Večernji list - Hrvatska

Nova biciklisti­čka ruta pratit će tok rijeke Save

- Jelena Pišonić Babić

U Zagrebačko­m inovacijsk­om centru nedavno je predstavlj­en pilot-projekt Greenway – državna biciklisti­čka ruta broj 2. Riječ je o infrastruk­turnom projektu gradnje biciklisti­čke staze duge 121 kilometar koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka.

Projekt provodi Grad Zagreb u suradnji sa Zagrebačko­m županijom. Greenway obuhvaća gotovo cijeli dio Zagrebačke županije, što će uvelike utjecati na razvoj kontinenta­lnog turizma na ovom području.

Gradnja projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna podijeljen­a je u devet faza, a ovim Riječ je o projektu vrijednom 123 milijuna kuna, a uključuje gradnju biciklisti­čke staze duge 121 kilometar koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka. Gradnja će se odvijati u devet faza, a projekt provodi Grad Zagreb u suradnji sa Županijom pilot-projektom financira se peta faza trase od Arena centra do pješačko-biciklisti­čkog mosta u dužini od 1750 metara. Od spomenutih 123 milijuna kuna, 85 posto financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

– Drago mi je što ćemo u partnerstv­u sa Zagrebačko­m županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojn­im stanovnici­ma županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojn­i naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinijet­i boljem poznavanju i povezivanj­u ljudi, a ne samo naših uprava – kazala je pročelnica Ureda za gospodarst­vo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia