Večernji list - Hrvatska

Do prosinca će Kutinčani u sklopu javnih radova čistiti i uređivati gradske površine

- Danijel Prerad

Drugu godinu zaredom Grad Kutina provodi program javnih radova na revitaliza­ciji javnih gradskih površina. Rezultat je to mjera aktivne politike zapošljava­nja Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje uime kojeg je predstojni­ca područnog ureda Kutina Sonja Repić, zajedno s gradonačel­nikom Zlatkom Babićem, potpisala ugovor za mjeru javnih radova. Ovim projektom Grad je želio zaposliti 15 osoba koje imaju priliku raditi poslove na javnim površinama na razdoblje od šest mjeseci, no nakon javnog natječaja ugovor o javnom radu potpisalo je 12 kandidata od pristiglih 16 prijava.

Financira EU

Naime, dvoje kandidata nije udovoljilo uvjetima HZZ-a, dok je dio kandidata u međuvremen­u pronašao posao.

Manji broj pristiglih prijava u odnosu na prethodnu godinu u skladu je s manjim brojem radno sposobnih građana koji se nalaze u evidenciji Zavoda.

– Radi se o osobama koje su teško zapošljive, koje uglavnom dolaze iz ruralnih dijelova našeg grada i koje će pridonijet­i da Kutina nakon završetka javnih radova izgleda još ljepše i uređenije – rekao je gradonačel­nik Kutine Zlatko Babić.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije za svih 12 osoba na način da će radnici ostvariti minimalnu plaću i putne troškove, a Grad Kutina snosit će trošak pripadajuć­ih prava iz kolektivno­g ugovora te će se pobrinuti za radne uvjete i nabavu opreme za rad.

– Ovo je prihvatlji­va opcija i za Grad Kutinu i za radnike koji će pola godine, do prosinca, raditi na revitaliza­ciji javnih površina – dodaje gradonačel­nik.

Radnici na javnim površinama koji se nalaze u gradskim ustanovama i tvrtkama, provode društveno koristan rad, neprofitno­g i nekomercij­alnog karaktera koji koristi društvenoj zajednici, a temelji se na zaštiti i očuvanju okoliša zajednice i obuhvaća radove na održavanju čistoće i uređenju javnih gradskih površina i čišćenju javnih prostora.

Oko javnih institucij­a

Prije svega to su radovi poput uklanjanja otpada iz okoliša ručnim putem, čišćenje i grabljanje travnjaka od lišća, šiblja, smeća i drugog otpada, pražnjenje spremnika za otpad, revitaliza­cije javnih površina, a posebno oko zgrada javnih institucij­a, Dječjeg vrtića, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice i čitaonice, Sportskog doma, društvenih domova i drugih javnih površina, skidanje osušenih grana s drveća, uklanjanje osušenog cvijeća, iskop sadnih jama za drveće i ukrasno bilje, čišćenje i održavanje javnih prometnih površina te njihovih rubnih pojaseva, saniranje divljih odlagališt­a otpada itd.

 ??  ?? Sredstvima iz fondova EU radnicima se isplaćuje minimalac, dok Grad snosi trošak prava iz kolektivno­g ugovora
Sredstvima iz fondova EU radnicima se isplaćuje minimalac, dok Grad snosi trošak prava iz kolektivno­g ugovora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia