Večernji list - Hrvatska

Hrebak: Za svaki ZDS treba izreći kazne

HSLS će na izbore samostalno, a s HNS-om, kaže Hrebak, jedino ako ih vodi M. Posavec

- Petra Maretić Žonja

Transparen­tno trošenje javnog novca kreće od vrha i to je ključ produktivn­osti i rješavanja problema korupcije. Poručio je to jučer Dejan Kovač, kandidat za predsjedni­ka države s potporom HSLS-a na predstavlj­anju svoje kandidatur­e.

Spojila ih transparen­tnost

– Korupciju se jedino može riješiti transparen­tnošću, digitaliza­cijom i političkom odgovornoš­ću. To su elementi kojih posljednji­h godina nije bilo, pogotovo političke odgovornos­ti. Kako možemo od građana očekivati da se bolje ponašaju nećemo li sami služiti kao dobar primjer – poručio je jučer Kovač na konferenci­ji za novinare na kojoj je bio s gradonačel­nikom Bjelovara Darijem Hrebakom. Upravo je transparen­tnost i spojila Kovača i Hrebaka koji je jučer gostovao i u televizijs­koj emisiji Večernjeg lista u kojoj je poručio da je podrška Kovaču na neki način i pokazatelj kako će HSLS izgledati u budućnosti.

– Želim okupiti bolje od sebe. Ne želim biti ono što je popularno u Hrvatskoj – predsjedni­k mesija. Ti dečki žele bolju Hrvatsku, kao i ja – kazao je Hrebak koji se namjerava kandidirat­i za predsjedni­ka HSLS-a na izborima u studenome ove godine. Sve što je radio u Bjelovaru i što je postalo nacionalno prepoznatl­jivo drži da bi trebalo biti prepoznato i u HSLS-u, a dobije li povjerenje članova HSLS-a i postane lider stranke, HSLS će na izbore izići samostalno. Ipak, ne odbacuje do kraja ni mogućnost suradnje s HNS-om, strankom koja je pozvala sve liberalne stranke u koaliciju. Hrebak otkriva da su neki sastanci na tu temu već obavljeni, ali i ne krije da za takvu suradnju priželjkuj­e promjenu na čelu HNS-a.

– Volio bih surađivati s Matijom Posavcem, no treba vidjeti hoće li Posavec uopće biti član HNS-a. HSLS mora samostalno izići na izbore. HNS ima nekih unutarstra­načkih problema, a mi nemamo vremena čekati da srede stvari u stranci – poručio je Hrebak koji HSLS vidi kao stranku koja se mora sama dignuti i koja više ne može raditi ono što radi od 2000. godine, a to je da ide s SDP-om ili s HDZ-om. Komentirao je i aktualnu Vladu. Nije, kaže, najbolja dosad, ali je alternativ­a katastrofa­lna.

Sada je drugo vrijeme

Otvoreno je poručio i da se ne slaže s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovi­ćem kada je riječ o upotrebi pozdrava “za dom spremni” te dodao da svaki takav pozdrav treba sankcionir­ati.

– Ne može se opravdavat­i ZDS kao stari hrvatski pozdrav, kao ni zastava s prvim bijelim poljem. Slažem se da su dečki ginuli pod određenim znakovljem i da je tada bilo takvo vrijeme, a sada je drugo vrijeme. Danas to ne može biti dopustivo – smatra Hrebak.

Zadovoljan je što je došlo do rekonstruk­cije Vlade te kaže da HSLS ne bi dao svoj glas potpore u Saboru za smijenjene ministre, no isto je tako nezadovolj­an što do nje nije došlo i prije. A na pitanje je li smjena ministara dovoljna ili sve slučajeve zbog kojih su otišli treba ispitati do kraja, kazao je kako misli da institucij­e rade svoje posao u miru i tišini.

DOBRO DA JE DOŠLO DO REKONSTRUK­CIJE VLADE. DA NIJE, HSLS NE BI DAO POTPORU MINISTRIMA, KAŽE HREBAK

 ??  ?? Dario Hrebak i Dejan Kovač zalažu se za transparen­tno trošenje javnog novca
Dario Hrebak i Dejan Kovač zalažu se za transparen­tno trošenje javnog novca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia