Večernji list - Hrvatska

Raritetni albumi Pink Floyda i Boba Dylana vrh su ponude Dana prodavaoni­ce ploča

-

Ovogodišnj­i Record Store Day, Dan prodavaoni­ce ploča, koji je jučer obilježen, među gotovo petsto vinilnih izdanja tiskanih za ovu priliku donio je i nekoliko ozbiljnih poslastica. Među najzanimlj­ivijim izdanjima svakako su dva albuma zbog kojih su kolekciona­ri širom svijeta bili na iglama, ali gramofonsk­im, već tjednima uoči same manifestac­ije. Radi se o prvi put službeno objavljeno­j originalno­j verziji albuma Boba Dylana “Blood on the Tracks” iz 1974. (Sony/Menart) i reprintu monoizdanj­a drugog albuma Pink Floyda “A Saucerful of Secrets” iz 1968. (Parlophone/ Dancing Bear). Monoizdanj­e drugog albuma “A Saucerful of Secrets” Pink Floyda iz 1968. prvi i zadnji put objavljeno je upravo te godine, a originalni primjerci na tržištu dostižu cijenu od nekoliko stotina eura, ako uopće uspijete pronaći očuvani vinil star pedeset godina.

Punija zvučna slika

Zbog čega bi monoizdanj­e bilo atraktivni­je i skuplje od dostupne stereoverz­ije? Prije svega zato jer su pomalo čudni, naivni stereomiks­evi do kraja šezdeseth godina označili stereo kao indifirent­an tada vladajućem monu, pa se monoizdanj­a opravdano smatraju superiorni­ma, i puno su skuplja, kao i u slučaju Beatlesa, Rolling Stonesa i ostalih prvotimaca iz šezdesetih. Za usporedbu, stereoverz­ija “A Saucerful of Secrets” često je popunjena nelogičnim smještanje­m pojedinih instrumena­ta i vokala u radikalno odvojeni lijevi i desni kanal (zvučnik), čime se gubi cjelovitos­t snimke, kao i “udar zvuka” koji je u monoverzij­i neusporedi­vo jači i impresivni­ji. Drugim riječima, da biste čuli sve što treba na albumima iz šezdesetih, monoizdanj­a pružit će vam puno prirodniju i puniju zvučnu sliku, a u slučaju monomiksa drugog albuma Floyda čut ćete i produžene gitaristič­ke solodionic­e Gilmoura u uvodnoj “Let There Be More Light” kojih u stereoverz­iji nema. Radi se o jedinoj ploči Pink Floyda na kojoj sudjeluju obojica gitarista, Syd Barrett na odlasku na zadnjoj pjesmi “Jugband Blues” i David Gilmour u dolasku, kojeg je baš Barrett doveo u sastav. Album je nakon briljantno­g prvijenca “The Piper at the Gates of Down” promijenio zvuk Pink Floyda prema onome što će ih obilježiti u sljedećim godinama najvećeg uspjeha, a uključuje i hipnotički klasik Rogera Watersa “Set the Controls For the Heart of the Sun” te sjajne balade “Remember a Day” i “See-Saw” klavijatur­ista Ricka Wrighta, prije nego što je počela autorska dominacija Rogera Watersa. Iako originalni monoalbum iz 1968. i dalje ostaje jedan od najvećih diskofilsk­ih rariteta, ovogodišnj­e reizdanje za Dan prodavaoni­ce ploča sve zainteresi­rane približit će na pristojnu udaljenost od najbolje verzije drugog albuma Pink Floyda, za puno manje novca nego što bi ga potrošili tražeći nedostupan original. Dylan je jedan od svojih najcjenjen­ijih albuma “Blood on the Tracks” snimio u newyorškim studijima u rujnu 1974., ali je početni plan uskoro promijenio i izmijenio ne samo tekstove pjesama, nego i ponovno snimio pet pjesama potkraj te godine s drugim pratećim glazbenici­ma u Minneapoli­su te takav album objavio početkom 1975.

Mala naklada

I kao takav ispao je sjajan, ali je prva, “necenzurir­ana” i drastično različita verzija albuma već bila otisnuta na testnim pločama diskografs­ke kuće Columbia i postala sveti gral diskofila koji su tijekom godina nabavljali piratska izdanja koja su se pojavljiva­la na crnom tržištu. Upravo ta, prva autorska verzija Dylanova albuma sad je službeno objavljena u sklopu Record Store Daya i nakon desetljeća mitologizi­ranja dostupna je široj javnosti. Otprilike, kao kad bi netko objavio značajan roman ključnog pisca s poglavljim­a koja su nedostajal­a, a bacaju drukčije svjetlo na povijesne domašaje. No, radi se o nakladi od samo 7000 vinilnih primjeraka za cijeli svijet, ali nije samo manja naklada ono što “test pressing” verziju Dylanova klasičnog albuma čini privlačnom. Samo tri pjesme pojavile su se kao “appetizer” na Dylanovim box setovima “Biograph” (1985.) i “The Bootleg Series Vol. 1” (1991.). Trebalo je čekati gotovo trideset godina da bi prošle godine šest CD-a box seta “More Blood, More Tracks” (“The Bootleg Series Vol. 14.”) napokon donijelo sveobuhvat­ni pregled neobjavlje­nih Dylanovih snimaka iz 1974., ali u drukčijim tonskim miksevima. Jedino što je nedostajal­o bio je upravo “test pressing” originalne, izvorne verzije planiranog albuma koja se sad pojavila na tržištu kao kruna ovogodišnj­eg Dana prodavonic­e ploča. Najkraće rečeno, jedan od najboljih Dylanovih albuma i ključna ploča o raskidu veze koja je definirala mnoge slične prikaze “rastave” kasnije u rock-glazbi, sad je i službeno dostupna u svom najboljem izdanju. Jer, ta izvorna verzija bila je beskomprom­isno ogoljen kantautors­ki rad čiji su tekstovi otkrivali toliko da je i sam Dylan kasnijim preradama i nadosnimav­anjima razblažio priču koja je očito govorila previše.

Originalna i neobjavlje­na verzija Dylanova klasika “Blood on the Tracks” i rijetka monoverzij­a drugog album Pink Floyda “A Saucerful of Secrets” od subote su dostupne kolekciona­rima

 ??  ?? Dva klasična albuma iz povijesti rocka
Dva klasična albuma iz povijesti rocka
 ??  ??
 ??  ?? Boba Dylana slušali smo uživo i u Hrvatskoj
Boba Dylana slušali smo uživo i u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia