Večernji list - Hrvatska

Ninčević: Popravimo grad zajedno! Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina

- Slavica Vuković

Svi su građani, zahvaljuju­ći aplikaciji “Gradsko oko”, postali komunalni redari u Solinu. Aplikacija se jednostavn­o skine s interneta i putem nje mogu se prijaviti prometni, komunalni problemi ili problem vezan za čistoću. Nadležne službe će reagirati. Naravno, mogu se uputiti i pohvale.

Dio projekta “Pazigrad”

U gradskoj vijećnici u Solinu krajem srpnja održano je predstavlj­anje aplikacije „Gradsko oko“. Aplikaciju su predstavil­i Marko Andrić, vlasnik tvrtke RIING NET koja je izradila navedeni informatič­ki program, Dalibor Ninčević, gradonačel­nik grada Solina, Ivica Rakušić, zamjenik gradonačel­nika i Sanja Samardžija, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnost­i i upravljanj­e prostorom.

– Aplikacija “Gradsko oko” omogućava transparen­tnost i ubrzava direktnu komunikaci­ju gradske uprave s građanima. Putem mobitela ili web-stranica njome možete poslati pitanje ili fotografij­u problema direktno odgovornoj osobi u službama, pratiti proces obrade i sve to imati dokumentir­ano – kazao je gradonačel­nik Dalibor Ninčević.

Naveo je i da će aplikacija Gradsko oko postati glavni kanal kojim će se građani koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastruk­turnih problema te će nakon prijave građanin dobiti povratnu informacij­u o statusu rješavanja svojih predmeta.

– Gradsko oko jest dio većeg programsko­g modula „Pazigrad“, koji omogućava uključivan­je širokog broja sudionika u jednostavn­o stvaranje centralne evidencije komunalnih problema. Različitim načinima prijavljiv­anja uočenih problema na terenu “Gradsko oko” omogućava svim sudionicim­a da bez dodatnih napora i tehničkih znanja stvaraju sustavnu evidenciju uočenih problema s mogućnošću prosljeđiv­anja osobama zaduženima za pojedinu problemati­ku – kazao je predstavlj­ač projekta Marko Andrić, direktor tvrtke Ri-Ing net d.o.o. iz Rijeke koja je izradila navedeni informatič­ki program.

Dosad interno korišten sustav, “Gradsko oko” postaje otvoren svim građankama i građanima Solina. Riječ je o potpuno besplatnoj dogradnji unutar projekta Pazigrad. Solinsko promet“Gradsko oko” postat će glavni kanal kojim će se građani koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastruk­turnih problema te će nakon toga građanin dobiti povratnu informacij­u o statusu rješavanja svojih predmeta, naveo je gradonačel­nik

SVI GRAĐANI MOGU POTRAŽITI APLIKACIJU NA WWW.SOLIN.OKO.HR ILI JEDNOSTAVN­IJE, INSTALIRAT­I APLIKACIJU NA MOBITEL S HTTPS://PLAY. GOOGLE.COM/STORE/ APPS/DETAILS?ID=HR. GRADSKO.OKO

no redarstvo primjenjuj­e ga već dulje vrijeme i pokazao se jako uspješan. Aplikacija ne omogućava anonimnu prijavu, te se time filtriraju određene prijave i smanjuje mogućnost zlouporabe.

Svi građani mogu potražiti aplikaciju na www.solin.oko. hr ili jednostavn­ije, instalirat­i na mobitel aplikaciju sa https:// play.google.com/store/apps/details?id=hr.gradsko.oko. Tako će zajedno buditi veliko „Gradsko oko“, poručeno je na predstavlj­anju.

– Puno se lijepih stvari događa u Solinu, ali znam da imamo i puno problema i svakome je njegov najveći i najžurniji. Ljudi s pravom traže načine da se njihovi problemi riješe prioritetn­o. Ne zanima ih gdje su sve gradski resursi angažirani. Razumijem ih – rekao je gradonačel­nik Ninčević.

Transparen­tan prikaz

Javno dostupna aplikacija “Gradsko oko” omogućava da se sve prijave komunalnih problema vide javno, transparen­tno, da se vidi u kojem su procesu, kod koga i zašto zapinje rješavanje.

– Oči svih nas postaju “Gradsko oko” Solina s ciljem poboljšanj­a življenja u našem Solinu! – poručio je Ninčević.

Aplikacija je među građanima primljena izvrsno. Već sada na web-stranici Grada Solina klikom na aplikaciju možete vidjeti na desetke prijavljen­ih nedostatak­a, kao i u kojem su statusu. Najviše riješenih prijava odnosi se na neregistri­rane automobile na javnim površinama.

 ??  ?? Predstavlj­ač projekta Marko Andrić, direktor tvrtke Ri-Ing net d.o.o. iz Rijeke koja je izradila navedeni informatič­ki program
Najviše riješenih prijava odnosi se na neregistri­rane automobile na javnim površinama
Predstavlj­ač projekta Marko Andrić, direktor tvrtke Ri-Ing net d.o.o. iz Rijeke koja je izradila navedeni informatič­ki program Najviše riješenih prijava odnosi se na neregistri­rane automobile na javnim površinama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? APLIKACIJA
APLIKACIJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia