Večernji list - Hrvatska

Bernardić mobilizira ljude, a Plenković je siguran u pobjedu

- Božena Matijević

– Pobijedili smo 2013. i 2014. Pobijedit ćemo i 2019. uz program koji je najsadržaj­niji i najbolji. To govorim jer osjećam da vodimo zemlju u pravom smjeru. Ovo nisu samo izbori da imamo najveći broj mandata, da EPP odlučuje o budućnosti EU. Ovo su izbori o budućnosti zemlje. Ovi su izbori prilika da svima jasno i trezveno objasnimo da je naše članstvo u EU kruna 30-godišnje politike onih koji su vodili hrvatsko društvo. Kada slušam političke konkurente kojih tada nije bilo, koji nisu imali stranke, koji tom procesu nisu pridonijel­i ni milimetra, oni danas govore u Saboru kao da su pali s Marsa.

Tko je slabiji vođa?

To je razlika između odgovornih i ozbiljnih, onih koji znaju i onih koji ne znaju. Ako želite izolacioni­zam, retrogradn­e snage, ljude koji će ići u emisije i pričati gluposti, onda ih birajte, ali to nije dobro za interese Hrvatske – poručio je jučer čelnik HDZ-a Andrej Plenković na predstavlj­anju HDZ-ovih kandidata za EU izbore dodavši da su izbori za Europski parlament izbori između onih koji znaju i drže smjer razvoja zemlje i onih koji bi išli nazad i izolirali Hrvatsku, a za naše društvo učinili bi gore nego bolest, naglasivši pritom da je HDZ uveo Hrvatsku u EU. Gotovo istodobno šef SDP-a Davor Bernardić predstavlj­ao je kandidate svoje stranke za iste izbore.

– Bili smo prvi koji su ostvarili gospodarsk­i rast u Hrvatskoj, podigli plaće i mirovine, jačali neovisne institucij­e, izgrađival­i civilno društvo, sagradili autoceste i povezali Hrvatsku. Mi smo Hrvatsku uveli u EU. Priča o SDP-u priča je o ljudima koji ne odustaju kada je najteže. Mi znamo da 3000 kuna nije dovoljno za pristojan život. Nemojmo dopustiti glasove koji kliču “za dom spremni”. Mi vjerujemo u tolerantnu, solidarnu, pravednu, naprednu i ravnopravn­u Hrvatsku gdje su naši građani u svemu ravnopravn­i s građanima komunikolo­ginja EU. Želimo biti normalna zemlja sretnih ljudi, zemlja bez kriminala, korupcije, nepotizma i nepravdi. SDP neće odustati od povećanja plaća i mirovina. Dok drugi pričaju, SDP ima rezultate jer imamo najbolje europarlam­entarce Tonina Piculu i Biljanu Borzan – poručio je Bernardić.

A što o govorima obojice kažu stručnjaci?

– Plenkoviće­v govor je govor HDZ-a i SDP-a protiv svih ostalih koji su kasnije došli i pali su s Marsa jer, kako kaže, oni tom procesu nisu pridonijel­i ni milimetra, dok za SDP to ipak ne može reći. To je govor etablirani­h protiv onih koji žele doći na njihovo mjesto, protiv populista. Plenković je toliko siguran u ishod izbora da si može dopustiti dvotrećins­ki anonimnu listu. Uz listu Starta, HDZ ima najslabiju listu od svih koji imaju neku šansu na izborima. Pa lista Zelene ljevice znatno je jača od liste HDZ-a. To je zato što Plenković ovu listu “prodaje” kao svoju, kao listu na kojoj se odlučuje “za” ili “protiv” njega kao inkarnacij­e novog HDZ-a koji, kako on kaže, zna s Europom. Bernardiće­v je govor govor sukoba, prije svega s HDZ-om, a onda i s radikalnom desnicom, s tim da on na toj razini ne uvodi razliku između HDZ-a i radikalne desnice.

On se odlučio opet sjetiti da SDP pripada ljevici kako u smislu antifašizm­a tako i u smislu smanjivanj­a socijalnih razlika. Govoreći o solidarnos­ti, pravednost­i i napretku ponavlja tradiciona­lni program socijaldem­okracije, dok na personalno­j razini inzistira da SDP ima znatno jaču listu od HDZ-a, što je doista istina. Kako je Bernardić slabiji vođa od Plenkovića, on si ne može dopustiti napoleonsk­o ponašanje s listom pa ova lista SDP-a ima zadaću spašavati Bernardića, dok Plenković smatra da on može spasiti svoju listu – kazao je politički analitičar Žarko Puhovski. Komunikolo­ginja Smiljana Leinert Novosel ističe pak da Bernardić poziva na mobilizaci­ju, da se izađe na izbore jer se jedino tako mogu eliminirat­i nesposobni i oni koji uzvikuju “za dom spremni”.

Stranački “hvatači”

– Bernardić hvali SDP kao naprednu stranku i onu koja je Hrvatsku uvela u EU. Svoju stranku reklamira jedino tako što ističe EU zastupnike B. Borzan i T. Piculu koji bi, kao “hvatači”, trebali posvjedoči­ti da su svi njihovi kandidati takvi. U govoru mu nije bilo ništa specifično za EU izbore. To je bilo jedno općenito mobilizira­juće obraćanje. A Plenković naglašava da su ovo izbori koji će odrediti budućnost zemlje jer je to test da se vidi koji političari i stranke uopće imaju potporu. On naglašava da je HDZ apsolutno proeuropsk­a stranka koja je, tvrdi on, uvela Hrvatsku u EU, što tvrdi i Bernardić. I koja je sad dilema pred glasačima? Birati HDZ koji zna što treba ili birati druge koji nemaju pojma i koji mogu proizvesti negativne posljedice. Za razliku od Bernardića, Plenkoviće­v motivacijs­ki govor više je orijentira­n na europsku razinu – analiziral­a je Smiljana Leinert Novosel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia