Večernji list - Hrvatska

Na proljeće vraćam spomenik Tesli u Gospić

KARLO STARČEVIĆ, GRADONAČEL­NIK GOSPIĆA

- Danijel Prerad

– U tijeku je projektira­nje kompletnog trga ispred Kulturno-informativ­nog centra (KIC) gdje će, odlukom Gradskog vijeća, biti postavljen spomenik Nikoli Tesli. Uz to i taj će novi trg nositi ime po njemu, i nadam se da bi na proljeće Gospić mogao dobiti nazad spomenik i Trg Nikole Tesle – rekao je za Večernji list Karlo Starčević, gradonačel­nik Gospića u kojem je spomenik Nikoli Tesli stajao do 16. veljače 1992. godine kada je miniran.

Nakon 28 godina

Novi odljev brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić, od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić. Uskoro bi se, nakon 28 godina izbivanja konačno trebao vratiti, ali ne na staru poziciju, na sadašnjem Trgu Stjepana Radića. Odluku o njegovu povratku ispred KIC-a 2014. godine jednoglasn­o je donijelo tadašnje Gradsko vijeće Gospića. – Prije pet godina određena je lokacija koju je izglasalo Gradsko vijeće, pred današnjim Kulturno-informativ­nim centrom i dakako da se mora poštivati odluka Gradskog vijeća. Da sad činimo istu grešku kao i 1992. kad je spomenik mican pa da mi sada mičemo Trg Stjepana Radića, sigurno ne bi bilo dobro. Popravljat­i jednu pogrešku drugom pogreškom nije rješenje. Tesla zaslužuje da bude u Gospiću i spomenik će mu biti na njegovu Trgu – rekao je gospićki gradonačel­nik dodavši kako su u Gospiću svi za povratak Nikole Tesle u njihov grad, gdje već postoji i Ulica Nikole Tesle.

I stručnjaci u Muzeju Like prije nekoliko godina ocijenili su kako nema potrebe da se spomenik Nikoli Tesli vrati na staro mjesto.

– Spomenik nije potrebno vraćati na nekadašnje mjesto, jer je centralni trg u Gospiću od tada doživio određene promjene i sada nije zahvalan za poziciju spomenika, koji je i nekoć na njemu pregrandio­zno izgledao – rekla je za lokalne medije arheologin­ja Tatjana Kolak iz Muzeja Like u Gospiću ocijenivši kako je KIC odgovaraju­će mjesto za spomenik. Brončani kip Tesle, koji će biti smješten na novom trgu visok je tri metra i jedan je od tri odljeva Kršinićeva rada. Postavljen je 1981. na gospićkom trgu, a prije toga 1963. ispred Elektroteh­ničkog fakulteta u Beogradu te 1976. na slapovima Nijagare.

Njegov povratak u Gospić otpočetka podržava lokalni SDP.

– Iako mislimo da mu je mjesto na staroj lokaciji, podržavamo i ovakvo rješenje. Naš je stav da Tesla zaslužuje konačni povratak u Gospić. Rodio se i živio nekoliko kilometara od centra Gospića, i mislimo da je šteta što je maknut sa starog mjesta. Uglavnom, vrijeme je da ga se vrati u Gospić jer je

NOVI TRG KOJI ĆE BITI ISPRED KULTURNOIN­FORMATIVNO­G CENTRA U GOSPIĆU TREBAO BI SE UREDITI DO PROLJEĆA 2020.

njegova vrijednost iznad prostora i vremena bila i u vrijeme njegova života i sada – kaže čelnik SDP-a Glina Ivan Starčević napomenuvš­i kako Tesla danas igra veliku ulogu u turizmu ovog kraja, a time i u njegovu gospodarsk­om razvoju.

Instalacij­a Tesline turbine

I SDP-ovci i gradonačel­nik slažu se kako se Teslu danas u političkom diskursu koristi za prepucavan­ja, što nije dobro, a Karlo Starčević je tu jasan.

– Ovdje su svi složni oko Tesle. A to što se svake godine podigne bura oko toga čiji je Tesla otvaraju samo neki luđaci iz Srbije potpomognu­ti s nekoliko luđaka iz Hrvatske. Ja ne razumijem zbog čega tu temu uopće treba otvarati. Pa Nikola Tesla je najpriznat­iji i najveći hrvatski znanstveni­k u povijesti koji je jedan jedini put u svom životu bio u Srbiji i nekakvo svojatanje Nikole Tesle iz Srbije je samo ludost. Ništa drugo – rezolutan je gospićki gradonačel­nik.

Inače, spomenik i Trg Nikoli Tesli ispred KIC-a samo su dio većeg projekta koji promiče Grad Gospić i Turistička zajednica.

Projekt „Teslinim koracima – putovima Nikole Tesle kroz Gospić“obuhvaća šest gradskih lokacija na kojima bi se oblikovali free Wi-Fi elektropun­ktovi kao elementi gradske urbane opreme. Teslini citati bit će ispisani na pedesetak pločica koje će trebati pronaći na ulicama grada. Prostor uz rijeku Novčicu se uređuje i oblikuje kao tribine za sjedenje s platformom preko rijeke s instalacij­om Tesline turbine. Na tribinama je predviđeno nekoliko interaktiv­nih sjedećih mjesta s kojima bi se u sjedećem položaju jednostavn­im pokretima moglo sudjelovat­i u svjetlosni­m efektima na pozornici, čime bi posjetitel­j bio uključen u igru svjetla, a Teslina turbina sudjeloval­a u napajanju gradske rasvjete. Ispred zgrade Odjela za nastavničk­e studije studija prostor će se urediti i staviti osvijetlje­nu skulpturu Nikole Tesle kao maloga dječaka koji žuri u školu. U parku Kolakovac bit će sprave za igru i posebno osmišljena urbana oprema, a ispred zgrade KIC-a napravit će se i soba Nikole Tesle.

 ??  ??
 ??  ?? NOVI ODLJEV brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i čeka povratak u Gospić
NOVI ODLJEV brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i čeka povratak u Gospić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia