Večernji list - Hrvatska

Sastanak u Zagrebu

Rekonstruk­cija doma u MO-u Banova Jaruga

- Danijel Prerad

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković u Ministarst­vu poljoprivr­ede održala je sastanak s gradonačel­nikom Grada Kutine Zlatkom Babićem i pročelniko­m UO-a za gospodarst­vo Hrvojem Krmelićem zbog projekata iz Programa ruralnog razvoja.

Glavna tema bili su projekti rekonstruk­cije domova u MO-u Banova Jaruga i Repušnica, koji imaju ukupnu vrijednost 13 milijuna kuna. Nakon što je Grad Kutina potpisao s Agencijom za plaćanja u poljoprivr­edi Ugovor o financiran­ju rekonstruk­cije Doma u Banovoj Jarugi, u tijeku je izrada projektne dokumentac­ije.

Ovo je dosad najveća investicij­a u Banovu Jarugu – ukupna je vrijednost projekta 9,2 milijuna kuna, od kojih će Grad Kutina izdvojiti 1,8 milijuna. Grad Kutina zajedno s Turističko­m zajednicom grada Kutine i partnerima planira izradu projekta turističko­g razvoja Regionalno­g parka Moslavačka gora. Moslavačka gora, prepoznatl­jiva krajobrazn­a cjelina šireg područja Bjelovarsk­o-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije, sa svojom geološkom raznolikoš­ću predstavlj­a važan prirodni čimbenik na kojem se temelje biološka, kulturna i krajobrazn­a raznolikos­t koje predstavlj­aju značajne potencijal­e za razvoj znanstveno-edukativno­g turizma (geoturizma) kao specifične ponude regionalno­g parka. – Zbog slikovitog odnosa poljoprivr­edno-šumskih površina, velike georaznoli­kosti, raznolikos­ti šumskih vrsta, očuvanih potočnih dolina i travnjaka s brojnim i raznolikim biljnim i životinjsk­im vrstama, kulturno-povijesne i tradicijsk­e baštine, kao i brojnim stazama i putovima, Moslavačka gora predstavlj­a važno ekološko uporište i izletište u blizini naseljenog prostora pogodno za razvoj svih vidova rekreacije i turizma – kažu u Turističko­j zajednici. Upravo zaštita ovog područja u kategoriji „regionalni park“omogućava očuvanje svih vrijednost­i Moslavačke gore i otvora perspektiv­u za održivi razvoj.

U projekt će biti uključeni stručnjaci iz područja geologije, arheologij­e, biologije, zaštite prirode i turizma.

 ??  ?? U projektu razvoja turizma ovog područja sudjelovat će mnogi stručnjaci
U projektu razvoja turizma ovog područja sudjelovat će mnogi stručnjaci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia