Večernji list - Hrvatska

Prva tajnica veleposlan­stva RH u Berlinu koja je na FB-u prizivala ‘bijelu Europu’ tvrdi da joj je profil hakiran

- Tomislav Krasnec // Zagreb

Dan nakon što su njezini rasistički komentari na Facebooku, prvo otkriveni na portalu Index, zgranuli javnost i natjerali Ministarst­vo vanjskih poslova da se od njih ogradi, prva tajnica hrvatskog veleposlan­stva u Berlinu Elizabeta Mađarević počela se jučer braniti tvrdnjom da joj je profil na Facebooku “hakiran”. No, povijest njezinih komentara na profilu na toj društvenoj mreži, kao i članaka koje je pisala za portal Politika Plus, ide u prilog zaključku da sporna objava o ljepotama “čiste i autentične”, “bijele” Europe nije incident, već samo dio niza sličnih komentara kojima ne manjka teorija zavjere i ksenofobij­e.

Podsjetimo, hrvatska diplomatki­nja na Facebooku je 8. kolovoza uz fotografij­e, koje izgledaju kao da su snimljene na hrvatskoj obali Jadrana, napisala: “Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest”.

Kad je Index prenio vijest o tome, Mađarević je u petak napisala da ima “svoje konzervati­vne stavove” od kojih ne odstupa. No, nakon priopćenja njezina ministarst­va, koje se ograđuje i otvara istragu jer postoje “ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova RH i Zakona o državnim službenici­ma”, Elizabeta Mađarević jučer je ugasila profil na Facebooku i oglasila se na hrvatskom portalu u Njemačkoj, fenix-magazin.de:

“Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet”, rekla je Elizabeta Mađarević za najčitanij­i hrvatski portal u dijaspori. Dodala je kako smatra da krajnji cilj napada nije ona nego Vlada RH i novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je bio veleposlan­ik u Njemačkoj, gdje je Mađarević raspoređen­a kao prva tajnica od siječnja ove godine.

Njezin profil na Facebooku sada je ugašen, no ljudi koji je poznaju i s kojima je bila povezana na toj društvenoj mreži svjedoče da je stavove slične ovima, koji su izazvali skandal, iznosila učestalo. Od izbijanja migrantske krize 2015. ti su stavovi bili naglašeno protiv izbjeglica, koje je optuživala da dolaze s ciljem islamizaci­je Europe.

Europsku komisiju, u kojoj je radila kao članica kabineta prvog europskog povjerenik­a iz Hrvatske Nevena Mimice, u jednom je članku za portal Politika Plus opisivala kao “glavni motor politike koja štiti velike korporacij­e”, dodajući kako u EU “više nisu tako bitne države, pogotovo one male, već roba, kapital i usluge koje slobodno kolaju Unijom”.

ELIZABETA MAĐAREVIĆ BILA JE SURADNICA MINISTRA GORDANA GRLIĆA RADMANA I EUROPSKOG POVJERENIK­A NEVENA MIMICE, A SVOJ JE PROFIL NA FACEBOOKU UGASILA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia