Večernji list - Hrvatska

Austrijski gradić pregazili turisti, na jednog domaćeg 1284 gosta

- (A. Mandir)

Dobro su nam znane ljetne slike Dubrovnika i Venecije – rijeke turista koje potpuno zaguše povijesne jezgre tih dvaju bisera Jadranskog mora. Zaboravite Dubrovnik i Veneciju, turistička meka Europe, ali i cijeloga svijeta, jedan je gradić u Austriji nedaleko od Salzburga.

A taj idilični gradić zove se Hallstatt i ima samo 779 stanovnika, a lani ga je posjetilo čak milijun turista. To čini Hallstatt najposjeće­nijim gradom u svijetu u odnosu na broj stanovnika. Na jednog domaćeg u Hallstattu su prošle godine bila 1284 turista. Za usporedbu - na jednog Venecijanc­a dolazi 455 turista, a na jednog Dubrovčani­na 30 turista. Austrijski gradić turistički je lider u svijetu ako se računa i samo stara gradska jezgra Dubrovnika u kojoj živi 1557 ljudi, dakle dvostruko više nego u Hallstattu. Prošle je godine Dubrovnik posjetilo 1.271.654 turista tako da je na jednog stanovnika Dubrovnika iz staroga grada lani došlo 817 turista. To je 36,4 posto manje nego u Hallstatu.

Svjetski mediji prošli su se tjedan raspisali o pobuni stanovnika austrijsko­ga gradića koji više ne mogu živjeti pod teretom turista. A i gradske vlasti povukle su prvi potez da smanje broj gostiju – ograničit će broj autobusa. Ono što su za Dubrovnik i Veneciju kruzeri, za Hallstatt su autobusi. Prošle godine u grad su prispjela 19.344 turistička autobusa, 53 dnevno. Za usporedbu – 2010. u Hallstat je turiste dovezlo 3440 autobusa. Najzaslužn­iji za toliki bum su Kinezi nakon što su na njihovim TV postajama emitirane reportaže iz Hallstatta koji je od 1997. pod zaštitom UNESCO-a. Kinezi su 2012. napravili i repliku Hallstatta s malim trgovima, kućama u cvijeću i crkvom uz jezero. Većina gostiju dolazi u Hallstatt na poludnevni ili jednodnevn­i izlet i gotovo ništa ne troše, žale se domaći.

– Toliko ljudi, a nitko ništa ne kupuje. Korist imaju samo ugostitelj­i – požalila se njemačkom Focusu Sandra Derbl, vlasnica suvenirnic­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VELIKI PROMET, MALA ZARADA Građani Hallstatta žale se da najbrojnij­i gosti, Kinezi, gotovo ništa ne troše
VELIKI PROMET, MALA ZARADA Građani Hallstatta žale se da najbrojnij­i gosti, Kinezi, gotovo ništa ne troše

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia