Večernji list - Hrvatska

‘Gradnjom ribarskih luka u Kalima i Zadru dobit ćemo centar kakvog neće biti na Mediteranu’

Svečano obilježen Dan općine Kali, župan Longin poručio:

- Majda Mikulandra/PD

sjednicom Općinskog vijeća u Kalima je obilježen Dan općine i blagdan sv. Lovre, nebeskog zaštitnika tog ribarskog mjesta. Svečanu sjednicu otvorio je predsjedni­k općinskog vijeća Lovre Vidov, a o razvojnim programima govorio je načelnik Općine Kali Marko Kolega koji je posebno naglasio važnost investicij­e u razvoj infrastruk­ture.

Vrijednost 200 milijuna kuna

Kolega je istaknuo da se trenutačno na području općine provode projekti vrijedni više od 40 milijuna kuna, a tijekom idućih nekoliko mjeseci očekuje se početak najvećeg infrastruk­turnog projekta na otoku Ugljanu ‘Aglomeraci­ja Preko – Kali’, kojim će se dugoročno riješiti pitanje vodovoda i odvodnje na području dviju otočnih općine.

– Ukupna vrijednost projekta je gotovo 200 milijuna kuna. To je projekt na kojem radimo već nekoliko godina u suradnji s općinom Preko i očekujemo u vrlo skorom razdoblju potpisivan­je ugovora o financiran­ju gradnje. Projekt će se u najvećoj mjeri financirat­i europskim sredstvima. Rješavanje problemati­ke vodovoda i odvodnje od vitalne je važnosti za naše stanovnike, ali i dodatan poticaj za razvoj turizma – naglasio je Kolega posebno istaknuvši odličnu suradnju svih otočnih načelnika, kao i dobar partnerski odnos sa Zadarskom županijom.

Župan Božidar Longin naglasio je da je Zadarska županija predvodnik ribarstva i marikultur­e u Hrvatskoj, a da najveću zaslugu za to imaju Kaljani svojom ribarskom flotom koja je najveća na Jadranu, ali i kao pioniri uzgoja tune u Hrvatskoj. Posebno je naglasio važnost gradnje dviju ribarskih luka na području županije, u Kalima i u Zadru, vrijednih oko 60 milijuna kuna, za koje su osigurana bespovratn­a sredstva u sklopu Operativno­g programa za pomorstvo i ribarstvo.

Kvalitetna infrastruk­tura

– Za razvoj ribarstva kao i za svaki razvoj općenito od presudne je važnosti kvalitetna inSvečanom frastruktu­ra. Zato smo, s ciljem poboljšanj­a uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastruk­ture. Posebno sam ponosan što su u ožujku počeli radovi na modernizac­iji ribarske luke u uvali Vela Lamjana, a uskoro očekujemo i potpis ugovora za gradnju ribarske luke u Gaženici. Obje luke će nakon provedenih građevinsk­ih radova pružati daleko kvalitetni­je usluge ribarima u odnosu na sadašnju situaciju, a slobodno mogu reći da takvog ribarskog centra neće biti na cijelom Mediteranu – naglasio je župan Longin.

IDUĆIH MJESECI OČEKUJE SE POČETAK NAJVEĆEG INFRASTRUK­TURNOG PROJEKTA “AGLOMERACI­JA PREKO – KALI”

 ??  ?? Svečano je obilježen dan svetog Lovre u općini Kali na otoku Ugljanu
Svečano je obilježen dan svetog Lovre u općini Kali na otoku Ugljanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia