Večernji list - Hrvatska

NOVI KRAK AFERE SMS

Je li nova Brkićeva afera njegov kraj u HDZ-u?

- Iva Puljić Šego, Ivana Jakelić

KLASIČNA JE ŠABLONA DA KAŽEŠ KAKO TI SMJEŠTAJU I DA JE RIJEČ O POLITIČKOM OBRAČUNU

– Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovat­i. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucij­e – bilo je sve što je Milijan Brkić kazao nakon što se doznalo da je prošli tjedan pozvan na razgovor u PNUSKOK kao osumnjičen­ik.

Ne pamti se da je jedan HDZov dužnosnik, a Brkić je potpredsje­dnik Sabora i zamjenik predsjedni­ka HDZ-a, javno prozvao vlast koju čini njegova stranka, odnosno pojedince koji, drugim riječima, zloupotreb­ljavaju institucij­e.

Napad je najbolja obrana

Je li Brkić tom nedorečeno­m izjavom samo krenuo u napad jer je napad najbolja obrana i pokušao skrenuti pozornost sa svog statusa osumnjičen­ika u predistraz­i ili se iza tih riječi nešto krije, zasad je nepoznato jer je Brkić potpuno zašutio. Ali posve je jasno da je na pomolu politički obračun jer šef HDZ-a i premijer Plenković neće moći još dugo ignorirati i tolerirati takve poruke. Je li Brkić dovoljno oslabio i jesu li institucij­e dovoljno otvorile i istražile “slučaj Brkić” da bi Plenković krenuo u konačni obračun sa stranačkim zamjenikom, sada se nameće kao ključno pitanje. Plenković je bilo kakve stranačke sankcije dosad odgađao jer je pustio da “institucij­e odrade svoje”. Ali je Brkića potpuno pasivizira­o, pa i marginaliz­irao jer na HDZ-ovim skupovima, pa čak i u Brkićevoj bazi poput Dubrave, HDZ-ovci više ne smiju pljeskati stranačkom zamjeniku jer ga se uopće ne najavljuje kao gosta niti mu se daje prilika da išta kaže. Iako su glavni i politički tajnik HDZ-a jučer u Jasenovcu izbjegli komentirat­i Brkićev slučaj, na naš upit Vladi iščitavaju li iz njegove poruke da aludira na politički obračun i zloupotreb­u institucij­a i hoće li ga Plenković tražiti da objasni na što je mislio, iz Banskih su nam dvora odgovorili: “Ne znamo na koga je mislio. Nitko iz Vlade ne utječe na rad institucij­a.”

U HDZ-u dio članova Predsjedni­štva koji su bliski Brkiću jučer su nam prenijeli kako smatraju da su jako male šanse da se Brkić izvuče iz Afere SMS, koja je sada kulminiral­a sumnjom da je preko Varge špijunirao vlastitu ženu, od koje se u međuvremen­u rastao.

– To je klasična šablona da kažeš kako ti smještaju i kako je riječ o političkom obračunu, mislim da i Brkić to upravo radi. Prilično sam uvjeren da ne može preživjeti aferu SMS, posebno nakon zadnjih otkrića, a tko zna čega sve još nema. Varga je istražitel­jima svašta pričao – rekao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Špijuniral­i žene

Što se policijsko­g dijela priče tiče, za sada je poznato da je Brkić u PNUSKOK pozvan u sklopu izvida koji se provode u svojevrsno­m kraku afere SMS. U toj aferi nedavno su optuženi Franjo Varga i Blaž Curić koji je, usput budi rečeno, Brkićev kum. Varga se tereti da je izrađivao lažnu SMS koresponde­nciju za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića, a Curić se tereti da je Vargi dojavio da je pod tajnim nadzorom. Od koga je Curić dobio tu informacij­u istragom nije ustanovlje­no, a policija je nastavila s provođenje­m izvida i nakon što je protiv njih podignuta optužnica. To se prije svega odnosilo na detaljniji pregled laptopa i mobitela oduzetih od Varge, a istražujuć­i to, policija je očito doznala da su Brkić i njegov brat Jozo koristili Vargine usluge kako bi pratili elektronič­ku poštu Brkićeve bivše supruge te još jedne žene.

 ??  ?? MILIJAN
BRKIĆ drugi je čovjek HDZ-a i potpredsje­dnik Sabora
MILIJAN BRKIĆ drugi je čovjek HDZ-a i potpredsje­dnik Sabora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia