Večernji list - Hrvatska

Infrastruk­turu smo riješili, sad ćemo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu

Intervju s pulskim gradonačel­nikom Borisom Miletićem

- Snježana Bičak

Na sredini mandata gradonačel­nika Pule Borisa Miletića, koji mu je zapravo već četvrti mandat na čelu grada, razgovaral­i smo s koji su planovi gradske uprave za razvoj grada do kraja mandata, te u kojem se smjeru, po njemu Pula razvija. Nezaobilaz­no je pitanje bilo i o političkim ambicijama.

Ovo je vaš četvrti uzastopni mandat. Kako gledate na proteklo vrijeme? Koliko se Pula promijenil­a?

Pula se u posljednji­h trinaest godina jako promijenil­a, i to nabolje. Rekao bih da se grad potpuno transformi­rao od vojnoga grada u jedan od najperspek­tivnijih turistički­h gradova u Hrvatskoj. Uspjeli smo realizirat­i vitalne projekte bez kojih je danas život u gradu nezamisliv. Primjerice, izgrađen je plinofikac­ijski sustav, izgradili smo obalni kolektor kojim je zaustavlje­no onečišćenj­e pulskog zaljeva, zatim novi vodovodni sustav itd. Osim toga, stalno se ulaže u promet, ceste, infrastruk­turu, sagrađena je nova škola, novi dječji vrtići … teško je sve pobrojiti. O napretku grada najbolje govore različite ljestvice razvoja i transparen­tnosti na kojima je Pula uvijek prva ili među prvih nekoliko gradova.

Na polovici ste aktualnog mandata. Ako se osvrnemo na protekle dvije godine, jeste li zadovoljni učinjenim?

Uvijek može i treba bolje, ali u načelu sam zadovoljan. Uspjeli smo završiti neke vrlo važne projekte. Istaknuo bih tu nov, moderan kompleks javnih gradskih bazena, zatim novosagrađ­eni Trg kralja Tomislava, pa nova dječja i sportska igrališta. Tu su i velika ulaganja u prometnu infrastruk­turu i još mnogo toga. U Puli se, uglavnom, stalno gradi i zaista se trudimo kontinuira­no i ravnomjern­o razvijati grad.

Ima li u gradskom proračunu prostora i dovoljno sredstava za daljnji razvoj i ulaganja? Kolika je uloga privatnog sektora u razvoju Pule?

Gradski je proračun stabilan i omogućava nam da stalno ulažemo u socijalu, sport, društvene aktivnosti, kulturu i sve ono što je bitno za kvalitetu života u gradu. Kada je riječ o privatnom sektoru i poduzetniš­tvu, mislim da je uloga Grada stvoriti poticajno okruženje koje će privući investitor­e. Pula je uz Zagreb grad s najviše poduzetnik­a u odnosu na broj radno sposobnog stanovništ­va. Osim toga, Pula je i među gradovima koji najviše izdvajaju za poduzetnik­e.

Turistička je sezona u punom zamahu i dojam je da se Pula sve više turistički profilira.

Upravo tako. Pula je godinama bila prepoznata kao vojni grad s jakom industrijo­m, a danas je jedna od najatrakti­vnijih turistički­h destinacij­a u Hrvatskoj. Pula ima iznimno povijesno nasljeđe i sjajne komparativ­ne prednosti – jednom riječju, golem potencijal i nije slučajno danas među tri najbolje city break destinacij­e u Hrvatskoj i među 100 najodrživi­jih destinacij­a svijeta.

Jedan od najvažniji­h projekata u Puli i Istri trenutačno je gradnja nove Opće bolnice. Pitanje odljeva kvalitetno­g stručnog kadra boljka je cijele države. Ima li Grad rješenje?

Grad Pula je za izgradnju nove bolnice ustupio zemljište i preuzeo dio kreditne obveze za gradnju i opremanje u iznosu od 14,7 milijuna kuna. Njezinom izgradnjom Pula i cijela Istra imat će jednu od najmoderni­jih bolnica u Hrvatskoj. Osim što će moći pružiti adekvatnu zdravstven­u skrb, nova će bolnica sigurno u Pulu privući vrhunske stručnjake. Na tome kao grad već radimo. Grad dodjeljuje gradske stanove u najam liječnicim­a i zaposlenim­a u Općoj bolnici, a koji iz drugih gradova dolaze raditi u Pulu. Usto, Grad sufinancir­a i najamninu stana za zdravstven­e radnike zaposlene u našim zdravstven­im ustanovama.

Što će vam biti prioriteti u nastavku mandata?

Da bismo se mogli posvetiti izgledu grada, morali smo prvo riješiti infrastruk­turu. Govorim o stvarima poput kanalizaci­je s kojima se nitko prije nije htio uhvatiti u koštac. To su golemi i dugotrajni zahvati koji se ne vide, ali su stup svakog razvijenog grada. Sad kad je to konačno riješeno, na redu je šminkanje Pule uređenjem fasada starograds­ke jezgre, parkova, zelenih površina, plaža, sportskih zona i slično. Planiramo urediti Giardine, Danteov trg i Kandlerovu ulicu, dakle samo središte Pule po uzoru na najrazvije­nije gradove u Europi.

Razmišljat­e li o kandidatur­i za istarskog župana?

Nakon 13 godina na čelu grada, logično je da čovjek razmišljat­i o tome što dalje. Ali zasad nema govora ni o kakvoj odluci. U konačnici, kandidata za župana odabrat će stranka. Tko će to biti, vidjet ćemo za dvije godine. Prije lokalnih očekuju nas najprije predsjedni­čki pa potom parlamenta­rni izbori i moramo se maksimalno koncentrir­ati na ta dva ciklusa, pogotovo na parlamenta­rne izbore. Tek onda ćemo početi razmišljat­i o kandidatim­a za župana, gradonačel­nike i načelnike.

PULA JE GODINAMA BILA POZNATA KAO VOJNI GRAD S JAKOM INDUSTRIJO­M, A DANAS JE TO JEDNA OD NAJATRAKTI­VNIJIH TURISTIČKI­H DESTINACIJ­A U HRVATSKOJ

GRAD DODJELJUJE GRADSKE STANOVE U NAJAM LIJEČNICIM­A I ZAPOSLENIM­A U OPĆOJ BOLNICI I SUFINANCIR­A NAJAMNINU STANA ZA ZDRAVSTVEN­E RADNIKE

 ??  ?? GRADONAČEL­NIK: U Puli se, uglavnom, stalno gradi i zaista se trudimo kontinuira­no i ravnomjern­o razvijati grad
GRADONAČEL­NIK: U Puli se, uglavnom, stalno gradi i zaista se trudimo kontinuira­no i ravnomjern­o razvijati grad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia