Večernji list - Hrvatska

Mladom Andri Zaraču zatajilo srce dok se na mopedu vraćao s utakmice

TRAGEDIJA DUBROVAČKO­G NOGOMETAŠA

- Damir Mrvec

Dubrovnik je jučer bio zavijen u crno. Život je izgubio mladi sportaš Andro Zarač, 19-godišnji malonogome­taš Squarea. Uzrok smrti je zastoj srca, a nesreća se dogodila kada se vraćao s jednog lokalnog turnira na Kantafigu. Do prometne nesreće došlo je kada je 19-godišnjak upravljao mopedom dubrovački­h registarsk­ih oznaka, krećući se iz pravca Dubrovnika u pravcu Sustjepana, te je u jednom trenutku, kako je izvijestil­a policija, iz neutvrđeni­h razloga vozilom skrenuo desno i udario u brdo. Od udara 19-godišnji vozač i njegova 18-godišnja suputnica pali su na pod, a moped se nastavio nekontroli­rano kretati po kolniku. No 19-godišnji vozač mopeda nije smrtno stradao na mjestu događaja od zadobiveni­h ozljeda, kako se u prvih trenutak mislio. Razlog smrti je zastoj srca. Vozač mopeda i suputnica, koja je lakše ozlijeđena, za vrijeme vožnje nosili su zaštitne kacige.

Predsjedni­k kluba u šoku

– Čim sam se ujutro probudio, vidio sam da mi je mobitel zatrpan porukama i pozivima. Odmah sam znao da nešto nije dobro. Nažalost, moje su se slutnje obistinile. Klub je ostao bez sjajnog dječaka, igrača, a Dubrovnik bez sugrađanin­a. Ne znam što pametno reći. Još sam uvijek u šoku. Dobro sam poznavao njegovu obitelj, s tatinim bratom sam i veliki prijatelj. Još nisam otišao do obitelji, ali poručio sam preko medija da, što god trebaju, i klub i ja osobno stojimo im na raspolagan­ju – rekao je Željko Raguž, predsjedni­k MNK Square.

Je li vam bilo poznato da je Zarač imao problema sa srcem?

– U klubu sam tek godinu dana pa za ranije razdoblje ne mogu govoriti. U ovih godinu dana nije se žalio ni na kakve problema, a svi igrači kluba uoči sezone moraju obaviti liječničke preglede. Na tom pregledu kod njega nije bilo problema – kaže Raguž koji za mladog igrača ima samo riječi hvale.

– Odličan momak. Bio je budućnost ovog kluba i pred njim je bila velika karijera – istaknuo je Raguž.

Tuguju i u ženskom košarkaško­m klubu Ragusa gdje igraju dvije njegove sestre, Katarina i Matea. Zarač je za MNK Square debitirao u 1. kolu sezone 2017./18. protiv Uspinjače u Gospinu polju. Mladi nogometaš bio je jedan od ključnih igrača kadetske momčadi Squarea, koja je 2017. osvojila broncu na državnom prvenstvu. Tresao je suparničke mreže u toj svojoj prvoj prvoligašk­oj sezoni u dresu prve momčadi, kao i u tom svom prvom nastupu za reprezenta­ciju Hrvatske do 19 godina. Bio je neizostava­n na svim malonogome­tnim turnirima u Dubrovniku i šire, najviše sa svojom ekipom Rekreativc­i.

Razmišljao je da prestane

– Bio sam trener Squarea kada sam ga iz mlađih dobnih skupina prebacio u prvu momčad. Kasnije sam mu bio izbornik u U-19 reprezenta­ciji. U igri je bio pravi fakin, nije se bojao puno starijih igrača, ulazio je u duele kao da ima tridesetak godina. Izvan parketa nikad nisam imao problem s njime. Bio je dečko za primjer, dečko koji je u svakom trenutku znao što želi. Znao sam od ranije da ima problema sa srcem i čak je jedno vrijeme napustio futsal. Čak mi je govorio da zbog srca vjerojatno planira prestati igrati na vrhunskom nivou. Sjećam se te njegove posljednje utakmice za Hrvatsku U-19 kada smo u Karlovcu pobijedili Makedoniju sa 6:2, a Andro je postigao dva pogotka. Bio je sjajan napadač. Znao je sjajno primiti loptu, sjajno se braniti protiv suparnički­h obrambenih igrača. Bio je pravi “sidrun”. Trebao je biti jedan od ključnih igrača mlade reprezenta­cije u sljedećim akcijama – kazao je Marinko Mavrović, izbornik U-19 reprezenta­cije.

NA PARKETU JE BIO FAKIN, IZVAN PARKETA ODLIČAN MLADI ČOVJEK, KAŽU U NJEGOVU KLUBU

 ??  ??
 ??  ?? Andro Zarač: pred njim je bila važna sezona za klub, ali i za hrvatsku reprezenta­ciju do 19 godina
Andro Zarač: pred njim je bila važna sezona za klub, ali i za hrvatsku reprezenta­ciju do 19 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia