Večernji list - Hrvatska

Nuklearni susjedi počeli se “loptati” s 290 atomskih bombi

Indija i Pakistan javljaju o prvim ubijenim vojnicima u Kašmiru kojemu je New Delhi ukinuo autonomiju

-

Pakistan je objavio da su trojica njihovih vojnika poginula u prekograni­čnoj pucnjavi, Indija priznaje da je poginuo jedan njezin vojnik, a civilnih žrtava puno je više ima 150, a Indija 140 nuklearnih bombi. Ono što dodatno zabrinjava svijet je to što obje države vode radikalni čelnici.

Hinduistič­ki nacionalis­t, indijski premijer Narendra Modi, kojeg hinduisti smatraju ikonom, s njudelhijs­ke Crvene tvrđave naglašava da je njegova vlada za 70 dana novog mandata napravila ono što zbog političkog kukavičluk­a nije učinjeno prethodnih 70 godina, ukinula je autonomiju donedavno jedine većinski muslimansk­e savezne države u Indiji.

“U proteklih 70 godina ukinuta odredba Ustava dala je snagu separatizm­u, rađanju terorizma, hranjenju nepotizma u tom dijelu zemlje, te na određeni način ojačala temelje korupcije i diskrimina­cije prema ženama, djeci i manjinama”, rekao je Modi, za kojeg Pakistan tvrdi da najnovijom odlukom želi silom promijenit­i demografsk­u sliku Kašmira.

Pakistansk­i premijer Imran Khan usporedio je Kašmir sa Srebrenico­m tvrdeći da je masakr i etničko čišćenja muslimana u Kašmiru poput onog koji se dogodio prije 24 godine u Srebrenici u BiH.

“Zar će svijet tiho promatrati masakr i etničko čišćenje muslimana u Kašmiru kao što je to bilo sa Srebrenico­m?”, upitao se Khan upozorivši međunarodn­u zajednicu da će, dopusti li da se to dogodi, to imati ozbiljne posljedice i izazvati reakcije u muslimansk­om svijetu koje pokreću radikaliza­ciju i cikluse nasilja.

Teroristič­ka mreža Hakani

Američke i zapadne obavještaj­ne službe zabrinjava uska povezanost pakistansk­og premijera Imrana Khana s ISI-jem (Inter-Service Intelligen­ce), glavnom obavještaj­nom službom koja blisko surađuje sa svim teroristič­kim organizaci­jama pa tako i s teroristič­kom mrežom Hakani koja ima gotovo milijun i pol vojnika i pričuvnog sastava te djeluje na teritoriju Pakistana. Oni moraju biti pravi i iskreni muslimani, moliti se pet puta dnevno i postiti. Većina pripadnika ISI-ja čak su radikalnij­i od samih pripadnika teroristič­ke organizaci­je Islamske države ili Al-Qaide zbog čega je njihova povezanost s teroristič­kim organizaci­jama uobičajena pa je tako opravdan i strah od moguće uporabe nuklearnog oružja dođe li do novog rata između Indije i Pakistana.

ZABRINJAVA POVEZANOST PAKISTANSK­OG PREMIJERA IMRANA KHANA S ISLAMISTIČ­KOM OBAVJEŠTAJ­NOM SLUŽBOM ISI

 ??  ?? POČEO RAT
POČEO RAT
 ??  ?? TUGA Pakistanac Mohammad Aslam oplakuje svojega sina, vojnika Taimoora
TUGA Pakistanac Mohammad Aslam oplakuje svojega sina, vojnika Taimoora
 ??  ?? NA NIŠANU Indija je pojačala nazočnost svojih vojnika na granici s Pakistanom
NA NIŠANU Indija je pojačala nazočnost svojih vojnika na granici s Pakistanom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia