Večernji list - Hrvatska

Smrt trovanjem na brodu kod Hvara

TRAGEDIJA TALIJANSKI­H TURISTA

- Slavica Vuković, Sandra Veljković, Silvije Tomašević

Umro je biznismen Eugenio Vinci, dvoje djece je kritično Na iznajmljen­om brodu bio je i senator Bruno Mancuso

Jedna je osoba umrla u utorak ujutro na jahti u hvarskoj luci, a petero ljudi je zbog zdravstven­ih tegoba prevezeno u splitsku bolnicu. Neslužbeno, preminuli je 57-godišnji muškarac, a riječ je o talijanski­m državljani­ma. – Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima bilo loše. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, na žalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvije djece je također u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. Zbunjeni smo, zajedno smo trebali provesti odmor koji se pretvorio u tragediju – kazao je talijanski­m novinarima gradonačel­nik i bivši senator Bruno Mancuso, jedan od Talijana koji je završio jučer u splitskoj bolniMorat ci. Na Hvaru se odmah pročula informacij­a da je riječ o trovanju te da su talijanski državljani jeli dagnje u jednom poznatom hvarskom restoranu. Međutim, dr. sc. Dragan Ledina koji se jučer obratio novinarima na Klinici za infektolog­iju, splitskog KBC-a, iako je rekao da se radi o unosu toksina u organizam, naglasio je da se uzroci ne znaju, a on ne vjeruje da je riječ o trovanju školjkama.

Pojeli dvije porcije dagnji

U svakom slučaju, dvoje djece, dječak od pet i djevojčica od 14 godina, na odjelu je za pedijatrij­u, njihovo je stanje teže, a od troje odraslih, jedna žena bit će zadržana na liječenju iako joj je, po riječima dr. Ledine, klinička slika srednje teška, a dvoje drugih bit će zbrinuti u dnevnoj bolnici. – Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Obrada je u tijeku, a ide u dva smjera: infektivna na viruse i bakterije i toksikološ­ka analiza krvnih uzoraka. Osnovni nalazi su u granicama normale, za konačne treba pričekati nekoliko sati jesu li pozitivni na viruse, te do večeras za toksikološ­ke nalaze. Javnosti ćemo ih predočiti sutra ujutro. To je o ovih troje koji su kod nas. Dvoje djece na Firulama u lošijem su stanju i oni su na JIL-u Klinike za dječje bolesti – izjavio je dr. Ledina. Mogu li školjke biti uzrok? – Mislim da te školjke nisu razlog, pojeli su samo dvije porcije dagnji, bilo ih je osam, a šest je osoba oboljelo – izjavio je dr. Ledina. Može li se isključiti trovanje hranom?

– Prerano je išta reći. Na žalost, imam informacij­u od policije da je jedna osoba preminula, ali u ovom trenutku je važno to što su bolesnici stabilno i primaju potrebnu medicinsku skrb. Ako isključimo da su toksin uzeli alimentarn­im traktom, preko usta, razmatrat ćemo respirator­ni trakt, dakle plinove. Ja sam infektolog, bavim se zaraznim bolestima i ne znam vam reći detalje – rekao je dr. Ledina.

Sve se provjerava

Otkrio je da troje odraslih ima probavne smetnje, povraćaju i imaju proljev, a kod djece su simptomi različiti i teži. Na pitanje jesu li na večeri svi jeli istu hranu, odgovorio je da ne zna. – To će se znati nakon epidemiolo­ških analiza, oni su jeli i u restoranu i na brodu. I za toksikološ­ku i za epidemiolo­šku analizu potrebno je provjeriti sve njihove aktivnosti u zadnja dva-tri dana i uzeti uzorke iz restorana, brodske kuhinje i svega ostalog s čime su bili u doticaju – naglasio je dr. Ledina. Što se tiče neugodnih mirisa, otrovani pacijenti nisu ih spominjali, osim mirisa benzina, što je uobičajeno na brodu – dodao je. Navodno su već u utorak Državni inspektora­t i sanitarna inspekcija bili u inkriminir­anom restoranu. Na Hvaru su šokirani. O događaju bruji cijeli otok. – Vidjeli smo da se nešto događa. Do broda je prvo došlo vozilo hitne pomoći i policija, a nedugo poslije stigao je i vojni helikopter, vidio sam s rive, odvezli su dvoje djece. Ja sam na svoje oči vidio kada je policija poslije dovela ženu i nju su poslije odvezli u splitsku bolnicu – ispričao nam je očevidac iz Slavonskog Broda koji trenutačno boravi u Hvaru.

Svi stradali su iz talijansko­g mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji. Preminuli muškarac je 57-godišnji menadžer Eugenio Vinci, a u njegovu društvu na brodu je i bivši senator Bruno Mancuso, sadašnji gradonačel­nik toga grada u blizini Messine. Vinci je, prema pisanju talijanski­h medija, nađen mrtav u WC-u plovila. Pretpostav­lja se da je udario glavom u tvrdi predmet nakon što je izgubio svijest zbog, kako pišu talijanski mediji, trovanja ispušnim plinom iz motora plovila. Vinci je od 2013. direktor društva Dico koje upravlja nacionalni­m lancem diskontnih trgovina Tuodì. Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliz­iranom za obnovljive izvore energije, a tijekom 90-ih bio je generalni direktor tvrtke koja je proizvodil­a legendarne talijanske traperice Pop 84, poznate u to vrijeme i u Hrvatskoj. U teškoj je situaciji zbog trovanja ispušnim plinom, pišu talijanski mediji, i Bruno Mancuso (65) koji je prvi put izabran za načelnika Sant’Agate 2004. na listi koalicija lijevog centra i građanskih pokreta. Potvrđen je 2009., a na parlamenta­rnim izborima 2013. izabran je u Senat na listi desnog centra Silvija Berlusconi­ja. Na izborima 2018. Mancuso se kandidirao za načelnika Sant’Agate te je pobijedio. Mancuso je po zanimanju liječnik. Jahta na kojoj su plovili bila je iznajmljen­a.

 ??  ??
 ??  ?? Eugenio Vinci
Eugenio Vinci
 ??  ?? Bruno Mancuso
Bruno Mancuso
 ??  ??
 ??  ?? Preminuli Eugenio Vinci je od 2013. direktor društva Dico koje upravlja nacionalni­m lancem diskontnih trgovina Tuodì
Preminuli Eugenio Vinci je od 2013. direktor društva Dico koje upravlja nacionalni­m lancem diskontnih trgovina Tuodì
 ??  ??
 ??  ?? Čini se da je u teškoj situaciji zbog trovanja ispušnim plinom i načelnik mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji Bruno Mancuso (65)
Čini se da je u teškoj situaciji zbog trovanja ispušnim plinom i načelnik mjesta Sant’Agata di Militello na Siciliji Bruno Mancuso (65)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia