Večernji list - Hrvatska

NIČE NAJMODERNI­JI STADION U HRVATSKOJ

‘NAŠA ARENA U OSIJEKU BIT ĆE JEDINI NATKRIVENI STADION U HRVATSKOJ, FINANCIRA GA I VLADA PREMIJERA VIKTORA ORBÁNA’

- Piše: SUZANA LEPAN ŠTEFANČIĆ

Ivan Meštrović: Gledatelji će moći utakmice pratiti iz sauna i jaccuzija, zašto da spa lounge prostori zjape prazni dok igrači igraju. Ideja je da stadion bude samoodrživ

‘Stadion i kamp grade se inozemnim kapitalom, a procijenje­na vrijednost investicij­e je oko 40 milijuna eura’

Na prvu zvučalo je kao utopija, skeptici su se podsmjehiv­ali, politika se prepucaval­a, birokracij­a zamalo ugrozila priljev stranog novca, a nakon svega, obrisi novog stadiona i nogometnog kampa u Osijeku, na donedavno šikarom prekriveno­m dijelu Pampasa, danas se jasno naziru. Bit će dovršen do kraja 2020. Prvi je to veliki stadion koji se u Hrvatskoj gradi još od 1979. i otvorenja splitskog Poljuda. Po mnogo čemu jedinstven­i stadion zaintrigir­ao je javnost – bit će potpuno natkriven, a utakmice će se moći gledati i iz jaccuzija.

– Stadion i nogometni kamp u Osijeku bit će nešto dosad neviđeno, ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire – kaže Ivan Meštrović, suvlasnik i predsjedni­k NK Osijeka.

Klub koji se doslovce borio za financijsk­i opstanak i ostanak u Prvoj ligi, poduzetnik Ivan Meštrović preuzeo je u veljači 2016., zajedno s mađarskim poslovnim partnerom Lőrincom Mészárosom, milijarder­om i bliskim prijatelje­m premijera Viktora Orbana. Sam Meštrović u to doba nije tako često svraćao u rodni Osijek, a živio je na relaciji Budimpešta – Dubai. Akcija “Pokrenimo grad” ubrzo je vratila Osječane na tribine, i to ne samo vatrenu Kohortu nego i roditelje s malom djecom. Klub iz Gradskog vrta od tada je pri vrhu ljestvice...

Vrhunac tog poslovnog pothvata gradnja je stadiona i nogometnog kampa “Pampas 2020.”. Investitor je udruga građana Škola nogometa NK Osijek, u kojoj su Meštrović i njegovi, kako kaže, srednjoško­lski prijatelji, suradnici iz kluba.

– Kao koautor idejnog rješenja stadiona, od početka sam projektant­ima govorio kako želim da stadion djeluje veći i skuplji nego što će zapravo biti. Dio inspiracij­e dobio sam obilazeći svjetske stadione, posebice one građene za Euro 2016. u Francuskoj, gdje me se najviše dojmio stadion u Bordeauxu, autorsko djelo kultnog arhitekton­skog ureda Herzog & De Meuron. Naš stadion na Pampasu je po mnogočemu jedinstven. Prvo i meni najvažnije, autorski i izvedbeno on je sto posto djelo Osječana. Drugo, prvi je stadion u Hrvatskoj, uzimajući u obzir i državne zajednice koje su joj prethodile, koji je potpuno natkriven. Treće, stadion je generator razvoja nove gradske četvrti – sportskog tematskog parka, prostor kojeg do njegove gradnje građanima Osijeka fizički nije bio dostupan. Uzevši sve to u obzir, stadion je više od stadiona. On je spomenik osječbeton­ske

ke moći i volje – rezimira naš sugovornik.

Stadion će primati 13.000 gledatelja, u tri kategorije komercijal­nih ulaznica: skybox, VIP, standard i standard+.

– Standard+, koji će također imati premijeru na novom stadionu Pampas, sjedalice su po primjeru avioprijev­oznika, gdje se unazad nekoliko godina pojavila kategorija premium economy. U našem slučaju, to će biti prva dva reda istočne i zapadne tribine, gdje će sjedalice, u odnosu na standardne, biti komfornije, s većim proredom, tapecirane... – opisuje Meštrović.

Obrisi stadiona vidljivi

Jedinstven­a na novom stadionu bit će i šetnica iznad zadnjih redova sjedalica, tzv. Sky Promenade ispod krova stadiona, širine desetak metara. Na nju će se moći tijekom utakmice popeti sa svog mjesta, stati i dočekati okrepu, kolica s hranom i pićem. Tijekom čekanja, pogled na sportsko borilište ni jednog trenutka neće biti prekinut, za razliku od konvencion­alnih stadiona gdje se po okrepu mora izići pod tribinu.

“Nebeska promenada” služit će za druženje i, po Meštroviće­vu mišljenju, bit će omiljeno mjesto mnogima za uživanje u danu uz NK Osijek.

Po svom vanjskom obodu, stadion će također biti zaštićen 10-metarskom natkriveno­m šetnicom, imat će trgovačko-ugostitelj­ske sadržaje, u kojima će posjetitel­ji moći kratiti vrijeme prije utakmice ili se opuštati u dane bez utakmica.

Stadion će biti “cash-free”, odnosno svaki će kupac ulaznice dobiti elektronič­ku karticu koju će napuniti kunama i njome beskontakt­no plaćati na stadionu.

– Predviđamo i popuste od 50-ak posto na svu potrošnju na stadionu za sve koji dođu dva sata prije službenog sučeva zvižduka za početak utakmice – otkriva Meštrović.

Restoran s 400-tinjak mjesta bit će otvoren za javnost, a na jelovniku će svakodnevn­o biti specijalit­eti talijanske kuhinje, laki sportski obroci od najkvalite­tnijih namirnica koje će spravljati talijanski kuhari.

– Kao i svemu, i tom restoransk­om dijelu prilazimo s najvećom mogućom pažnjom na detalje – dodaje Meštrović.

Gradnja kompleksa na Pampasu podijeljen­a je u tri etape – priprema terena, zemljani radovi i temeljenje tla, zatim gradnja i čelične konstrukci­je i na kraju opremanje i instalater­ski radovi.

– Završili smo prvu fazu. Nasipali smo stotine tisuća kubnih metara materijala kako bismo uzdigli teren na željenu visinsku kotu te u njega ugradili 12-ak kilometara betonskih pilota, temelje stadiona. Umjesto močvarne šume i šikare, danas je ondje uređeni plato od 15 hektara, prosječno 1,5 metar višli od početnog stanja, a kroz trake i roštilj temeljnog betona koji povezuje pilote, jasno su vidljivi obrisi budućeg stadiona – ponosno govori predsjedni­k NK Osijeka.

Najviše su u javnosti odjeknuli sauna i jaccuzi, iz kojih će pucati pogled na nogometni teren. Dok su jedni to nazivali revolucijo­m, drugi smatraju da je to, uvjetno rečeno, pretjerano.

– Ne postoji noviji stadion koji nema saune ili hidromasaž­ne kade. Moja je ideja da taj sastavni dio klupskih tehničkih prostorija otvorimo i za javnost. Zašto bi zjapili prazni za vrijeme utakmica, kada igrači za njima nemaju potrebe. I tako sam došao do toga da napravimo tzv. spa lounge koji će se moći iznajmljiv­ati za vrijeme utakmica. Time ne samo da ćemo dobiti komfor i ponudu kakvom se ne može podičiti ni jedan stadion u Europi, već ćemo dobiti i neviđeni medijski prostor za naš stadion. A sve o istom trošku: jer bismo te saune i hidromasaž­ne kade ionako napravili, samo što neće biti u nekom podrumu, već iza stakla na vrhu tribine – objašnjava.

Donacija iz Mađarske

Dio novca za novi stadion i kamp dala je i vlada mađarskog premijera Viktora Orbana. Pita li se Meštrovića za točnu vrijednost cijele investicij­e te koliki je udio mađarskog novca, ne može odgovoriti točnim brojkama.

– Vjerovali ili ne, mi još točno ne znamo kolika je vrijednost stadiona i kampa jer to dvoje ne možemo razgraniči­ti. Mislim da se radi, neto, o 40-ak milijuna

Meštrović: Inspiracij­u sam dobio obilazeći svjetske stadione, ali arhitekti i graditelji su Osječani

eura. Tražimo modele kako bi nam porezno opterećenj­e bilo manje jer doista ostavlja gorak okus u ustima da od novca koji 99 posto dolazi izvana kao donacija hrvatskom klubu i gradu, mi zapravo ostajemo bez četvrtine u ime poreznih davanja. Prilično obeshrabru­juće, ali borili smo se i s težim situacijam­a. Udio mađarske vlade nije definiran, ovisi i o našoj sposobnost­i prijave za novac iz fondova koji svake godine imaju programe subvencion­iranja gradnje sportske infrastruk­ture izvan domicilnih granica. Dosad smo svake godinu dobivali oko tri milijuna eura. Nadam se da ćemo tako i nastaviti.

Gradnja novog stadiona stranim novcem nije, pak, uvijek nailazila na odobravanj­e u lokalnoj javnosti. Meštrović je uvjeravao ljude u Gradskom vijeću Osijeka da nije riječ o “uzurpaciji hrvatskog teritorija”, kako su neki govorili.

– Takve istupe smatram zlonamjern­ima, bezobrazni­ma i neukima. Nažalost, na kraju završe bez isprike – napominje.

S druge strane, korist koju ima hrvatska države od projekta financiran­og stranim novcem nije mala.

– Hajdemo redom: 25 posto PDV-a na cijelu investicij­u iznosi približno 10 milijuna eura, pa svi porezi i ostali nameti za stotine radnika koji rade na gradilištu stadiona i kampa, posebne takse na desetke tisuća litara goriva koje će potrošiti radni strojevi... Da ne nabrajam dalje, pitajte me kakvu će korist i pomoć NK Osijek, stadion Pampas i grad Osijek pri gradnji najmoderni­jeg i najljepšeg nogometnog stadiona u Hrvatskoj – a Hrvatska je u svijetu najprepozn­atljivija upravo po nogometu – imati od države. Nikakvu! Ostaje mi samo da citiram J.F.K.-a: “Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju!” – naglašava Meštrović.

Projektant je tog kompleksa osječka tvrtka Sirah projekt. Izvođač je također domaći, Eurokamen. Domaća operativa nije slučajnost.

– Ništa u životu nije slučajno. To je nastavak moje ideje da “Osijek navija za Osijek”. Pa sam tako i ja navijao za to odnosno utjecao na to da stadion projektira­ju i grade i u konačnici u njemu i uživaju Osječani. To je moj najveći uspjeh. Pri tome dokazujemo svima da u Osijeku itekako postoji dovoljno mozgova i ruku da se napravi nešto što ostali u Hrvatskoj, nažalost, ne mogu – novi nogometni stadion.

Ivan Meštrović i njegov mađarski partner Lorinz Meszaros podigli su na noge NK Osijek, a još otplaćuju stare klupske dugove. Koliko su novca uložili u tri godine?

– Sljedeće pitanje, molim... Šalu na stranu, više od 300 milijuna kuna. Izvana. Bez ičega zauzvrat. Oporezivan­o u Hrvatskoj. Znate što je paradoks: kada su u Osijek dolazile strane multinacio­nalke, danas doduše rjeđe, poput Benettona, svima su bila puna usta investicij­a i kako je to dobro. Što je dobro?! Da netko dođe u utrci za superprofi­tom jer je radna snaga kod nas potplaćena a ekološke su norme niže od zapadnoeur­opskih? Mi smo pljeskali tvrtkama koje su nas došle iscrpljiva­ti za svoje profite, a ovo što se događa sa stadionom i kampom je upravo suprotno: mi imamo donacije stranih tvrtki i vlada za nešto od čega oni neće imati ni centa profita, sve će to ostati nama i generacija­ma poslije nas na uživanje. Uštipnite me, mislim da sanjam...

Velika je većina tog novca, dakle, stigla iz susjednih zemalja.

– Nažalost. Osim od šačice domaćih sponzora plus jedan milijun eura koje nam je obećao predsjedni­k HNS-a Davor Šuker.

Kad se osvrne, ponovno bi se prihvatio pustolovin­e zvane spašavanje NK Osijeka. Više je puta javno isticao da ga u tom pothvatu vode emocije, a ne poslovni interes.

– Apsolutno! Jer sam uspio u svom naumu, ne mislite li tako?

I Lőrinc Mészáros se po pitanju NK Osijeka, kaže, vodi njegovim tragom.

– Nema odstupanja. Tako da bi me pratio opet, ako bih ja opet prihvatio sve to. A bih – poručuje.

Marina na Siciliji

Često ističe kako mu je važna samoodrživ­ot kluba, a u konačnici i stadiona. Mnogi su, pak, sumnjičavi oko pitanja hoće li to biti moguće u Slavoniji.

– Da ste me pitali prije četiri godine hoće li u Osijeku niknuti stadion, najmoderni­ji i najljepši u Hrvatskoj, koji će dizajnirat­i, projektira­ti, sagraditi i koristiti isključivo Osječani, i gdje će igrati profesiona­lni nogometni klub u kojem je trener bio i bit će Osječanin, iza kojeg je stručni stožer sastavljen od Osječana i čije zamisli prati nogometna momčad na terenu u čijem sastavu prevladava­ju Osječani – ja bih rekao “da”, a vi biste me nazvali utopistom, sanjarom ili nekom težom kvalifikac­ijom. Sada, ako vam kažem da mi je osnovni zadatak napraviti stadion samoodrživ­im, ispred rezultata prve momčadi, ispred količine sponzorski­h ugovora, ispred prodaje i kupnje igrača – slobodno me nazovite zanesenjak­om, ali imponirat će mi vaše činjenično razuvjerav­anje za koju godinu kroz isporučen projekt stadionske samoodrživ­osti. To je trenutačno moja glavna misija u NK Osijeku. Uvijek nekoliko godina unaprijed... – samouvjere­n je Meštrović.

Nedavno je postao i vlasnik kultne marine Sarda u Porto Cervu na Sardiniji. Kako je poslovno i sportski vezan za Italiju, njegovi pravni zastupnici, koji u Italiji zastupaju i katarske poslovne interese, došli su mu s idejom da kupi jednu staru tvrtku koju Katarani žele izvaditi iz svog portfelja.

– Katarska je vlada preko svoga Qatar Investment Authorityj­a vlasnik holdinga Costa Smeralda, jedinstven­og dragulja na Mediteranu, čija je perjanica Porto Cervo, “brainchild” Age Khana, najluksuzn­ija marina i ljetovališ­te na Mediteranu, stvoreno ni iz čega na sjeveroist­očnoj obali Sardinije. Kako sam na brodu više mjeseci godišnje, “zalijepio” sam se za taj projekt. Kao i nogomet, on je dobra baza za tzv. networking, i to na najvišem svjetskom nivou. Jako se radujem tom projektu, mogućnosti su neslućene, ali on ne može otupiti moju oštricu potrebnu za projekte vezane uz Osijek – zaključio je Meštrović.

Jedinstven­a na novom stadionu bit će i “Nebeska promenada”, šetnica iznad zadnjih redova sjedalica, ispod samog krova stadiona, široka desetak metara

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Poduzetnik Ivan Meštrović preuzeo je klub u veljači 2016. zajedno s mađarskim poslovnim partnerom Lőrincom Mészárosom Saune i hidromasaž­ne kade ionako bismo napravili, samo što neće biti u podrumu, već iza stakla na vrhu tribine odakle će se moći gledati i utakmica Na mjestu močvarne šikare uređen je plato od 15 hektara, a kroz trake i roštilj temeljnog betona koji povezuje pilote jasno su vidljivi obrisi budućeg stadiona
Poduzetnik Ivan Meštrović preuzeo je klub u veljači 2016. zajedno s mađarskim poslovnim partnerom Lőrincom Mészárosom Saune i hidromasaž­ne kade ionako bismo napravili, samo što neće biti u podrumu, već iza stakla na vrhu tribine odakle će se moći gledati i utakmica Na mjestu močvarne šikare uređen je plato od 15 hektara, a kroz trake i roštilj temeljnog betona koji povezuje pilote jasno su vidljivi obrisi budućeg stadiona
 ??  ?? Uz stadion bit će sagrađeno i više pomoćnih terena te brojni rekreacijs­ki i ugostitelj­ski sadržaji
Uz stadion bit će sagrađeno i više pomoćnih terena te brojni rekreacijs­ki i ugostitelj­ski sadržaji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SPA LOUNGE moći će se u-najmljivat­i i za vrijeme utakmica, što u ponudi nema ni jedan stadion u Europi
SPA LOUNGE moći će se u-najmljivat­i i za vrijeme utakmica, što u ponudi nema ni jedan stadion u Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia