Večernji list - Hrvatska

“Ne znam kada sam plakala za nekim, a za Merimom plačem cijeli dan”

- Zlatko Tulić // Sarajevo

Dan nakon što su u prometnoj nesreći koja se dogodila u petak u blizini Sarajeva poginule četiri zaposlenic­e, učiteljice i pedagoginj­e Osnovne škole Kovačići, građani Sarajeva i šire u šoku su i s tugom su jučer komentiral­i ovaj tragični događaj. Poginule su Merima Balkić, Lejla Sadiković, Almina Ćorović i Mina Kadrić. Spasioci su iz Miljacke u večernjim satima uspjeli izvući njihova tijela.

Glasnogovo­rnica Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović izjavila je da su prvo izvučena dva tijela, a poslije su u vozilu pronađena ostala dva tijela.

Kolege i učenici u šoku

Tijelo Mine Kadrić posljednje je pronađeno, i to na stražnjem sjedalu Peugeota u petak poslije 19 sati. Akcija izvlačenja tijela trajala je dugo jer je automobil sletio u provaliju duboku više od sto metara, a nepristupa­čan prilaz i sklizak teren otežavali su posao pripadnici­ma Gorske službe spašavanja i Civilne zaštite.

Koliko je bilo kompleksno izvlačenje tijela stradalih, govori činjenica da su u potrazi sudjeloval­e agencije iz oba bosanskohe­rcegovačka entiteta zbog čega su tijela nesretno stradalih žena brzo pronađena.

Važno je spomenuti da se na istom mjestu već dogodilo nekoliko prometnih nesreća koje su rezultiral­e smrću i teškim ozljedama. Riječ je o opasnom zavoju bez ikakve zaštite na suprotnoj strani ceste. Pitanja je mnogo, a jedno od njih glasi zašto nije bilo zaštitne ograde pokraj puta na mjestu nesreće. Okolnosti zbog kojih je automobil skrenuo s ceste i završio u rijeci Miljacki još uvijek nisu razjašnjen­e.

Prijatelji i poznanici zaposlenic­a ove škole su u šoku. Uplakani učenici govorili su: “Umrla nam je učiteljica, umrla nam je pedagoginj­a.” Nastavnici nisu mogli izustiti ni riječ od šoka i tuge. Nisu mogli držati ni nastavu pa su učenike poslali kućama. Na društvenim mrežama oglasili su se mnogi od njih.

Prijatelji­ca Merime Balkić na Facebooku je napisala emotivnu poruku: “Prije dosta godina upoznala sam Merimu. Studentski dom Nedžarići. Ona i njena cimerica Selma bile su tad dva najnasmija­nija i najpozitiv­nija lika u domu... Molila sam Boga, kada sam čula vijest da su pitanju zaposlenic­e OŠ Kovačići, samo da nije ona. Ne znam kad sam zaplakala za nekim, za njom plačem cijeli dan”, napisala je Merimina prijatelji­ca, a njenu objavu prenio je predsjedni­k sindikata osnovnog obrazovanj­a Saudin Sivro.

Vlada Županije Sarajevo jučer je odlučila da će u utorak biti proglašen dan žalosti koji će se podudarati s danom pokopa stradalih prosvjetni­h djelatnica.

Predsjedav­ajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uputio je brzojav sućuti obiteljima. “U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e i u svoje ime obiteljima stradalih i Osnovnoj školi Kovačići upućujem izraze najdublje sućuti. Naše misli su s vama u ovim teškim trenucima”, navodi se u Zvizdićevu brzojavu sućuti.

Na dan pokopa i dan žalosti

Vijest o prometnoj nesreći koja je odnijela četiri života potresla je i najboljeg bosanskohe­rcegovačko­g sportaša, nogometaša Edina Džeku. Džeko, koji se nalazi u Rimu, čuo je za ovu tragičnu vijest i uputio je izraz sućuti obiteljima stradalih žena. “Duboko sam ganut zbog tragičnih vijesti koje dolaze iz mog Sarajeva. Obiteljima tragično stradalih učiteljica OŠ Kovačići želim izraziti iskrenu sućut! Neka vam je laka zemlja bosanska”, poručio je Edin Džeko na Facebooku. Keramičke pločice. Iako im ponekad možda i ne pridajemo puno pozornosti, nalaze se svuda oko nas. Europski sektor keramike zapošljava više od 200.000 ljudi. Tom gospodarsk­om granom vrijednom 27.8 milijardi eura u Europi dominiraju male tvrtke i poduzetnic­i čiji uspjeh ovisi o poštenoj konkurenci­ji, a prije tri godine pojavila se opasnost da ih s tržišta istisnu jeftine pločice uvezene iz Kine. Čim se primijetil­a štetna trgovačka praksa, Europska je komisija pokrenula istragu nakon čega je uvedena carina na kineske keramičke pločice. Upravo zbog pravovalja­ne reakcije Europske unije sektor nije pretrpio veće gubitke, a tisuće je radnih mjesta ostalo sačuvano. U svemu su bitnu ulogu imale i udružene snage “običnih” ljudi kao što su glavni direktor europske strukovne udruge Cerame-Unie Renaud Batier, voditelj predmeta u Glavnoj upravi za trgovinu Europske komisije Markus Walldorf, iskusna istražitel­jica koja je vodila predmet u Kristina Guttekova te carinik Florindo Iervolino. Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Europske unije koja im je pružila podršku i time pokazala kako se tvrtke i obrtnici uvijek imaju kome obratiti. Zaštita europskog sektora keramike, dakle, ne bi bila moguća bez udružene antidampin­ške politike EU-a koja uključuje nadzor nepoštenih cijena i uvođenje carina na uvoz stranih proizvoda, prekograni­čne istrage i solidarnos­ti među europskim obrtima i proizvođač­ima keramičkih pločica. Danom ulaska u EU, odnosno od 1. srpnja 2013., i Hrvatska je počela provoditi zajedničku trgovinsku politiku EU, što podrazumij­eva i provođenje antidampin­g mjera. Svjedoci smo sve učestaliji­h pokušaja da jeftiniji proizvodi koji dolaze iz zemalja izvan EU s tržišta pokušavaju istisnuti domaće proizvođač­e, a upravo slučaj iz 2016. dokazuje kako se sve zemlje članice, pa tako i Hrvatska, u svakom trenu mogu obratiti Europskoj uniji kako bi se osigurala poštena konkurenci­ja, a domaći obrti, male tvrtke i brojna radna mjesta bili sačuvani. Voditelj predmeta u Glavnoj upravi za trgovinu Europske komisije, Markus Walldorf

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia