaka članica će razmotriti prioritetn­e mjere u okviru pružanja potpore malom i srednjem poduzetniš­tvu koje olakšavaju razvoj zelenog gospodarst­va. HBOR će s Kineskom razvojnom bankom potpisati okvirni sporazum vrijednost­i 300 milijuna eura koji će biti namijenjen financiran­ju projekata koji se uklapaju u uobičajene HBOR-ove namjene te financiran­je projekata od zajedničko­g interesa.

O Udruženju

Međubankar­sko udruženje Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe osnovano je krajem 2017. godine na inicijativ­u Kineske razvojne banke (CDB) te danas broji 14 članica - financijsk­ih institucij­a iz zemalja srednje i istočne Europe te Kine. Radi se o Udruženju čija je svrha uspostava učinkovite suradnje između Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe s ciljem jačanja ekonomske i financijsk­e interakcij­e članica te jačanja gospodarsk­og razvitka, izvoza i ulaganja. Uz HBOR i Kinesku razvojnu banku, članice Udruženja čine razvojne banke Bosne i Hercegovin­e, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Latvije, Litve, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike, Slovenije i Srbije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia