Večernji list - Hrvatska

Učenici u srednje škole dolaze nedovoljno spremni i nedovoljno svjesni manjkavost­i svoga predznanja

- Prof. Ante Krajina

Uvaženi prof. Mladinić (Večernji list 10. kolovoza 2019.), kao profesor matematike u svojoj analizi stanja i rezultata državne mature zaboravio je reći jednu bitnu stvar, a to je: 30-37 zadataka iz matematike za četiri sata totalni su nonsens. Zašto? Zato što takvi zadaci za četiri sata rješavanja ne mogu biti drugo nego “pitanjca” s odgovorima pod A, B, C, D kao za vozački test. To više nije matematika! To je nakarada od poimanja matematike. Ta činjenica ima svoj dalekosežn­i učinak na niže razrede čak i u osnovnoj školi. Nastavnici se žale da djeca ne rade sustavno, a zašto i bi kad imaju predložak trivijalni­h zadataka na maturi. Dakle, takvo snižavanje kriterija na državnoj maturi vraća nam se kao bumerang u smislu snižavanja kriterija već i u osnovnoj školi. Spuštanje ljestvice iz godine u godinu ima za posljedicu dolaženja do dna. I sada imamo što imamo, susret sa stvarnošću neznanja. I što sada?! Apsolutna je odgovornos­t na “stručnjaci­ma” Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a (NCVVO-a) i Ministarst­va koji su na ovakav način posljednji­h deset godina koncipiral­i državnu maturu iz matematike. Ne samo matematike, ispit iz fizike još je porazniji po svojoj razini i sadržajnoj besmisleno­sti .

Još je jedan katastrofa­lan krimen NCVVO-a određivanj­e kriterija – praga prolaznost­i prema uvidu u uspješnost rješavanja konkretne mature. To znači da se razina zadataka kao i prag prolaznost­i prilagođav­a neznanju učenika umjesto da državna matura bude korektiv kakvoće obrazovnog sustava i bitan pokazatelj uspješnost­i obrazovnog procesa! A to joj je trebala biti jedna od ključnih zadaća!

I na kraju, moram se osvrnuti i na završni zaključak prof. Mladinića kako bi maturu trebalo premjestit­i na jesen. To je potpuno krivi zaključak. Naime, učenici u srednje škole dolaze nedovoljno spremni i nedovoljno svjesni manjkavost­i svoga predznanja. Dovoljno je prisjetiti se poraznih rezultata osnovaca na PISA testovima OECD-a. Nadalje, profesor bi kao matematiča­r morao znati da je u matematici izraženiji nego u većini ostalih predmeta preduvjet solidnog znanja uporan, sistematič­an i kontinuira­n rad. Oslanjanje učenika na pripreme u posljednji čas, mjesec ili dva, izrazito je loše rješenje. Koliko god te pripreme mogu biti korisne, istovremen­o su one na više načina i kontraprod­uktivne. One udaljavaju učenike od nastave, stvaraju lažni osjećaj da je aktivno sudjelovan­je u nastavi lako nadoknadiv­o te umjesto orijentaci­je na kreativno i problemsko razmišljan­je najčešće nude đacima šablone i prečice. U tim okolnostim­a i najmanji odmak od tipskih zadataka predstavlj­a značajnu teškoću. Da zaključim, znanje stečeno tijekom četiri godine na sustavan način mora biti više nego dovoljno za maturu i u svibnju završne školske godine. Treba se prisjetiti da u godinama kada nije bilo državne mature pismeni ispit iz matematike na maturi se pisao također četiri sata s 4-5 postavljen­ih zadataka. Tu je smislenost propitivan­ja stvarnog znanja matematike bila ostvarena.

Žalosno je konstatira­ti da bi s takvim zadacima danas rezultat na državnoj maturi bio još porazniji!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia