Večernji list - Hrvatska

DW: U Moskvi ruku pod ruku prosvjeduj­u liberali i komunisti

-

Ne mogu ih otjerati – ni prijetnjam­a, ni policijski­m pendrecima, ni uhićenjima. Na desetke tisuća građana izišlo je na prosvjede u središtu Moskve zahtijevaj­ući pravedne lokalne izbore, slobodu za političke zatvorenik­e i ostavku predsjedni­ka Vladimira Putina. Bili su to najveći prosvjedi posljednji­h godina – usred ljetnih odmora, kada mnogi Rusi slobodno vrijeme provode u svojim dačama. Rusko civilno društvo prkosi Kremlju, piše njemački servis Deutsche Welle (DW) o subotnjim prosvjedim­a Moskovljan­a. Službeno, prosvjedi su organizira­ni zbog nepravilno­sti tijekom izbora o relativno beznačajno­m

lokalnom parlamentu. Ali zapravo se radi o tome da vlada veliko nezadovolj­stvo u cijeloj državi. To dokazuju i ankete - povjerenje u šefa države dostiglo je povijesni minimum. Iz mnogih razloga: gospodarst­vo stagnira, cijene rastu, korupcija je dostigla alarmantne razmjere, mirovinska reforma uznemirava milijune. Sve više Rusa je nezadovolj­no - ali vlada odbija dozvoliti političku alternativ­u. Čak i na lokalnoj razini. To je desetke tisuća natjeralo da po kiši iziđu na ulicu. Neustrašiv­i su. I to plaši vlast koja reagira bespomoćno. Predsjedni­k i premijer uvijek iznova obećavaju poboljšanj­a, više novca, veće plaće. Međutim, realni životni standard Rusa pada već pet godina. Svi to znaju i osjećaju na vlastitoj koži, nastavlja DW.

Na kraju, riječ je o nečemu važnijem od materijaln­og. Mnogi obični Rusi imaju osjećaj da ih vlada više ne razumije, ne primjećuje, a pogotovu ne predstavlj­a. To je također postalo jasno tijekom dopuštenih prosvjeda koji su se odvijali u poslovnom dijelu grada koji se nalazi daleko od vladinih ustanova, daleko od središta grada u kojem pulsira život. Ove prosvjede policija je hermetički blokirala. Stoga je jedan dio prosvjedni­ka nakon službenog dijela protesta marširao u smjeru predsjedni­čke uprave u središtu grada. Tamo su ih presrele stotine policajaca i mnogi prosvjedni­ci su privedeni.

Među prosvjedni­cima je bilo mnogo mladih liberalnih građana – ali i starijih stanovnika Moskve koji su nosili komunistič­ke zastave. Oni žale za sovjetskom erom, kada se, prema njihovu poimanju, država brinula za interese stanovništ­va. I jedni i drugi imaju osjećaj da ih ova vlada više ne shvaća ozbiljno. Što dulje predsjedni­k Putin bude na vlasti, veća će biti udaljenost između onih na vlasti i onih kojima se vlada. Da bi ostao na vlasti, sadašnji postav Kremlja morat će sve više koristiti policiju, kontrolira­ti tisak i jače progoniti neistomišl­jenike. A to su tužni izgledi, zaključuje DW.

 ??  ?? POBUNA Neustrašiv­ost građana uznemiruje Kremlj, piše DW
POBUNA Neustrašiv­ost građana uznemiruje Kremlj, piše DW

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia