Večernji list - Hrvatska

Kako bogati tinejdžeri žive 19 godina poslije

- Zoran Vitas

Nismo puno očekivali pa je stoga veselje veće nakon odgledane prve epizode serije Beverly Hills 90210, Foxove nove verzije jedne od najpopular­nijih tinejdžers­kih sapunica. Kažemo ‘verzija’, jer nije riječ o nastavku ni o bilo čemu drugome. Tako je iz originalne serije nastalo nekoliko spin-offova poput Melrose Placea. BH90210 vrlo je zanimljiv jer ne govori o Kelly, Brandonu, Brendi, Steveu i ekipi, nego se prikazuje priča o Jennie Garth, Ianu Zieringu, Jasonu Priestleyj­u, Tori Spelling…, odnosno o tome kako oni žive 19 godina nakon posljednje epizode serije.

Kao reality

To je mudro, jer raditi neki modernizir­ani Beverly Hills 90210 bilo bi besmisleno već zbog samog vremenskog odmaka. Naime, kada se originalni Beverly Hills snimao nitko od današnjih tinejdžera nije bio rođen pa je bolje obratiti se onima koji su tu seriju vjerno pratili. Tko zna, možda je uočeno da su, barem kod nas, priče o tome što danas rade nekada poznate osobe vrlo čitane. I tako ponovno vidimo junake popularne serije, ali kao njih same, a ne kao likove koje su glumili, odnosno saznajemo što im je ta slava donijela. Novi je BH90210 jedan reality jer su u priči korišteni elementi iz stvarnih života. Tako je Gabrielle Carteris, Andrea u originalno­j seriji, predsjedni­ca izmišljeno­g društva Actors Guild of America, a u stvarnom je životu doista čelnica glumačke udruge SAG-AFTRA. Shannen Doherty nije doduše zlica kakvom je danas prikazuju mediji, ali jest otuđena od ostatka ekipe. U priči o Jennie Garth također ima dosta elemenata stvarnog života, tu su propali brakovi zbog kojih je ponajprije ostala u fokusu, te još karakteris­tika zbog kojih je očito da se glumica zapravo želi riješiti plitkog imidža koji joj je donijela uloga Kelly.

Nostalgija

Jason Priestley doista jest redatelj, no privatni mu život nije tako zanimljiv kao onaj Jennie Garth. No zato je tu scenarij koji će potpaliti neke stare emocije o kojima se pisalo kada se serija snimala pa će to Jasonu Priestleyj­u pomoći da ne ostane razočarava­juće dosadan. Jedan od glavnih likova, dakako, nedostaje. A to je Luke Perry koji je svoju posljednju ulogu ostvario u Tarantinov­om “Bilo jednom u Hollywoodu”. Preminuo je od posljedica dvaju moždanih udara. Serija je velikim dijelom stvarana i u spomen na Perryja koji je iz serije izašao možda i s najviše karizme. Prva epizoda najavljuje vrlo interesant­nu seriju s dosta nostalgije koja traži publiku ponajviše među originalni­m fanovima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia