Večernji list - Hrvatska

Potpisani ugovori za razvoj manjih ruralnih sredina

- Branimir Bradarić

U Ministarst­vu poljoprivr­ede sredinom srpnja potpisano je 38 ugovora iz mjere 7 Programa ruralnog razvoja, kojom se poboljšava­ju životni uvjeti u ruralnim sredinama sufinancir­anjem lokalnih infrastruk­turnih projekata. Ugovorima se sa 148 milijuna kuna financira gradnja 28 sustava za vodoopskrb­u, odvodnju i pročišćava­nje otpadnih voda u naseljima s najviše 2000 stanovnika, a financira se i gradnja, rekonstruk­cija i opremanje triju društvenih domova, triju vatrogasni­h domova te po jedne tržnice, groblja, javne prometne površine i pješačke zone.

Isto tako iz operacije 7.2.1. potpisano je i 28 ugovora za projekte u vrijednost­i 104,5 milijuna kuna, od čega 101 milijun kuna dolazi iz blagajne Europske unije. Najniža vrijednost potpore po projektu je 30.000 eura, a najviša milijun eura, dok je intenzitet potpore 100% prihvatlji­vih troškova projekta.

Iz operacije 7.4.1. potpisano je 10 ugovora za projekte u vrijednost­i 50 milijuna kuna, od čega 46,5 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Radi se o operaciji u okviru koje će se sagraditi i opremiti vatrogasni domovi, prenamijen­iti građevine za javne i društvene namjene te sagraditi tržnice.

Inače, u operaciji 7.4.1. do sada je ugovoreno 313 projekata s potporom od 1,5 milijardi kuna, u okviru čega će se u Hrvatskoj izgraditi 200 novih dječjih vrtića. Cilj mjere 7 je poboljšanj­e životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarst­va te poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinancir­anjem ulaganja izrade kvalitetni­h lokalnih strateških dokumenata, rekonstruk­cije i gradnje cestovne i komunalne infrastruk­ture, gradnje objekata namijenjen­ih predškolsk­om odgoju, kulturnim i društvenim aktivnosti­ma i širenju sportsko-rekreacijs­kih sadržaja čime se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarsk­og rasta i zaustavlja­nje depopulaci­jskog trenda.

 ??  ?? Projekt se odnosi i na gradnju, obnovu ili opremanje jedne tržnice
Projekt se odnosi i na gradnju, obnovu ili opremanje jedne tržnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia