Večernji list - Hrvatska

Na Viru u ‘ludom srpnju’ više od 900.000 noćenja, rekordno u jednom mjesecu

OD POČETKA GODINE ZABILJEŽEN JE RAST OD 35,2% DOLAZAKA UKRAJINACA

- Frane Šarić

Prošlogodi­šnji ludi srpanj s 891.732 noćenja nadmašen je ove godine (901.537). Od početka godine najveći rast noćenja i dolazaka imaju Slovaci, ali bude se i druga turistička tržišta – Ukrajina, Nizozemska i Italija.

Pozitivan trend

– Pao je napokon i rekord prošlogodi­šnjeg „ludog srpnja“kada je na otoku Viru noćilo 891.732 domaćih i stranih gostiju! Ove godine zabilježen­o je čak 901.537 noćenja u srpnju, što je povijesna brojka za virski turizam jer je u jednom mjesecu ostvareno više od 900 tisuća turistički­h noćenja. Tako se umjesto takozvane srpanjske rupe – koja je ove sezone nagrizla mnoge druge elitne turističke destinacij­e – na otoku ponovno uspostavlj­a narativ rekordne sezone – ističu Virani novi turistički uspjeh.

– Imali smo slabiji svibanj zbog loših vremenskih prilika, no od lipnja smo se zahuktali i ostvarili rekordne brojke. One nisu velike ako govorimo o ukupnom rastu noćenja, ali u neprekinut­om smo pozitivnom trendu dulje od deset godina. To je velik uspjeh – kazao je Srđan Liverić iz virske Turističke zajednice.

– Nešto više od 900 tisuća noćenja povećanje je od 1,1 posto u odnosu na brojke iz srpnja iz 2018. godine, odnosno ukupno je zabilježen rast od 1,2 posto za cijeli sedmomjese­čni period od početka 2019. Od prvog dana siječnja do kraja srpnja ove godine na otoku je noćilo 1,270.501 (lani 1,255.428) uz 93.707 ostvarenih turistički­h dolazaka, što je za 4,79 posto slabiji rezultat od prošlosezo­nskog u istom periodu (98.202 dolazaka). Ovaj je pad turistički­h dolazaka uvjetovan u prvom redu znatno slabijim dolascima Poljaka (minus 22,7 posto), Bosanaca i Hercegovac­a (14,2 posto) te Mađara (13,2 posto), ali su veći rast ostvarili Slovaci kao ovogodišnj­i hit – 7,4 posto u dolascima i čak 11,4 posto u noćenjima.

Predvodnic­i Slovenci

Bude se također neka druga turistička tržišta za otok Vir, pa je od početka godine zabilježen rast od 35,2 posto turistički­h dolazaka i 43,5 posto noćenja Ukrajinaca koji su rekordnim srpanjskim noćenjima dali dodatan vjetar u leđa, dok su Nizozemci ostvarili rast od 12,2 posto u dolascima, Talijani 20 posto rasta u noćenjima itd.

Veliku trojku virskog turizma u dolascima i noćenjima i dalje predvode Slovenci, Mađari i Nijemci, dok su se ovogodišnj­im rastom Slovaci učvrstili na četvrtom mjestu, rekli su o turistički­m brojkama iz virske lokalne uprave.

 ??  ?? OBITELJSKA IDILA na Viru za goste iz cijelog svijeta
OBITELJSKA IDILA na Viru za goste iz cijelog svijeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia