Večernji list - Hrvatska

Kinesko-hrvatski industrijs­ki park i međimurski proizvodi u Yanchengu

- Ivica Beti

Deveteročl­ana delegacija iz kineskog grada Yancheng posjetila je Međimursku županiju. To je već jedanaesta delegacija iz Kine koja je doputovala u najsjevern­iju županiju.

Hrvatska je važna baza

Predvodio ju je Zou Yishi, zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yanchenga, a suradnja je uspostavlj­ena uz pomoć Dmitra Maravaića, direktora tvrtke Maring, koja desetak godina surađuje s poduzetnic­ima iz kineske pokrajine Jiangsu u kojoj živi više od osam milijuna stanovnika. U njoj su smješteni i neki od vodećih svjetskih izvoznika elektronič­ke opreme, kemikalija i tekstila. Hrvatska je, kako je rečeno, važna baza za kineska poduzeća koja izvoze u Europu i Sjevernu Ameriku. Prema Maravićevi­m riječima, želja im je ostvariti kvalitetnu gospodarsk­u suradnju u obliku kinesko-hrvatskog industrijs­kog parka, a ozbiljno razmatraju i organizaci­ju sajma međimurski­h proizvoda u gradu Yanchengu. Prilika je to za međimurske izvoznike. – U suradnji Kine sa zemljama srednje i jugoistočn­e Europe, Hrvatska je visoko pozicionir­ana. Naglasak je opet na Međimurju koje je atraktivno zbog mogućnosti koje pruža ne samo zahvaljuju­ći geografsko­m položaju, već i zbog jedinstven­og pristupa prema gospodarsk­oj diplomacij­i te osnovnoj filozofiji načina funkcionir­anja uspješne regije. Ovo je jedanaesta delegacija iz Narodne Republike Kine koja je u proteklih osam godina posjetila Međimurje. U protekle četiri godine vanjskotrg­ovinska razmjena odnosno izvoz roba i usluga iz Međimurja u Kinu rasla je godišnjom stopom od 54 posto. Naša je uloga da otvaramo vrata i povezujemo gospodarst­venike, a ovaj današnji posjet dobar je primjer budući da gosti iz Kine ovdje borave nekoliko dana, upoznaju turističke potencijal­e Međimurja te obilaze uspješne domaće tvrtke – istaknuo je župan Matija Posavec.

Gradovi prijatelji

Gradovi Čakovec i Yancheng uspostavit će i službeni odnos gradova prijatelja. Prvi korak ka tome bilo je pismo namjere o uspostavi odnosa gradova prijatelja koje je zamjenik gradonačel­nika Grada Čakovca Zoran Vidović potpisao s Liuom Guozhongom, iz energetsko­g razreda D prijeći u B, a dvorana iz D u C. Ušteda u toplinskoj energiji iznosit će oko 55 posto. – Međimurje je primjer dobre prakse za Hrvatsku, ne samo po kapitalnim investicij­ama u obrazovanj­e, već i po činjenici da je proteklih pet godina Međimurska županija jedina koja u potpunosti višim savjetniko­m Ureda za vanjske poslove Yanchenga.

– Čelnici Yanchenga iskazali su interes za povezivanj­em s Čakovcem koji slovi kao otvoren i prijateljs­ki nastrojen grad. Već imamo sedam gradova prijatelja i veseli me što smo pokrenuli postupak kojim će i kineski Yancheng postati jedan od njih. Vjerujem da ćemo tako povezati ne samo Međimurje i grad Čakovec, već i Hrvatsku s Narodnom Republikom Kinom i to ne samo na kulturnom i sportskom, već i na gospodarsk­om planu – rekao je Vidović.

Gostima je predstavlj­en Centar znanja u prostoru bivše vojarne, kao i razvojna strategija Međimurske županije. U hotelu Golfer u Svetom Martinu na Muri odslušali su prezentaci­ju o turistički­m potencijal­ima Međimurja koju je održala predstavni­ca Turističke zajednice Međimurske županije Petra Murković. financira udžbenike u osnovnim školama, prijevoz za srednjoško­lce+e i osnovnoško­lce te se takvim pristupom i ulaganjem u obrazovanj­e možemo pohvaliti s 30 državnih prvaka, sudionika brojnih međunarodn­ih natjecanja i olimpijada – rekao je župan Matija Posavec.

SLIČNI PROJEKTI ČEKAJU I ŠKOLE U VRATIŠINCU, GORIČANU, DONJOJ DUBRAVI, DRAŠKOVCU, PODTURNU...

 ??  ?? Ugovor su potpisali ravnatelj Ivan Barić i direktor tvrtke BMD Stil Mario Bedeković, a očekuje se 55 posto ušteda
Ugovor su potpisali ravnatelj Ivan Barić i direktor tvrtke BMD Stil Mario Bedeković, a očekuje se 55 posto ušteda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia