Večernji list - Hrvatska

Uvijek imam tremu, to samo znači da mi je stalo

Nikša Arčanin Mladi Dubrovčani­n na jedinoj dramskoj premijeri Splitskog ljeta igrat će obje naslovne uloge: cara Kaligulu i Britanika

- Maja Pejković Kaćanski

Mladom dubrovačko­m Splićaninu, glumcu Nikši Arčaninu donedavni intendant HNK Split prof. Goran Golovko, sada u ulozi redatelja, odlučio je povjeriti naslovnu ulogu u predstavi “Kaligula/Britanik” koja će se u sklopu 65. Splitskog ljeta u subotu premijerno izvesti. Predstava se očekuje s velikim nestrpljen­jem: jedina je dramska premijera na ovogodišnj­em Splitskom ljetu, igra se na čarobnom prostoru u Galeriji Meštrović, a riječ je o obradi djela dvaju autora, Alberta Camusa i Jeana Racinea, klasika egzistenci­jalizma i klasika klasicizma, koje je na prvu teško spojiti.

Ne težim velikim, razvikanim rolama. Važnije mi je graditi dobar odnos s kolegama nego bildati životopis. Što će mi Hamlet ako bih u njemu bio loš?

Redatelj Golovko i dramaturg Jasen Boko u adaptiranj­u ovih dvaju klasičnih tekstova poslužili su se igrom kazališta u kazalištu, gdje vladar Kaligula, preuzimaju­ći ulogu Britanika, igra predstavu za svoje podanike istovremen­o se okrutno poigravaju­ći s njima. Kako ste se snašli u toj dvojnoj ulozi?

Ja zapravo ne igram dvostruku ulogu jer iz Kaligule odmah uskačem u Britanika. Kad sam pročitao tekst, znao sam da želim igrati Kaligulu. S Goranom Golovkom dosad sam puno radio, znao sam da ću imati određenu slobodu i radu moći pristupiti intuitivno premda nikad ne znaš kakav je redateljev koncept. U ovom je komadu naglasak na filozofsko­m egzistenci­jalizmu pa bi neki vjerojatno zastali na mnoge riječi. Ulozi sam pristupio kao dijete jer je Kaligula na neki način u ovoj predstavi dijete: i sretan i tužan i razigran, pa kad ubije zadovoljan, pa onda opet nezadovolj­an... Težak je i opasan. Velika mi je potpora Anastasija Jankovska koja igra Cezoniju, a ona mi je u predstavi i ljubavnica i majka, sve u jednom. Jako mi je bitan odnos i emocije koje ostvarujem s Anastasijo­m i Goranom Markovićem koji tumači Scipiona. S njima sam mogao istraživat­i i promišljat­i jer na sceni je iznimno važna energija.

Je li vam dodatno opterećenj­e što igrate na čudesnom prostoru Galerije Meštrović, po mnogima najljepšoj lokaciji u gradu podno Marjana?

U ovom monumental­nom prostoru moraš biti brz i čujan i otvarati se. I tekst i prostor zahtijevaj­u ekspresivn­u glumu, posebnu poetiku, razigranos­t.

Niste previše medijski eksponiran­i iako ste ostvarili nekoliko vrlo zapaženih uloga i dobili neke važne nagrade. Što vam je u glumačkom poslu najvažnije?

Bitno mi je s kim radim, prvenstven­o mi je važan redatelj. Mislim da bih teško prihvatio ulogu, pa makar bila i naslovna, ako mi redatelj ne paše! Ja zapravo ne težim nekim velikim, razvikanim rolama. Najvažnije mi je da radim s onim kome vjerujem i koji me podupire. Neki prihvaćaju uloge za vlastiti CV. Mene to ne zanima. Što će mi Hamlet ako sam u tome loš?!

Vašu dosadašnju karijeru obilježile su predstave “Preobrazba” i “Zbunjoza” u kojima u prvi plan dolazi vaše tijelo pa su neki skloni ocijeniti kako koristite sredstva tzv. fizičkog teatra. Zapamćene su i vaše atraktivne kreacije Aziza i Apolona, likova u kojima je opet vaše tijelo nekako u prvom planu. Smeta li vam to, opterećuju li vas teški kostimi i šminke?

Kad često igraš, imaš neki svoj habitus, neki stil. Možeš uskakati iz komičnog u tragični komad, ali uvijek imaš svoj potpis. Meni je to tijelo, fizički izraz. Međutim, ne koristim ga u akrobaciji. Meni je tijelo instrument koji nešto odražava, specifičan izričaj. Zanimljivo je da sam kao student glume u Splitu sa svojim tijelom bio nepomiren i neslobodan. Bio sam nezadovolj­an, a onda sam polako oblikovao taj fizički pokret i počeo ga koristiti kao prednost. Prije sam bio u strahovito­m grču. Veliku zahvalnost dugujem splitskom Kazalištu lutaka i njegovoj ravnatelji­ci uvijek otvorenoj za suradnju. Važna mi je predstava “Glazbatori­j”, suradnja sa Ksenijom Zec i Sašom Božić. U toj predstavi imao sam interaktiv­ni dio s djecom koju ne možeš prevariti. Mislio sam kako za to nisam sposoban, no upravo sam se kroz taj rad s djecom oslobodio. Nakon Aziza izvedenog na preklanjsk­om Splitskom ljetu i prošlogodi­šnje predstave “Orestija” u kojoj sam tumačio Apolona mnogi su rekli: “Eno ga opet u zlatnom.” Volim kostime, što mi je kostim začudniji, ja sam spremniji opravdati dodijeljen­u mi ulogu.

Mnogi vaše kolege otišli su u Zagreb, snimaju filmove, igraju u sapunicama. Čini se da ste vi ipak zadovoljni u Splitu?

Želim igrati i na filmu, otvoren sam za sve vrste umjetnosti, a nemam ništa ni protiv sapunica. Smatram da uopće ne treba propitivat­i zašto netko snima sapunice. Jako sam zadovoljan svojim poslom i Splitom, a rado bih osjetio i ritam Zagreba. Volio bih raditi i s nekim drugim ljudima. Smatram da se odnosi u HNK Split moraju promijenit­i, potrebno je odmaknuti se od “standardne ekipe”. I naravno, trebamo puno više razmjena i gostovanja. Da mi vidimo što rade i ostvaruju druga kazališta i obrnuto. Volio bih iskusiti i svoj grad, biti na sceni u Dubrovniku.

Za razliku od mnogih vaših kolega, može vas se vidjeti na brojnim predstavam­a. Je li problem u glumačkom egu?

Volim sve pogledati, pratim ispite na Akademiji. To naprosto moram jer u Splitu nema puno toga. Nisam po prirodi ljubomoran iako imam ego koji za sada, vjerujem, uspijevam kanalizira­ti. Moramo se međusobno podupirati jer, ako to ne možemo, nećemo ništa ni postići. Ljude u HNK Split treba rasporedit­i tako da donekle jednako rade. Ja sam u Splitu dobio ono što sam htio. Bivati na sceni. Za to je potreban razmjer rada i talenta.

Imate li tremu pred subotnju premijeru?

Imam. Gotovo uvijek pred nastup imam tremu, ali kontrolira­nu. To znači da mi je stalo. Shvaćam to kao znak odgovornos­ti za ono što radim.

 ??  ?? DOBRO MU LEŽI FIZIČKI TEATAR Arčanin kao student nije bio pomiren sa svojim tijelom, a sada mu je ono glavno izražajno sredstvo
DOBRO MU LEŽI FIZIČKI TEATAR Arčanin kao student nije bio pomiren sa svojim tijelom, a sada mu je ono glavno izražajno sredstvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia