Večernji list - Hrvatska

KAPETAN ARI

Filmska priča - od suspenzije do najtrofejn­ijeg igrača plavih! U klubu je 10 godina

- Robert Junaci

Kapetan. To je dovoljno reći da bi se opisalo Arijana Ademija (28), on je kapetan u pravom smislu riječi, vođa momčadi, a koliko takav znači za Dinamo, pokazao je po tko zna koji put igrajući u Budimpešti protiv Ferencváro­sa. Na stranu to što je postigao vodeći pogodak za plave i otvorio vrata prema pobjedi koja je vodila u play-off Lige prvaka, odigrao je vrhunsku utakmicu, tjerao svoje suigrače da jure po travnjaku i na kraju s njima zasluženo slavio. No, kakav je zapravo bio junak, otkrio nam je trener Bjelica nakon te veličanstv­ene pobjede od 4:0.

Bilo je i suza

– Ari je odigrao baš kapetanski. A bilo je upitno hoće li uopće igrati u Budimpešti, oporavljal­i smo ga cijeli tjedan prije te utakmice, s momčadi je odradio samo jedan trening prije Ferencváro­sa – kazao je Nenad Bjelica. Ademi je i tijekom utakmice imao problema, vidjelo se da nije pravi, ali stisnuo je zube i izdržao 70 minuta, Bjelica ga je izvadio kad je njegova momčad već vodila 3:0 i bila sigurna u prolazak, tada više Ferencváro­s nije imao šanse, kako bi prošao, morao je zabiti četiri pogotka.

Dobio je kapetan zaslužene ovacije navijača i zaslužio naklon.

I ne samo za ovu utakmicu, Ademi je zaslužio naklon za sve što je dosad napravio i plavi navijači mogu samo biti sretni što nije otišao. A imao je prilike, bilo je ponuda, no kapetan je odlučio ostati u Dinamu.

Ademi je maksimirsk­om klubu želio vratiti za ono što je klub napravio za njega, niti u jednom trenutku ga se nije odrekao. Poznata je priča o suspenziji koju je dobio zbog navodnog uzimanja nedopušten­ih sredstava, zbog tog navodnog dopinga nakon pobjede nad Arsenalom dobio je četiri godine zabrane nastupa. Malo je klubova koji bi, kao Dinamo, stali iza svog kapetana, redovno mu davali plaću i borili se s njime da dokaže svoju nevinost. Koja je na kraju i dokazana, ali Uefa mu nije htjela kaznu poništiti, već samo smanjiti na dvije godine.

Bili smo s Ademijem kad je donesena odluka o tom smanjenju, jedva je nalazio riječi, susprezao suze jer znao je da je agonija gotova i da će se vratiti na travnjak. I vratio se, na prvi trening Dinama na koji je smio doći. Suigrači su ga dočekali u špaliru, stigli su i navijači da bi pozdravili plavog kapetana, a onda je protiv Osijeka u listopadu 2017. odigrao i prvu utakmicu nakon povratka. Vratio se sjajno, kao da nije tako dugo bio bez nogometa jer nisu mu dali ni da igra u nižim ligama, pa je igrao padel, tenis...

– Mislim da sam u ovom trenutku bolji u padelu nego u nogometu – kazao je nakon te utakmice. Brzo je došao u pravu formu. – Naravno da mi je u tom periodu, dok nisam smio igrati, svašta prolazilo kroz glavu, moraš razmišljat­i o tome hoćeš li se uopće vratiti, kako ćeš se vratiti, jer jedno je održavati se u dobrom fizičkom stanju, a drugo je igrati nogomet, biti s momčadi na terenu. No, sve je ispalo dobro – rekao nam je Ademi o tim teškim danima. Prije godinu dana s Dinamom je potpisao novi petogodišn­ji ugovor. Mogao je otići, ali Dinamo je želio da ostane, da povede momčad u lov na novu Ligu prvaka, odbili su bogatu ponudu Lillea. Plavi prošle sezone nisu uspjeli ući u Ligu prvaka, ali su zato kroz Europsku ligu stigli do povijesnog uspjeha, prezimili su u Europi, stigli i do osmine finala gdje su tek nakon produžetak­a ispali od Benfice.

No, sad je Ademi poveo momčad u lov na novu Ligu prvaka. I taj lov je zasad fenomenala­n, osnovni cilj je ostvaren, osigurali su i u novoj sezoni igranje u Europi do Božića, a sad protiv Rosenborga žele ući u skupinu Lige prvaka. Ademi nije važan Bjelici samo u ulozi kapetana, važan je i kao igrač. Uglavnom smo ga naviknuli gledati kako igra defenzivno­g veznog, tu je svojom borbom i s puno požrtvovno­sti držao momčad, ali u nekoliko utakmica našao se i u novoj ulozi, na mjestu veznog igrača koji igra “box to box”, između dva šesnaester­ca. I to je uloga koju jako voli, zna ulaziti u šanse, zna i voli zabiti gol, zna asistirati. No, znao je on “krpati” i stoperske pozicije kad nije bilo drugog izbora.

Deset godina u Dinamu

Nema puno igrača koji mogu tako igrati i koji igraju s takvim srcem. Stoga se valja nadati da će Ademi biti spreman za dvije utakmice s Rosenborgo­m, bez njega bi ta dva zadnja ispita na putu do Lige prvaka bila znatno teža, koliko god da plavi imaju široki igrački kadar, imaju Moru za zadnjeg veznog, Gojaka i Majera koji mogu igrati tu ofenzivnij­u poziciju. No, s Ademijem i bez njega nije isto. Deset je godina prošlo otkako je mladi Šibenčanin stigao u Dinamo, u novije vrijeme nevjerojat­no je da je jedan igrač tako dugo u jednom klubu. Već su brojne plave zvijezde ispraćene iz maksimirsk­e svlačionic­e, Ademi je nove igrače dočekivao, pa brojne ispraćao.

UNIVERZALA­N ADEMI MOŽE IGRATI ZADNJEG VEZNOG, ALI I DRUGE POZICIJE, ZNA I ZABITI

 ??  ?? S DINAMOM je Ademi do sada skupio ukupno 13 trofeja. Prilično je impresivna ta kolekcija
S DINAMOM je Ademi do sada skupio ukupno 13 trofeja. Prilično je impresivna ta kolekcija
 ??  ?? KAPETAN ne staje ni kada ga boli, ustane, stisne zube i ide dalje. Puno puta tako radi i Ademi
KAPETAN ne staje ni kada ga boli, ustane, stisne zube i ide dalje. Puno puta tako radi i Ademi
 ??  ?? ARIJAN ADEMI Ferencváro­su je zabio pogodak za vodstvo plavih
ARIJAN ADEMI Ferencváro­su je zabio pogodak za vodstvo plavih
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia