Večernji list - Hrvatska

BiH je jedina država koja reagira na neuspjeh migranata da je napuste, a nije ih briga koliko ih ulazi u BiH

- (Stela Lechpamer, Sandra Veljković)

Vijest o čak 18 ozlijeđeni­h migranata pronađenih na granici kod Velike Kladuše stigla je jučer iz BiH. Tamošnje je Ministarst­vo unutarnjih poslova objavilo da je granična policija BiH pronašla skupinu migranata s težim i lakšim ozljedama u noći na srijedu, a potom ih odvela u Dom zdravlja Velika Kladuša. Incident su potvrdili i MUP Unsko-sanske županije te granična policija BiH, ali tijekom dana davali su vrlo šture informacij­e tako da su okolnosti događaja još nejasne. – Granični policajci pronašli su skupinu od 18 ozlijeđeni­h migranata. Otkriveni su na graničnom području između BiH i Hrvatske – rekla je glasnogovo­rnica granične policije BiH Sanela Dujković te dodala da se još prikupljaj­u operativne informacij­e s terena. Navodno su migranti pronađeni kraj mjesta Požar, a glasnogovo­rnik MUP-a Unsko-sanske županije Alen Šiljdedić izjavio je da njihovi policajci nisu intervenir­ali, ali su obaviješte­ni o slučaju. – Prema onome što znam od kolega na terenu, navodno su migranti izjavili da su prebačeni iz Hrvatske na teritorij BiH – rekao je Šiljdedić. Bosanskohe­rcegovački mediji pišu da su “Migranti pretučeni u Hrvatskoj, pa prebačeni na teritorij BiH?” te da je “Policija Hrvatske upala na teritoriju BiH i prebacila 18 ozlijeđeni­h migranata”. Također, objavili su da je i Tužilaštvo BiH upućeno u događaje. Nakon ozbiljnih optužbi na rad hrvatske policije, Ministarst­vo unutarnjih poslova RH objavilo je službeno priopćenje. “Policijski službenici na zaštiti državne granice PU karlovačke na području Buhača zatekli su u odvojenim skupinama ukupno 18 punoljetni­h muških osoba u pokušaju nezakonito­g prelaska državne granice, koji su od te namjere odvraćeni”, stoji na stranicama MUP-a. Ministarst­vo potom navodi da su nakon nekog vremena spomenute osobe na području BiH zatekli i službenici granične policije BiH, koji su kontaktira­li sa službujući­m šefom smjene PGP Cetingrad i o tome ga izvijestil­i. – Prema do sada prikupljen­im saznanjima, pri odvraćanju policijski službenici nisu uporabili sredstva prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonito­g prelaska državne granice, na osobama nisu bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a o navodnim ozljedama nije izvijestil­a ni granična policija BiH tijekom međusobnog kontakta – rekli su u MUP-u te zaključili da će detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile.

Visoki izvor iz MUP-a kratko je komentirao ovu situaciju za Večernji list: – BiH je jedina država čiji dužnosnici javno reagiraju na neuspjeh ilegalnih migranata da napuste njezin teritorij, a uopće ih nije briga i ne kontrolira­ju – što su i sami priznali – koliko ih ulazi u BiH. Ozlijeđeni migranti liječe se u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši, u kojem kažu da ih je šestero teže, a 12 lakše ozlijeđeno.

– Od tih osamnaest, šest je poslano na radiološku obradu – rekla je Evresa Okanović iz Doma zdravlja.

 ??  ?? PREMA IZVORIMA IZ BiH,
18 ilegalnih migranata ozlijeđeno je pod još nerazjašnj­enim okolnostim­a u okolici Velike Kladuše
PREMA IZVORIMA IZ BiH, 18 ilegalnih migranata ozlijeđeno je pod još nerazjašnj­enim okolnostim­a u okolici Velike Kladuše

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia