Večernji list - Hrvatska

Dotrajala zgrada nakon 80 godina postojanja zasjala u novom ruhu

- Snježana Bičak

U prostorija­ma Osnovne škole Ivana Batelića Raša nedavno je održana završna konferenci­ja u sklopu projekta Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Batelića Raša, sukladno Operativno­m programu “Konkurentn­ost i kohezija” 2014. – 2020. kojom je označen završetak ovog vrijednog projekta.

Podizanje kvalitete

Radovi na energetsko­j obnovi obuhvatili su toplinsku izolaciju dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkoviti­jom, ugradnju termostats­kih ventila, ventilacij­e prostora i djelomične klimatizac­ije te odvajanje grijanja škole i dvorane. U sklopu projekta izvedena je ugradnja dizala i napravljen­a rampa. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se oko 65 posto, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliran­u snagu iznosit će oko 37 posto.

Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetsko­g razreda C prelazi u energetski razred A.

Ravnatelji­ca škole Greis Franković zahvalila je svima koji su bili uključeni u projekt.

– Nakon 80 godina postojanja, Osnovna škola Ivana Batelića Raša konačno je zasjala u punom sjaju, estetskom, ali i funkcional­nom. Svima nam ovo jako puno znači. Izuzetno smo ponosni što smo već dotrajalu školsku zgradu uspjeli ovako kvalitetno obnoviti. Obnova nas je dodatno motivirala i potaknula da nastavimo put ka podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, a sve kako bi učenici i nastavnici radili u uvjetima primjereni­m 21. stoljeću i kako bi ostvarili još veće uspjehe i rezultate – kazala je ravnatelji­ca Greis Franković.

Viša savjetnica za kapitalnu izgradnju u UO za obrazovanj­e, sport i tehničku kulturu Istarske županije Vesna Sagaj upoznala je prisutne s tehničkom stranom projekta.

– Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu, kao i prethodna provedena ulaganja u školu doprinose ostvarivan­ju boljih uvjeta obrazovanj­a i rada učenicima, nastavnici­ma i svim zaposlenic­ima škole te da će svima njima vrijeme provedeno u ovoj školi ostati u najljepšem među ostalim, ugrađeno je dizalo i postavljen­a rampa, a nakon provedene obnove zgrada iz energetsko­g razreda C prelazi u energetski razred A sjećanju – istakla je Sagaj.

Načelnica općine Raša Glorija Paliska kazala je da je priveden kraju jedan jako lijep i hvalevrije­dan posao.

– Put od tisuću milja započinje prvim korakom. I to je rečenica koja se zaista može primijenit­i u ovom svečanom trenutku. Od 2014. godine sređivali smo i rješavali imovinskop­ravne odnose znajući da je to preduvjet za bilo kakvu obnovu. Projekt obnove je bio velik i zahtjevan, čekali smo ga čak 80 godina. Danas, pet godina poslije, smješkamo se zadovoljno

PROJEKT JE VRIJEDAN 5,369 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA JE ISTARSKOJ ŽUPANIJI VRAĆENO BESPOVRATN­IH 1,2 MILIJUNA KUNA

i sa zahvalnošć­u gledamo prema Istarskoj županiji i prema svima uključenim­a u proces obnove – poručila je načelnica.

Vrijednost projekta iznosi 5,369.398,02 kune, od čega su ukupni prihvatlji­vi troškovi u iznosu od 3,248.271,45 kuna, te se Istarskoj županiji dodjeljuju bespovratn­a sredstva u iznosu od 1,219.088,22 kune.

Obnova vrijedna 24 milijuna

Projekt je sufinancir­ao EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radovi na energetsko­j obnovi počeli su u listopadu 2018. godine i završeni su u travnju 2019. godine, a projekt se provodio od 22. studenoga 2016. do 7. kolovoza 2019. godine.

Podsjetimo, Istarska županija već pet godina provodi projekte energetske obnove i adaptacije zgrada osnovnih i srednjih škola u ukupnoj vrijednost­i od 24 milijuna kuna.

Naime, učinkovito­m energetsko­m politikom želi se smanjiti potrošnja energije i spriječiti njezin gubitak te smanjiti emisija CO2 u atmosferu.

 ??  ?? NA ŠKOLI SU IZVEDENI BROJNI ZAHVATI,
NA ŠKOLI SU IZVEDENI BROJNI ZAHVATI,
 ??  ?? Obnovljena je i sportska dvorana, koja je bila dotrajala
Obnovljena je i sportska dvorana, koja je bila dotrajala
 ??  ?? Načelnica Raše Glorija Paliska
Načelnica Raše Glorija Paliska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia