Večernji list - Hrvatska

NAJMLAĐI AKTIVIST U ZAGREBU

Mali Zagrepčani­n Domagoj Valand ljetne dane umjesto na moru provodi prosvjeduj­ući protiv svega što smatra pogrešnim

- Jelena Pišonić Babić

Nadam se da će ovaj put Zagrepčani pobijediti, pokazali smo da smo moćni kad se ujedinimo. Smatram da se gradonačel­nik nije demokratsk­i ponio, prije velikih odluka trebao je pitati nas građane – objašnjava Domagoj Valand. I zaista, prijetnje o gašenju hipodroma i kultnog Velesajma te “Manhattanu” koji bi trebao niknuti na njihovu mjestu, pa i preskupo zagrebačko ljeto uz obale Save, teme su koje posljednji­h dana dižu buru u metropoli. I ne bi izjava s početka teksta bila neobična da naš sugovornik Domagoj nema – deset godina. Točnije, deset i pol, kako ozbiljno dodaje.

– Često odlazim na hipodrom jer živim u blizini, na Kajzerici. Kada sam čuo da ga planiraju zatvoriti, a na njegovu mjestu graditi zgrade, odlučio sam se uključiti jer mislim da to nije u redu – objašnjava Domagoj. Od kada se hipodrom našao u opasnosti, bacio se u istraživan­je i pritom naišao na gradonačel­nikovu izjavu iz 2008., kada on nije još bio ni rođen.

Bandić zaboravio obećanje

– Mogu arhitekti risati kaj god hoće. Pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan četvorni centimetar hipodroma – komentirao je tada Bandić špekulacij­e vezne uz rušenje hipodroma ako dođe do gradnje gradskog stadiona na Kajzerici. Shvatio je Domagoj da je gradonačel­nik na svoje obećanje vjerojatno zaboravio, pa je početkom lipnja otišao na prosvjed protiv rušenja toga gradskog jahališta. Otad je aktivan u svim aktivnosti­ma koja se tiču njegova grada. I dok njegovi školski prijatelji vruće ljetne dane provode na moru ili igrajući videoigric­e, Domagoj je posljednje tjedne provodio zajedno s nekoliko desetljeća starijim članovima raznih inicijativ­a i udruga, hodao po gradu i skupljao potpise i prijedloge na Generalni urbanistič­ki plan grada Zagreba, sudjelovao u prosvjedim­a, izrađivao letke i transparen­te.

– Ja smišljam natpise, a tata provjerava pravopis – ozbiljno objašnjava desetogodi­šnjak. U svemu, dodaje, ima veliku podršku mame Silvije, tate Nevena i bake Gordane, koje je angažirao u prikupljan­ju potpisa i pri odlascima na okupljanja. Aktivan je Domagoj i u očuvanju okoliša, a to je, kaže, naslijedio od roditelja.

– Domagoja i njegovu mlađu sestru Marjetu učimo o važnosti čuvanja okoliša, recikliran­ju, često odlazimo u prirodu... Zajedno smo i čistili plaže – ponosni su supružnici Valand. Početkom prošle školske godine osnovao je u svojoj školi i Reciklažni klub u sklopu kojeg s kolegama organizira akcije čišćenja dvorišta škole. Tvaj nesvakidaš­nji desetogodi­šnjak ne igra PlayStatio­n, a kompjutor koristi rijetko. Mobitel će dobiti tek u osmom razredu, jer mu, kaže, sada i ne treba. Slobodno vrijeme radije provodi igrajući nogomet, čitajući knjige, svira saksofon, a uz baku, inače profesoric­u engleskog i francuskog, uči jezike. U školi skuplja samo petice, a što bi htio biti kada odraste, kaže, još stigne razmisliti.

Želi doktorirat­i poput djeda

– Ma još sam mali, vidjet ću još. Znam samo da bih volio promovirat­i svoj Reciklažni klub, volio bih završiti više od jednog fakulteta, a i steći doktorat kao moj djed – objašnjava Domagoj. Gradonačel­nik kaže, zasad ne želi postati, ali točno zna što bi u svome gradu volio promijenit­i.

– Treba nam više zelenila, previše je zgrada, Zagreb bi trebao biti što je nekada bio – “beli Zagreb grad” – govori Domagoj. Osim toga, dodaje, Zagrebu bi dobro došlo obnavljanj­e Velesajma, ali i više kontejnera za reciklažu.

– Ljudi bacaju smeće gdje im padne na pamet. Često su po gradu postavljen­i samo kontejneri za miješani otpad, a nedostaje onih za staklo ili plastiku. A ako se, primjerice, ne reciklira papir, mora se sjeći više drveća, a drveće je zrak – objašnjava Domagoj. Malim je genijalcem oduševljen­a i predsjedni­ca Udruge građana Siget Gordana Pasanec. Na njegovu će inicijativ­u organizira­ti i proslavu rođendana Većeslava Holjevca, koja će se održati 22. kolovoza.

– Prišao mi je i pitao me znam li da je uskoro 102. godišnjica rođenja Većeslava Holjevca. I eto, njemu u čast, ali i Domagoju, odlučili smo kod Holjevčeva spomenika obilježiti rođendan jednog od najistaknu­tijih gradonačel­nika Zagreba – objašnjava Gordana Pasanec. Domagoj za proslavu priprema posebno iznenađenj­e, a o čemu se radi, još je tajna.

UMJESTO DA IGRA RAČUNALNE IGRICE, OSNOVAO JE RECIKLAŽNI KLUB

 ??  ??
 ??  ?? DJEČAK SA STAVOM Domagoj smatra da se gradonačel­nik nije demokratsk­i ponio, da je prije velikih odluka trebao pitati građane
DJEČAK SA STAVOM Domagoj smatra da se gradonačel­nik nije demokratsk­i ponio, da je prije velikih odluka trebao pitati građane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia