Večernji list - Hrvatska

Spomenik branitelji­ma otkrili župan Boban, ministar Medved i načelnik Cecić Karuzić

- Slavica Vuković

Spomenik poginulim hrvatskim branitelji­ma s otoka Šolte u Grohotama su u povodu Dana općine Šolta svečano otkrili župan Blaženko Boban, ministar branitelja Tomo Medved i načelnik Općine Nikola Cecić Karuzić.

Na svečanoj sjednici u povodu Dana općine Šolta općinskim vijećnicim­a, gostima i uzvanicima prvi se obratio načelnik Nikola Cecić, koji je u kratkom obraćanju naveo najznačajn­ije projekte koje je općina Šolta, iz vlastitoga proračuna, iz fondova EU ili uz potporu Županije i nekih ministarst­ava već dovršila kao i one koji su u tijeku ili su tek u planu. Posebno se osvrnuo na otkrivanje spomenika trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, te povezivanj­u s općinama Hlebine i Zadvarje, te s gradom Omišom.

Brojni zajednički projekti

Najavljen je početak najvećeg ulaganja na nekom od hrvatskih otoka, gradnja turističko­g naselja Uvala Livka na Šolti. Ambiciozan je to projekt tvrtke Azurna uvala vrijedan ukupno milijardu kuna, koji bi na šoltanskom području u kojem dominira isključivo privatni smještaj bio i prvi hotelski kapacitet. Projekt bi se trebao odvijati u nekoliko faza, a u prvoj fazi, koja bi trebala startati potkraj ove godine, oko 509 milijuna kuna usmjeravat će se u gradnju hotela s pet zvjezdica. U početnom dijelu projekta trebao bi se uz infrastruk­turu izgraditi i hotel s pet zvjezdica smještajno­g kapaciteta od 109 soba, spa i wellness centar, klupska kuća s restoranom, caffe bar, klub na plaži, kao i 29 vila te 23 bungalova koje će brendirati elitni hotelski operator. Ovaj hotelski kompleks bit će prvi veći hotelski kapacitet na Šolti.

Brojni su projekti u kojima je s općinom Šolta sudjeloval­a i Splitsko-dalmatinsk­a županija sa svojim poduzećima i javnim ustanovama, od gradnje lučke i cestovne infrastruk­ture, zatim projekata gradnje, dogradnje ili obnove školskih objekata, dječjih vrtića, reciklažno­g centra i sortirnice do poticaja poljoprivr­ednicima, vinarima i maslinarim­a, mladim poduzetnic­ima i poduzetnic­ama. Iako se na prvi krug natječaja za obnovu i gradnju kuća u rubnim područjima županije nije prijavio nitko s otoka Šolte, neka otočna područja obuhvaćena su projektom „Tu je tvoj dom“, koji traje do kraja ovoga mandata župana Bobana, a vjerojatno i dalje. Mogućnost prijave na natječaj ostaje otvorena.

– Prije svega, svim stanovnici­ma općine Šolta čestitam njihov dan, Dan općine kojega obilježava­ju na sv. Stjepana 2. kolovoza, pa koristim prigodu i čestitam imendan svima koji ga slave. Otvoren je i spomenik trojici poginulih hrvatskih branitelja s otoka Šolte, ne slučajno upravo uoči Dana hrvatskih branitelja i proslave godišnjice veličanstv­ene Oluje, operacije oslobađanj­a okupiranih dijelova RH. Siguran sam da bi i oni bili ponosni na današnji izgled i uspjehe svoje Šolte. Zato im hvala za njihovu žrtvu, hvala svima koji se i danas trude učiniti život ugodnim na ovom, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Mi iz Županije smo im i do sad uvijek bili potpora, tako će i ostati – kazao je župan Boban.

Povelja prijateljs­tva

Načelnik Nikola Cecić Karuzić i predsjedni­k općinskog Vijeća Ante Ruić zaslužnim pojedincim­a i udrugama dodijelili su nagrade i priznanja Općine Šolta. Osobnu nagradu Općine dobio je Joško Radman za izuzetna postignuća u sportskom ribolovu, a skupna nagrada ove je godine pripala MNK Maslinici za razvoj športa i angažman u radu s djecom i mladima.

Priznanje Općine Šolta zaslužili su Predrag Nedeljkovi­ć, Miodrag Tarašić, Zlatko Burić, obitelj p. Vicka Bezića (meštra Vice) i Udruga „Zlatna Šoltanka“za promicanje izvornosti šoltanskog maslinova ulja.

Sjednici su uz župana Bobana prisustvov­ali saborski zastupnici Ante Bačić i Lovre Kuščević, gradonačel­nik Omiša Ivo Tomasović, načelnik Zadvarja Ivan Krželj i načelnica Hlebina Božica Trnski. S njima je na kraju svečane sjednice potpisana povelja prijateljs­tva.

HVALA STRADALIMA ZA NJIHOVU ŽRTVU, HVALA SVIMA KOJI SE I DANAS TRUDE UČINITI ŽIVOT UGODNIM NA OVOM OTOKU, JEDNOM OD NAJLJEPŠIH U HRVATSKOJ, KAZAO JE ŽUPAN BOBAN

 ??  ?? DO KRAJA OVE GODINE na Šolti bi trebala početi gradnja prvog većeg hotelskog kompleksa vrijednog oko milijardu kuna
DO KRAJA OVE GODINE na Šolti bi trebala početi gradnja prvog većeg hotelskog kompleksa vrijednog oko milijardu kuna
 ??  ?? Spomenik trojici poginulih branitelja sa Šolte
Spomenik trojici poginulih branitelja sa Šolte
 ??  ?? Miodrag Tarašić jedan je od onih koji su zaslužili priznanje Općine Šolta
Miodrag Tarašić jedan je od onih koji su zaslužili priznanje Općine Šolta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia