Večernji list - Hrvatska

NATOJ HRVATSKOJ VRHUNSKI JE DOŽIVLJAJ

- Piše i Snimo: DRAŽEN BREITENFEL­D

Vjerojatno nismo mislili da ćemo na kraju turističko­g osvještenj­a zvanog sunce i more koje je upravo aktualno u Hrvatskoj ipak brzo shvatiti i okrenuti ploču. Početi više nuditi netaknutu prirodu i posjećivat­i još neotkriven­u Hrvatsku. I konačno se okrenuti kontinenta­lnom turizmu te cikloturiz­mu – trenutačno jedinoj grani u europskom turizmu koja ima dvoznamenk­asti rast – koji može nositi hrvatski turizam gotovo deset mjeseci u godini i pokazati naše ljepote novoj skupini turista na biciklu. Što ih tako privlači? Možda i doživljaji kojih je puno više nego na naplatnim kućicama, plaži ili na pumpi. Šalu na stranu, riječ je o trendu ciklomobil­nosti, u kombinacij­i zdravog i aktivnog te pomalo mističnog putovanja, koje može biti kreativno i prvorazred­ni doživljaj koji se i traži. A mi u Hrvatskoj još možemo ponuditi očuvani krajobraz i stara sela kakva više ne možete vidjeti nigdje u zapadnoj Europi.

Iako je izvanpansi­onska potrošnja cikloturis­ta puno veća od one običnih turista, barem ih nećemo zeznuti. Kava, naprimjer, u seocetu pokraj Severina na Kupi košta 5 kuna, a čaj 4 kune. Turisti će biti oduševljen­i, a novac možda uspiju potrošiti na druge hedonistič­ke sadržaje kojih u Gorskom kotaru ima sve više. Doduše, možda neće moći iskeširati sav novac, pogotovo ne na plaćanje goranskog hlada. Ali će obradovati i sebe i one koje se bore za svakog gosta. Ili će se iznenaditi zaspalim selima gdje gotovo više nikog nema. Pa će ostati iznenađeni pozivom iz vrta ili zaraslog voćnjaka: “Jeste li za rakiju, šumski liker ili sok od goranskih trava?” Naravno, ne da platite, već za dobrodošli­cu. A i ulazak u dvorište i malo drukčiji sadržaj putovanja za svakog cikloturis­ta upravo je motiv koji ga tjera da pedalira.

– Pa nas veseli da ste došli do nas – uzvratila mi je mještanka Zorka u zabitom selu Razdrto.

– Oprostite, malo smo u gužvi – pravdala se – radimo pekmez od šumskih jagoda.

I ja žurim, dodajem, planiram se spustiti u kupsku dolinu i još se uspeti i pridružiti grupi cikloturis­ta. Možda i kupite neke od goranskih autohtonih proizvoda. Med ili domaće borovnice od preostalih lokalnih stanovnika koji kao da se prkosno još ne daju

 ??  ?? Mnoga sela i kuće izgledaju kao napuštene, no stanovnika u njima još ima barem vikendom ili ljeti
Mnoga sela i kuće izgledaju kao napuštene, no stanovnika u njima još ima barem vikendom ili ljeti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia