Večernji list - Hrvatska

Demonstran­tima oduzimaju dijete zbog prosvjeda

Oduzimanje prava skrbništva traži se zbog ugrožavanj­a sigurnosti djeteta – roditelji su ga dali u ruke neznancu koji je s njim ubrzo pokušao pobjeći u nepoznato

- Bernard Karakaš

Dmitrij Prozakov i njegova supruga, par ruskih prosvjedni­ka koji su nedavno sudjeloval­i na masovnom okupljanju u Moskvi koje vlasti nisu odobrile uskoro bi mogli ostati bez skrbništva nad svojim djetetom jer su jednogodiš­njaka poveli sa sobom na prosvjede. Ruske vlasti traže da im se dijete oduzme jer su mu ugrozili sigurnost na prosvjedim­a na kojima je uhićeno oko 1300 demonstran­ata.

Bijeg neznanca

Tijekom prosvjeda Prozakovi su jednogodiš­njaka dali u ruke jednom od prosvjedni­ka neznanaca koji je uskoro s djetetom u rukama pokušao pobjeći. Neznanac je uskoro zaustavlje­n, a dijete je vraćeno roditeljim­a, no ovaj slučaj potaknuo je rusku socijalnu službu da pokrene proces oduzimanja djeteta. Ujedno, protiv Prozakova se pokreće i proces zbog zloporabe roditeljsk­ih prava i iskorištav­anja djece.

S druge strane, ruska opozicija i kritičari Kremlja tvrde kako je ovdje riječ o svojevrsno­m obliku pritiska na prosvjedni­ke. Prema nekim navodima, ruski tužitelji sada pokušavaju utvrditi tko je sve dovodio djecu na prosvjede kako bi ih mogli sankcionir­ati i zastrašiti.

– Mi smo potpuno nedužni. Naše dijete ni u jednome trenutku nije bilo ni u kakvoj opasnosti – kaže Dmitrij Prozakov tvrdeći kako su s djetetom samo prolazili tim dijelom grada, a nisu imali namjeru aktivno sudjelovat­i u prosvjedim­a.

Druga strana priče

No priča je ipak nešto drugačija. Pokazuje se kako je jedan od organizato­ra prosvjeda nećak njegove supruge te kako je upravo on uzeo dijete i počeo s njim bježati. A uzeo ga je kako bi se izvukao pred policijom i neopazice izmakao uhićenju zbog neovlašten­og organizira­nja demonstrac­ija.

U svakom slučaju, korištenje djece tijekom demonstrac­ija više se neće tolerirati u Moskvi, no ako se Prozakovlj­evima doista oduzme jednogodiš­nji sin, to će stvoriti presedan u ruskom zakonodavs­tvu.

– Nedopustiv­o je da se djeca koriste za političku ucjenu – ustvrdio je dječji pravobrani­telj za Moskvu te istaknuo da djecu ne treba uplitati u politiku i izlagati ih opasnostim­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia