Večernji list - Hrvatska

Umjesto mora, turisti izabrali Kopački rit, Tvrđu, hranu i vina u Slavoniji i Baranji

- Suzana Lepan Štefančić

Da turisti sve više prepoznaju kontinent kao odredište za ljetni odmor, potvrđuju i sjajne turističke brojke iz Osječko-baranjske županije.

– Tijekom prvih šest mjeseci ove godine porast broja noćenja u Slavoniji i Baranji iznosi 16 posto, a u srpnju, mjesecu u kojem su turisti do sada najčešće birali morske destinacij­e za odmor, na području ove kontinenta­lne županije zabilježen je dodatni porast noćenja te iznosi, za srpanj, rekordnih 17 posto – ponosni su u Osječko-baranjskoj županiji. Značajan iskorak u broju posjetitel­ja, ističu, ova županija bilježi već nekoliko godina.

Europska Amazona

Važno je napomenuti, dodaju, da podaci e-visitora govore kako sve više gostiju u Slavoniji i Baranji produljuje svoj boravak, a strani se gosti u prosjeku zadržavaju dulje od domaćih. Najviše turista dolazi u Osijek te u Đakovo, Baranju i Našice, a porast broja turista, osim Osijeka, bilježe i Bizovac, Draž i Bilje. Gosti koji dolaze upoznati Slavoniju i Baranju najradije se odlučuju za smještaj u hotelima, a bilježi se i porast broja gostiju koji žele boraviti u domaćinstv­ima.

– Savršen spoj prirode, nematerija­lne kulturne baštine i ruralne kulture življenja, bogate gastro i eno ponude predstavlj­a jedinstven turistički proizvod koji gosti cijene, prepoznaju i iznova mu se vraćaju – rezimiraju u Županiji.

Zaštićena parkovna arhitektur­a osječkih parkova, barokna Tvrđa i Europska avenija kao jedan od najljepših europskih secesijski­h nizova izvrsna su pozivnica za upoznavanj­e kulturne baštine urbanog Osijeka. Đakovačka katedrala i brojni dvorci rasprostra­njeni širom Osječko-baranjske županije čine bogatu sakralnu i kulturnu baštinu ovoga kraja.

Za ljubitelje aktivnog odmora ponuda je sve bogatija. Od Adrenalins­kog parka u Zlatnoj gredi, vožnje kajakom po Kopačkom ritu do bicikliran­ja po baranjskim surducima – svaka od ovih avantura pruža priliku za upoznavanj­e Slavonije i Baranje na jedinstven način. Biser prirodne baštine istoka Hrvatske zasigurno je Kopački rit. Močvarni dom više od 2300 bioloških vrsta najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj, a u svijetu je poznat i kao Europska Amazona. Obići se može brodom, čamcem, biciklom, turistički­m vlakom ili šetajući po brojnim mostovima Rita. Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricam­a, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka.

Četiri vinogorja

Da su Slavonija i Baranja poseban doživljaj za sva osjetila potvrđuje bogatstvo gastro i eno ponude. Vina iz četiri vinogorja – baranjskog, đakovačkog, erdutskog i feričanačk­og – te brojni autohtoni specijalit­eti čine jedan od najjačih turistički­h aduta ovoga kraja. Dodamo li tome široku lepezu smještaja od hotelskih do autohtonih seoskih domaćinsta­va, postaje jasno zašto je upravo Osječko-baranjska županija jedinstven­a destinacij­a koja će pozitivne turističke trendove u budućnosti i dodatno osnažiti.

NAJVIŠE TURISTA DOLAZI U OSIJEK I ĐAKOVO, BARANJU I NAŠICE, A SVE VIŠE PRODULJUJU BORAVAK

 ??  ?? U srpnju, mjesecu u kojem su turisti dosad najčešće birali morske destinacij­e za odmor, broj noćenja u Osječkobar­anjskoj županiji porastao je rekordnih 17 posto
U srpnju, mjesecu u kojem su turisti dosad najčešće birali morske destinacij­e za odmor, broj noćenja u Osječkobar­anjskoj županiji porastao je rekordnih 17 posto
 ??  ??
 ??  ?? SAVRŠEN SPOJ prirode, nematerija­lne kulturne baštine i ruralne kulture življenja, bogate gastro i eno ponude predstavlj­a jedinstven turistički proizvod koji gosti cijene, prepoznaju i vraćaju mu se
SAVRŠEN SPOJ prirode, nematerija­lne kulturne baštine i ruralne kulture življenja, bogate gastro i eno ponude predstavlj­a jedinstven turistički proizvod koji gosti cijene, prepoznaju i vraćaju mu se

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia