Večernji list - Hrvatska

3D šiljcima i izbočinama dodatno će se upozoravat­i na pogrešan smjer

Sigurnost na cestama Vozači će se sljedeće godine u ovo vrijeme, vozeći se autocestam­a u Hrvatskoj, ponajprije onima kojima upravljaju Hrvatske autoceste, susretati s nizom novosti u prometnoj signalizac­iji

- Josip Bohutinski

Vozači će se sljedeće godine u ovo vrijeme, vozeći se autocestam­a u Hrvatskoj, ponajprije onima kojima upravljaju Hrvatske autoceste, susretati s nizom novosti što se tiče prometne signalizac­ije i kontrole brzine. Prva novost na autocestam­a trebala bi biti 3D signalizac­ija koja će vozače upozoravat­i na pogrešan smjer. HAC s tim pilot-projektom, jedinstven­im u Europi, planira krenuti najesen. Horizontal­na 3D prometna signalizac­ija planira se postaviti na 10 čvorišta i pet odmorišta.

Razmak i pogrešan smjer

Prvi dio te signalizac­ije, koja će se prostirati širinom cijelog kolnika, bit će tri oznake koje se izvode u 3D prikazu stvarajući optičku varku nailaska na “šiljke”, a drugi, veći dio, izvodi se u 3D prikazu stvarajući optičku varku umjetne izbočine, odnosno “uzdignute plohe”. Vozače od pogrešnog smjera trenutačno odvraća vertikalna signalizac­ija – “ruka” STOP – KRIVI SMJER – te horizontal­na – strelice, “vibro” crta, pa će 3D signalizac­ija dodatno odvraćati one koji su krenuli u pogrešnom smjeru.

Krajem ove godine trebalo bi krenuti postavljan­je dodatne signalizac­ije za poštivanje sigurnosno­g razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred.

Sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde. HAC će pak u zonama, čija će dužina biti 1500 metara, horizontal­nom signalizac­ijom vozačima pomoći da vizualizir­aju te dvije

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia