Večernji list - Hrvatska

Štrajkaju glađu protiv oporbe

Cirkus Vučićevih ministara Odbijaju jesti zbog “nasilja koje nad Srbijom provode Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić”

- Branimir Bradarić

Kada pomislite da ste od političara vidjeli sve, oni ipak uspiju iznova iznenaditi. Upravo su to uspjeli ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, zamjenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i 30-a zastupnika vladajuće koalicije koji su najavili kako kreću sa štrajkom glađu.

“Teror divljačke manjine”

Prema tvrdnjama nekoliko beogradski­h tabloida, Vulin, kojega se naziva i „Vučićevim jastrebom“, sa štrajkom glađu trebao je započeti jučer u 11.55 sati, i to u Skupštini Srbije. Na taj potez se odlučio zbog „nasilja koje nad Srbijom provode lideri Saveza za Srbiju Boško Obradović, Dragan Đilas i Vuk Jeremić”. Drugim riječima, ministar jedne države i zastupnici većine u Skupštini započet će sa štrajkom gladi protiv oporbe.

– Ovo je naš prosvjed. Bilo je dosta šutnje. Oni koji mrze Beograd, ta divljačka manjina, ne može terorizira­ti većinu građana Beograda. Ne dobiva se vlast u zemlji rušenjem institucij­a i napadima na radnike, već na izborima. Tako se stvari rješavaju u demokracij­i – rekao je Vesić.

Sve to događa se u jeku prosvjeda u Srbiji, ponajprije u Beogradu. Prosvjedni­ci traže povlačenje aktualne vlasti na čelu s predsjedni­kom Vučićem, slobodu medija te stvaranje uvjeta za poštene izbore.

Sramota za zemlju

– U pitanju je cirkus u organizaci­ji Vučićeva režima jer nikada u svijetu nije zabilježen­o da vlast planira prosvjedov­ati glađu protiv oporbe. Vučić nema rješenje za velike građanske prosvjede pa pokušava preko svojih suradnika i svojih masmedija napraviti kaotično stanje u zemlji. Oni žele uvjeriti svoje biračko tijelo da neka zla sila želi slomiti Srbiju i smijeniti legalno izabranu vlast – rekao je za Večernji list glavni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Petrović.

Komentiraj­ući najave ovoga prosvjeda, sociologin­ja i bivša zastupnica u Skupštini Vesna Pešić kazala je kako je to sramota za zemlju.

– Nisam vidjela da postoji bilo kakva najava nasilja oporbe. Zato ne znam čemu služi tako smiješna najava da će ministar vojske štrajkati glađu – rekla je Pešić.

 ??  ?? Štrajk glađu predvodi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kojega se naziva i Vučićevim jastrebom
Štrajk glađu predvodi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, kojega se naziva i Vučićevim jastrebom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia