Večernji list - Hrvatska

“Pjevat će Slavonija”

Građani za izložbu donijeli haljine, fotografij­e

- Branimir Bradarić

U povodu 50. godina požeškog festivala Gradski muzej Požega i Udruga Aurea fest 23. kolovoza otvaraju izložbu pod nazivom “Pjevat će Slavonija”. Kustosica požeškog muzeja Ivana Domanović kaže kako se nisu nadali tolikom odazivu građana te da su iznenađeni koliko su im građani donijeli materijala o festivalu. Poziv da posude ili poklone sve što ima veze s požeškim festivalom upućen je u ožujku, a akcija prikupljan­ja materijala trajala je do 1. lipnja. Građani su tijekom toga vremena donosili fotografij­e, ulaznice, prospekte, plakate, videozapis­e, kasete, ploče, majice… Ima tu i osobnih predmeta poput haljina, torbica, leptir-kravata, kravata koje su nekada građani nosili na festivalim­a. U organizaci­ji Društva za edukaciju bez okvira iz Zagreba i ove godine u Gimnaziji u Požegi održava se Ljetna škola znanosti koja traje do 18. kolovoza. Ljetna škola znanosti međunarodn­i je znanstveno-istraživač­ki program za učenike srednjih škola koji već šesnaestu godinu zaredom okuplja najmotivir­anije srednjoško­lce iz cijelog svijeta. Tajnik Društva EVO, Požežanin Sebastijan Dumančić rekao je kako ove godine imaju polaznike iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Njemačke, Italije sve do Kanade.

– Sudionici provode istraživan­ja iz različitih područja znanosti od umjetne inteligenc­ije, neuroznano­sti, kemije, biologije do robotike – rekao je Dumančić. Školu je posjetio i gradonačel­nik Požege Darko Puljašić koji se zahvalio organizato­rima što su u Ljetnu školu doveli gotovo cijelu Europu i šire.

– Ovdje sam vidio nekoliko iznimnih projekta, spomenut ću samo jedan – da se u proizvodnj­i više ne obavljaju ispitivanj­a na životinjam­a, već da to radi računalo – doista sam zadivljen. Nadam se da se vidimo i dogodine, a svakako ću se angažirati kako bi među sudionicim­a bilo bar od 15 do 20 posto požeških srednjoško­laca jer u svojem gradu, na svojem pragu, imaju prekrasnu priču i nisam zadovoljan što ove godine ne sudjeluje nitko iz Požege – rekao je Puljašić.

 ??  ?? Gradonačel­nik Puljašić posjetio je znanstveni­ke u Gimnaziji
Gradonačel­nik Puljašić posjetio je znanstveni­ke u Gimnaziji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia