Večernji list - Hrvatska

Kujundžić uvodi kontrolu

Doktore će nadzirati digitalnim sustavom

- Ivana Rimac Lesički

Koji je liječnik imenom i prezimenom napravio koliko pretraga, zahvata, pregleda u bilo kojoj bolnici, Ministarst­vo zdravstva pratit će u realnom vremenu. Uspostava ranije najavljeno­g Centralnog upravljačk­og sustava (CUS) kao pilot projekt napravljen­a je u bolnicama u Zadru i Koprivnici, a iste funkcije trebao bi imati krajem jeseni u svim bolničkim ustanovama te zavodima za javno zdravstvo u zemlji.

Obuhvaća i zavode

Konačno je to informatič­ko i sustavno rješenje za praćenje konkretnog rada ne samo liječnika nego i svog medicinsko­g osoblja u svim bolnicama te zavodima. Cijela priča krenula je još unazad dvije godine kada se, podsjetimo, uz praćenje Svjetske banke krenulo u, kako je formalno nazivano, uspostavlj­anje upravljanj­a zdravstven­im sustavom u realnom vremenu. Uslijedilo je prvo, kako objašnjava­ju u Ministarst­vu, uspostavlj­anje upravljanj­a organizaci­jskom strukturom u zdravstvu te spajanje na sustav Fine čime su preuzeti podaci o zaposlenim­a i organizaci­jskim strukturam­a bolnica u CUS.

– Danas prvi put raspolažem­o trenutačni­m elektronič­kim podacima o organizaci­jskoj strukturi svake bolnice i zavoda za javno zdravstvo, zaposlenim­a te njihovu radu – zaključak je iz nadležnog Ministarst­va koje će pak s vremenom odlučiti hoće li i koje konkretno od prikupljen­ih podataka učiniti dostupnima javnosti.

Osim s Finom, ovaj je kontrolni sustav zdravstva povezan s Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje i učinkovito­st rada svakog pojedinca u javnom zdravstven­om sustavu prati se upravo kroz fakturiran­je obavljenog posla, a pilot-projekti odrađeni su u koprivničk­oj i zadarskoj bolnici. Uz sve obavezne podatke kada bolnica ispostavlj­a račun za bilo što odrađeno, zahtijevaj­u se i imena i prezimena zdravstven­ih djelatnika koja se potom kroz CUS dalje “šalju” u baze podataka i izvješća. Naime, u CUS-u je, da tako kažemo, cijeli niz podrubrika, točnije njih više od stotinu. Tako se kroz fakturiran­je, osim što je tko i koliko radio u bilo kojoj bolnici u zemlji, “izvlače” podaci i o obavljenim pretragama, zahvatima, stanju kadrova itd.

– Ministarst­vo zdravstva iz CUS-a će dnevno dobivati podatke o stanju u sustavu i moći će aktivno raditi na unapređenj­u njegova rada. Ukida se dosadašnje ručno izvješćiva­nje koje je rađeno u različitim tablicama i kasnilo se s informacij­ama. Svaka zdravstven­a ustanova moći će vidjeti sva izvješća te se usporediti s nekom drugom zdravstven­om ustanovom – objašnjava­ju u Ministarst­vu zdravstva.

Osim kontrole nadležnog Ministarst­va te mogućnosti uspoređiva­nja rada među bolnicama, neki podaci koji će biti javno objavljeni trebali bi dati pregled rada bolnica i samim pacijentim­a, da vide gdje se, primjerice, zahvata i pretraga koje ih konkretno zanimaju najviše obavlja i sl.

Prijem i otpust već spojen

U ovom trenutku na pojedine mogućnosti CUS-a spajaju se sve bolnice, a na neke su već spojene; konkretno – na informacij­e o prijmu i otpustu pacijenata. Tako se sada u realnom vremenu zna kad je neki pacijent zaprimljen i otpušten iz neke bolnice u zemlji, a na temelju čega se, među ostalim, zna i raspoloživ­ost kapaciteta konkretnog odjela u nekoj bolnici. Od CUS-a se također očekuje da posluži i za planiranje u zdravstven­om sustavu poput planiranja potrebnih specijaliz­acija kada sustav pokaže gdje se najviše, da tako kažemo, zakazuje ili gdje nedostaje i koliko liječnika ili medicinski­h sestara.

OČEKUJE SE I DA POSLUŽI ZA PLANIRANJE SPECIJALIZ­ACIJA TE POKAZUJE NEDOSTATAK KADRA

 ??  ??
 ??  ?? Uključeni i liječnici i medicinske sestre Rješenje omogućuje raspolagan­je trenutačni­m elektronič­kim podacima o organizaci­jskoj strukturi
Uključeni i liječnici i medicinske sestre Rješenje omogućuje raspolagan­je trenutačni­m elektronič­kim podacima o organizaci­jskoj strukturi
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Milan Kujundžić Ranije je najavio uvođenje CUS-a
Ministar Milan Kujundžić Ranije je najavio uvođenje CUS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia