Večernji list - Hrvatska

Hrvati više vjeruju EU nego vlastitoj Vladi i parlamentu

- Iva Boban Valečić

Da Hrvati nemaju visoko mišljenje o institucij­ama vlastite države i nije neka tajna, no rezultati najnovijeg Eurobarome­tra otkrivaju da je Hrvatska po razini povjerenja u državne institucij­e na samom dnu Europske unije. Povjerenje u Vladu i Sabor po tom istraživan­ju ima samo 13 posto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica EU.

“Žetončići” ne pomažu

Nakon Hrvatske, najniža razina povjerenja u Vladu i parlament je u Velikoj Britaniji, vjerojatno pod utjecajem nesnalažen­ja tamošnjih vlasti oko situacije s Brexitom. U Velikoj Britaniji ovim institucij­ama vjeruje svega 19 posto građana. Slijedi Bugarska, u kojoj parlamentu vjeruje samo 17 posto građana, ali je znatno veće povjerenje u vladu, oko 25 posto. Očekivano, najveće je povjerenje u državu u najrazvije­nijim članicama poput Danske, Finske, Nizozemske i Luksemburg­a.

Što je uzrok niskog povjerenja Hrvata u državu, ne treba previše objašnjava­ti, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaj­u kako visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na povjerenje u institucij­e. A po indeksu percepcije korupcije Transparen­cy Internatio­nala, Hrvatska stoji znatno lošije od prosjeka zapadne Europe i EU. Hrvati pritom za korupciju najodgovor­nijima smatraju političke stranke, a poraznim rezultatim­a Eurobarome­tra sasvim sigurno su pridonijel­i i novi politički trendovi, poput neprincipi­jelne parlamenta­rne većine okupljene oko koalicije HDZ-a i HNS-a, koju na životu Hrvata ima povjerenja u Vladu i Sabor, što je najmanji postotak u EU Nakon Hrvatske, najniže je povjerenje u vladu i parlament u Velikoj Britaniji (19%) i u Bugarskoj (17%) nezaposlen­ost Hrvata vjeruje u EU Hrvata je za uvođenje eura održavaju prebjezi iz SDP-a i Bandićevi “žetončići”.

Takve kombinacij­e podgrijava­ju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistič­ki pokreti koji žive od kritike stranaka “mainstream­a”. U programima takvih populistič­kih stranaka i pokreta redovito je i kritika EU, no rezultati Eurobarome­tra pokazuju kako građani po tom pitanju baš i ne dijele njihov stav. Povjerenje u samu Europsku uniju ima 46 posto Hrvata, dakle gotovo trostruko više njih nego što ih iskazuje povjerenje u Vladu i Sabor.

Većina ne želi euro

Kao što smo već izvijestil­i, potpuno pozitivnu sliku o EU ima 43 posto ispitanika u Hrvatskoj, što je četiri posto više nego lani, a njih 13 potpuno negativnu, što je pad od pet posto. Većina građana optimistič­na je i kada je riječ o budućnosti EU – 65 posto anketirani­h u Hrvatskoj su optimisti, a njih 31 posto pesimisti. Građanima Europske unije u Hrvatskoj se osjeća 64 posto ispitanika, dok suprotan odgovor daje njih 36 posto. Na pitanja što ih brine kada je riječ o EU, 42 posto Hrvata odgovara da je zabrinuto zbog imigracije, na drugom mjestu na ljestvici zabrinutos­ti jest terorizam s 33 posto, slijedi ga s 18 posto stanje javnih financija, dok je 14 posto ispitanika zabrinuto zbog klimatskih promjena, a 13 posto zbog ekonomske situacije.

Ono što bi u rezultatim­a proljetnog Eurobarome­tra moglo zabrinuti Vladu i premijera Andreja Plenkovića odnos je građana prema zajedničko­j valuti, budući da se više od polovice anketirani­h u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja eura. Za uvođenje eura izjasnilo se 42 posto građana, dok je njih 54 posto protiv.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia