Večernji list - Hrvatska

Mladi Prižmić ide putem Pilića, Ivanišević­a i Ančića

Nema brige za budućnost hrvatskog tenisa Imamo četvrtu reprezenta­ciju svijeta u konkurenci­ji tenisača do 14 godina, a bili su i prvaci Europe do 12

-

Protiv najjače Hrvatske (ako se takva uopće više može okupiti) Kinezi ne bi imali izgleda. Od naše B selekcije krajem srpnja izgubili su prilično uvjerljivo (59:72), a košarkaši najmnogolj­udnije nacije na svijetu uspjeli su pobijediti tek C hrvatsku selekciju. Doduše, na turniru u Šangaju učinili su to prilično uvjerljivo (89:73), pri čemu se naši dečki u tom susretu nisu osramotili. Izgubili jesu sa “minus 16”, no odigrali su jako dobro prvo poluvrijem­e u kojem bi čak i vodili da je bilo malo više centarske snage. Najbolji strijelac u hrvatskim redovima bio je dojučerašn­ji cedevitaš Toni Perković (19 koševa, na fotografij­i). – Najveći naš problem u prvom poluvremen­u bio je što su nam Kinezi zabili mnogo koševa iz druge akcije, iz napadačkog skoka. No, bili smo momčad do kraja i to je ono što raduje – rekao je izbornik Veljko Mršić.

Iako su na kraju izgubili i meč za treće mjesto (od domaćina Češke), sama činjenica da je naša reprezenta­cija tenisača do 14 godina među četiri najbolje na svijetu veliki je uspjeh. Posebno ako se zna da su isti dječaci – Dino Prižmić, Patrik Jurina i Matej Dodig – bili i prvaci Europe do 12 godina. Za budućnost hrvatskog tenisa, dakle, ne treba se brinuti. A predvodnik te reprezenta­cije, “prva ploča” što bi se reklo, iznimno je talentiran­i Prižmić koji je i europski doprvak u pojedinačn­oj konkurenci­ji te europski prvak u dublu, u paru s Milijem Poljičakom. Osim toga on je i dvostruki pobjednik ovogodišnj­eg Grillova memorijala u Zagrebu...

Trenira i kod Piattija

– I još je i hrvatski prvak do 14 godina, a nedavno je osvojio i međunarodn­i turnir u Mariboru, ali u konkurenci­ji igrača do 16 godina. Uistinu je velika nada – ističe Prižmićev trener Željko Stanić.

Radi s Dinom na splitskim Firulama, naravno, tom mitskom mjestu na kojemu su ponikli i takvi velikani kao što su Nikola Pilić, Željko Franulović, Goran Ivanišević, Mario Ančić, Jelena Kostanić...

– I Duje Ajduković. On je bio europski prvak do 14 godina, a nakon toga otišao je kod Piattija i Ljubičića. I Dino odlazi tamo, dva puta po sedam dana godišnje – otkriva nam Stanić.

Prižmića smo zatekli u bečkoj zračnoj luci. Čestitke za četvrto mjesto i...

– Više se nije moglo, Amerikanci su u polufinalu bili jači. Ja sam dobio Kanga, a Jurina je dao sve od sebe da dobije ovog drugog, ali nije uspio. A u parovima su oni bili bolji i uigraniji – kaže Dino koji je zapravo počeo kao nogometaš.

– Trenirao sam nogomet u NK Pomaku na Pojišanu, to vam je na Bačvicama, ali dvije godine starija sestra Barbara trenirala je tenis na Firulama i taj me sport naposljetk­u privukao. I tako sam ostao u tenisu.

Pa u čemu je tajna tih Firula gdje su ponikli brojni teniski velikani?

– Ne znam, ali nešto tu očito postoji. Možda to što su dobri uvjeti za treniranje tijekom cijele godine, možda mentalitet, a vjerojatno i tradicija.

Je li vam Ivan Ljubičić dao neke savjete kad ste se sretali?

– Razgovaral­i smo malo i o tenisu, upućivao me je na neke stvari. Primjerice, pokazao mi je kako Federer ima široki stav u nogama.

A koji je vaš cilj u tenisu o kojem maštate? I koji su vam uzori?

– Cilj mi je Top 10 svjetskog tenisa, iako sam svjestan da je dotle dug put. A od igrača Đoković mi je najdraži, možda zato što je s ovih prostora i znam kroz što je sve prolazio. Sviđa mi se njegov pristup, njegova upornost, njegova mentalna snaga – kaže Dino.

Razgovaral­i smo i s mamom Natašom koja je u Splitu željno iščekivala povratak sina iz Češke. Pitamo je kakav je Dino kao dijete.

DINO PRIŽMIĆ: CILJ MI JE TOP 10, NO SVJESTAN SAM DA JE DO TOGA DUG PUT. NAJDRAŽI IGRAČ MI JE ĐOKOVIĆ

– Pa, nije baš kao i svako drugo dijete, pomalo je na svoju ruku, tvrdoglav je, kad nešto zacrta, onda to mora i ostvariti. Tata Boris je više s njim na turnirima, ja sam logistika. Svi smo pomalo u tome, svi mu pomažemo koliko možemo – kaže gospođa Prižmić.

Je li Dino zahtjevan kad je u pitanju hrana, što najviše voli?

– Nije posebno zahtjevan, ali jako pazimo na prehranu. Dino sam inzistira na tome, ne jede kasno navečer, izbjegava slatkiše, jede puno voća i povrća. Što najviše voli? Pa, nema nešto posebno, ali voli pojesti dobar biftek, pomalo krvav, ali voli on i ribu s gradela.

Ima tek 14, a već 185 cm

DINO VOLI KRVAVI BIFTEK I RIBU S GRADELA, A PATRIK KINESKU HRANU I PIZZU

A kakav je u školi?

– Sad će u osmi razred. Ne mogu reći da nešto posebno voli školu, ne ističe se baš, ali odrađuje sve što treba. Ima razumijeva­nja nastavnika i posebno razrednice i na tome smo im posebno zahvalni.

Za razliku od Prižmića, Zagrepčani­n Jurina (visok 185 cm) odličan je u školi, ali on tenis trenira samo dva sata dnevno.

– Ne želimo ga previše opterećiva­ti, a i pazimo da se ne ozlijedi. No, ubuduće će više trenirati. Ovaj nastup u paru s Mandžukiće­m na Čilićevu turniru, a do kojeg je došlo na Marinovu inicijativ­u, dobro mu je došao. Svi kažu da se Patrik odlično snašao. A što voli jesti? Jednostavn­ija jela. Kinesku hranu i posebno pizzu – otkriva nam tata Ismar koji je Patrika i zarazio tenisom na znamenitom Metalcu...

 ??  ??
 ??  ?? IGRAO S MANDŽOM Patrik Jurina i naš slavni nogometaš
IGRAO S MANDŽOM Patrik Jurina i naš slavni nogometaš

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia