Večernji list - Hrvatska

Rođen u izbjegličk­om kampu, igrao je s Kramom i Ibrom

- Edi Džindo

Iako su prilično uvjerljivo svladali Rijeku (2:0), to nije najveća novost koja se događa u Gorici u proteklih tjedan dana. U klub je prije tri dana došao Jiloan Hamad, 28-godišnji ofenzivni vezni igrač švedskog i iračkog državljans­tva koji ima zavidan nogometni pedigre, a trenutačno je u najboljim igračkim godinama. Mnogi tvrde da je on najbolje pojačanje koje je dosad došlo u Goricu, što potvrđuje i Transferma­rkt budući da je Hamad jedini igrač Gorice koji na tržištu vrijedi milijun eura.

– Prvi su dojmovi odlični. Smatram da je Hamad ozbiljan igrač, ono što nam treba. Ima jako dobar životopis. Ako igrate u jednom Hoffenheim­u, to puno znači. Njemački skauti su jako dobri i ne možete samo zalutati u Bundesligu. Ugodno sam iznenađen našim razgovorim­a ovih dana. Ozbiljan je dečko, zna što želi i karakteran je. Dovoljno govori o njemu to što je bio kapetan gotovo svudae gdje je igrao. Trenirao je u Örebru u Švedskoj i ne kasni puno, ali trebat će mu oko sedam dana da se pripremi. Bit će u konkurenci­ji za utakmicu s Istrom – oduševljen je trener Gorice Sergej Jakirović. Fascinantn­a je Hamadova životna priča. Inače je Kurd, a njegov je otac morao pobjeći iz Iraka zbog tadašnjeg odnosa prema Kurdima. – Moj je otac bio u Kurdistanu i kad je bio mlad borio se protiv režima Saddama Husseina, a vlast nije bila baš najbolja prema Kurdima. Jako rano otišao je u rat, u kojem je bio 14 godina. Zatim je upoznao moju majku. Nakon nekog vremena ona je rodila moju stariju sestru i nosila mene u trbuhu pa su zbog sigurnosni­h razloga mama i tata odlučili napustiti Kurdistan jer su htjeli nama priuštiti normalan život. Sad je sve u redu, možemo se vratiti kad god želimo.

Predugo putovanje

Na internetu piše da je rođen u Azerbajdža­nu, pa je i to morao pojasniti. Obrazložen­je bi frapiralo gotovo svakoga.

– Putovali su s mojim ujakom u Švedsku, ali na putu do tamo sam se rodio. Točnije, u Azerbajdža­nu, gdje su moji roditelji u izbjegličk­om kampu čekali dokumente, zapravo sam i rođen ondje, to jest u tamošnjoj bolnici. Nakon toga smo dvije godine živjeli u Moskvi i zatim se preselili u Švedsku. Bilo je to doista dugo putovanje. Nakon tog dugog putovanja, Hamad se od mladih dana počeo baviti nogometom, a gurao ga je otac koji ga je svakodnevn­o biciklom vozio na trening. Nisu imali puno, ali su žrtvom došli do svega što imaju danas.

Osim životne priče, Hamad ima i zanimljivu karijeru, a sve je ozbiljnije krenulo kad se, sa 17 godina, preselio iz Örebra u Malmö gdje je i počeo seniorsku karijeru.

– Kad ste u najvećem klubu u Švedskoj, naučite se pobjeđivat­i jer ljudi nisu sretni kad budemo na drugome mjestu. Bio sam ondje više od šest godina i jako sam sretan zbog tog dijela karijere.

Nakon što su 2013. osvojili naslov, otišao je u Bundesligu. Nije bio zadovoljan prvom sezonom, igrao je po 20 minuta po utakmici, a zatim otišao u Standard iz Liegea na posudbu i – ozlijedio koljeno. U Njemačkoj je bio na rehabilita­ciji i na kraju otišao u švedski Hammarby jer nije bio zadovoljan minutažom. Znao je, tvrdi, da su mu to dva ko

MISLIM DA JE POZICIJA U KOJOJ JE GORICA IDEALNA ZA MENE I MOJU KARIJERU, TVRDI JILOAN HAMAD

raka unatrag, ali je bio siguran da će barem igrati.

Pola lige ide u Europu

Hammarby je klub koji je u Švedskoj nešto slično kao što je Gorica u Hrvatskoj. Klub s odličnom podrškom željan velikih rezultata. Tamo je Hamad dvije sezone jako dobro igrao, a zatim je na ljeto 2018. odlučio otići u Južnu Koreju. Bio je ondje samo šest mjeseci, puno kraće nego što je očekivao. Trener koji ga je doveo ubrzo je dobio otkaz, a u tih šest mjeseci promijenil­a su se čak tri trenera.

Ostao je bez ugovora, tražio klub i Gorica je došla s najboljom ponudom. Bio je tu nekoliko dana i odlučio potpisati.

– Mislim da je pozicija u kojoj je Gorica sad idealna za mene. Hrvatska liga je vrlo dobra. Ima samo deset klubova pa su zbog toga zagarantir­ane češće kvalitetne utakmice. Ove sezone pola lige ima mjesto u Europi, i to mi je vrlo zanimljivo. Zanimljivo će biti i danas na Poljudu (18 sati). Hamad još neće debitirati, ali će uzavrela Gorica tražiti nastavak svog niza nepobjediv­osti u utakmicama s bijelima koji su još potreseni nakon poraza od Slavena Belupa. Bez obzira na sve to, Jakirović se nipošto ne stavlja u ulogu favorita.

– Je li delikatan trenutak što idemo na Poljud? Pa uvijek je tako. Smatram da tamo nitko nije favorit osim Hajduka. Zanima me kako će moji igrači reagirati na terenu pred puno gledatelja – rekao je strateg Gorice. NOGOMET

Francuska liga, 2. kolo: Lyon – Angers 6:0; Druga HNL, 1. kolo: Sesvete – Cibalia 1:1, Međimurje – Orijent 1:1

ODBOJKA

Gloria kup, 2. kolo, Ž: Hrvatska – Srbija 1:3

KOŠARKA

Europsko prvenstvo, B divizija, U-16, žene,

2. kolo: Hrvatska – Norveška 80:37;

Europsko prvenstvo do 16 godina, razigravan­je od petog do osmog mjesta: Hrvatska – Grčka 84:92. Hrvatska je ostala bez plasmana na SP do 17 godina, a za sedmo mjesto igrat će protiv Srbije.

RUKOMET

Međunarodn­i turnir u Našicama: Nexe (Buvinić 6, Tomić 5) – Pick Szeged (Alilović, Blažević, Stepančić 1) 32:29; prijateljs­ka utakmica, žene: Krim – Lokomotiva 32:25

PLIVANJE

Svjetsko juniorsko prvenstvo: Počinje

19. kolovoza u Budimpešti, a od naših će nastupiti: Ana Blažević (100 m prsno, 200 m prsno), Lorena Jerebić (100 m leđno, 50 m leptir, 100 m leptir), Ana Herceg (50 m slobodno, 100 m slobodno, 200 m slobodno, 400 m slobodno, 100 m leđno, 200 m leđno), Iva Marta Dujanić (400 m slobodno, 800 m slobodno, 1500 m slobodno,200 m mješovito, 400 m mješovito), Dora Komić (50 m leptir, 100 m leptir), Meri Mataja (50 m prsno, 100 m prsno), Klara Bošnjak (800 m slobodno, 1500 m slobodno) i Franko Grgić (800 m slobodno, 1500 m slobodno)

VATERPOLO

EP vaterpolis­ta do 17 godina u Tbilisiju, za

9. mjesto: Hrvatska - Gruzija 11:6.

TENIS

ATP turnir u Winston-Salemu: Borna Ćorić otkazao je nastup da bi se što bolje pripremio za US Open. Pozivnicu za glavni turnir prihvatio je Andy Murray, a za nastup u kvalifikac­ijama naš Borna Gojo; ATP Challenger u Cordenonsu, Italija (69.280 eura), parovi, polufinale: Čačić/Šančić (2, Srb/Hrv) Doumbia/ Reboul (Fra) 6:2, 6:7 (4), 10:6, Brkić/A. Pavić (4, BiH/Hrv) - G. Granollers/ Hernandez (1, Špa) 2:6, 6:2, 12:10.(af)

 ??  ?? SJEĆAM SE UTAKMICE S DINAMOM ”Tada je Malmö bio neiskusna momčad, ali je bilo neizvjesno. Znam da je Kelava odigrao utakmicu života”
SJEĆAM SE UTAKMICE S DINAMOM ”Tada je Malmö bio neiskusna momčad, ali je bilo neizvjesno. Znam da je Kelava odigrao utakmicu života”
 ??  ??
 ??  ?? JILOAN HAMAD je za Švedsku nastupio osam puta
JILOAN HAMAD je za Švedsku nastupio osam puta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia