Večernji list - Hrvatska

U BiH gospodarst­venici prodali 25 posto više robe nego lani

- Marija Brnić/Poslovni dnevnik

Izuzev Austrije, na tradiciona­lno najvećim tržištima Italiji, Njemačkoj, Sloveniji, BiH, Srbiji te u Mađarskoj, Francuskoj, SAD-u i Belgiji, koji čine naš TOP-10, hrvatski izvoznici zasad ostvaruju rast prodaje.

Državni zavod za statistiku objavio je preciznije podatke za prvih pet mjeseci, u kojima je ukupan porast izvoza bio 8 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju, popeo se na 6,19 milijardi eura. Najizrazit­iji skok od 25 posto ostvaren je u susjednoj BiH, s kojom je lani na razini cijele godine zabilježen­a stagnacija izvoza. Do lipnja ove godine je iz Hrvatske tamo izvezeno 683 milijuna eura, odnosno 126 milijuna više.

Zastoj u Austriji

Robna razmjena s Austrijom, pak, lani je doživjela svoj vrhunac s ostvarenih 937 milijuna eura, no prvi dio godine nam izvoz zastajkuje, slabiji je za 8 posto. Negativan je za sada trend i na nekim novim tržištima na kojima se proteklih godina bilježi značajan iskorak naših gospodarst­venika, poput Kine. Zasad izvoz slabi za oko 6 posto, a još veći pad je na korejskom tržištu, na kojemu su lani kao glavni proizvod iz Hrvatske stizali aparati za mehanotera­piju, no ove godine prodaja posustaje, manja je za 64 posto.

Na tržištu SAD-a zasad se popravlja lanjski znatan izvozni pad, koji se povezivao uglavnom s prodajom oružja karlovačko­g proizvođač­a. Zasad je taj oporavak na razini od 47 posto. Naspram lanjskog rezultata osjetno je slabiji izvoz u Alžir, gdje je glavni izvozni artikl zamrznuta riba, dok se bilježi povratak na egipatskom tržištu, gdje je gotovo jedini proizvod lani bio drvo. Gledaju li se podaci za pojedine industrije, u odnosu na lani pad izvoza od važnijih djelatnost­i bilježe proizvodnj­a naftnih proizvoda (gotovo 8 posto), kože (2 posto) te namještaja (9 posto). Zanimljivo je i dok pada izvoz finalnog proizvoda, prodaja drveta u manjoj fazi obrade nastavlja rasti, u prvom dijelu godine stopom od 7 posto, pri čemu valja imati na umu da još uvijek u apsolutnim brojkama prodaja sirovine ima višestruko veći iznos.

Zastao je zasad i lanjski izvozni podbačaj farmaceuts­ke industrije, rezultat tvrtki iz ove važne proizvodnj­e poboljšan je za 10 posto.

Brodogradn­ja u plusu

Ukupno prerađivač­ka industrija izvozi ove godine više za 8 posto, odnosno nešto više od 400 milijuna kuna, a u odnosu na statističk­e brojke iz prethodnog mjeseca vidljiv je i pomak u najpogođen­ijoj proizvodnj­i brodogradn­ji. U svibnju je evidentira­n izvozni posao u ukupnom iznosu od 70 milijuna eura koji je vidno popravio sliku iz prethodnog dijela godine u kojoj je bilježen negativan rezultat i negativan trend, pa je čak na godišnjoj razini zasad statističk­i ova osakaćena proizvodnj­a u kojoj su zamrla s poslovanje­m dva velika škvera, brodogradn­ja ipak u izvoznom plusu.

Rezultat je, naime, bolji za 23 posto u odnosu na lanjskih pet mjeseci i uz ostvarenu prodaju od ukupno 159 milijuna eura.

 ??  ?? Naspram lanjskog rezultata osjetno je slabiji izvoz u Alžir, gdje je glavni izvozni artikl zamrznuta riba
Naspram lanjskog rezultata osjetno je slabiji izvoz u Alžir, gdje je glavni izvozni artikl zamrznuta riba

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia