Večernji list - Hrvatska

U Danskoj kupci stana zarađuju na stambenom kreditu!

- Zoran Vitas

Cijene nekretnina u Danskoj nikad nisu bile veće, stanovi i kuće najskuplji su u glavnome gradu Kopenhagen­u, a očekuje se da će ove godine porasti još 3,2 posto. Jedna je banka u Danskoj napravila do jučer nešto nezamisliv­o – ponudili su stambene kredite bez kamata!

Njemački Der Spiegel prenosi da je Nordea Bank Abp jučer objavila da počinje nuditi kredite za kupnju nekretnina s kamatom od 0 (nula) posto. Ponuda s fiksnom ratom otplate nudi se na 20 godina. Primjerice za hipotekarn­i kredit u trajanju od 30 godina kamata bi bila tek pola posto.

Cijene će dodatno porasti

Objava je uslijedila nakon što je Jyske Bank A/S objavila kako će ponuditi kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od pola posto. To zapravo znači da se kupcu daje novac ako se odluči uložiti u nekretninu. Odnosno, uzimanjem kredita za stan kupac kao da je stavio novac na štednju po kamati od 0,5 posto.

– Nikada nije bilo jeftinije zadužiti se. Očekujemo da će to doprinijet­i rastu cijena nekretnina – rekla je Lise Nytoft Bergmann, glavna analitičar­ka u odjelu za stambeno kreditiran­je Nordea Banka. Iznijela je i negativnu stranu cijele priče.

– Ovo je sjajno za kupce, no dosta je nelagodno znati da postoje financijsk­e ustanove koje su voljne posuđivati novac bez zarade – rekla je Bergmann.

No ponuda vrijedi samo za osobe s danskim državljans­tvom. Stranci nekretninu u Danskoj mogu kupiti samo uz posebnu dozvolu danskog Ministarst­va KAMATA NA 10 GODINA

0

KAMATA NA 20 GODINA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia